Πολλά και σημαντικά ακούστηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η ΠΟΕΣΥ στις 10 Δεκεμβρίου, αναφορικά με τις εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ όσον αφορά στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην εξάπλωση των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ), αλλά και στις συνθήκες που επικρατούν με τους εργαζόμενους συναδέλφους (συντάκτες ή τεχνικούς) στα αναρρίθμητα ενημερωτικά Portals, της εργασιακής ανασφάλειας και των ανασφάλιστων εργαζομένων.
Σε μια ημερίδα που διήρκεσε από το πρωί της Τετάρτης έως και νωρίς το απόγευμα, και την οποία χαιρέτησαν όλες οι Ενώσεις του χώρου των ΜΜΕ, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα, του πολλαπλασιασμού εργασίας με Δ.Π.Υ σε όλα τα μέσα -από την κρατική ΕΡΤ, έως τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τις εφημερίδες, αλλά και τα περιοδικά-, επισημάνθηκε, η κοινή στάση-πρόθεση εργοδοτών να απορρυθμίσουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις του κόσμου της δουλειάς των ΜΜΕ, ακολουθώντας την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" μεταξύ των κατηγοριών εργαζομένων, ενώ στηλιτεύτηκε από πολλούς ομιλητές, ο συνδικαλιστικός κατακερματισμός του χώρου μας, που δεν βοηθά να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα του κλάδου.
Εκτός από τις παρατηρήσεις του συνεργάτη της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Απ. Καψάλη, ο οποίος "σόκαρε" με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, σύμφωνα με τα οποία, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος απασχολούμενων με Δ.Π.Υ (αυτοί που οι κυβερνήσεις τείνουν να ονομάζουν "οικονομικά εξαρτημένοι αυτοαπασχολούμενοι") ορίζεται σε 12,5% των εργαζομένων, στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 21,3%, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και σειρά άλλων ομιλιών, που έθεσαν το πρόβλημα στη βάση του.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν και παρεμβάσεις από τους ίδιος τους εργαζόμενους που βιώνουν συνθήκες αναγκαστικής ελαστικής απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι παρέχουν μόνιμη και σταθερή εργασία συνήθως για έναν εργοδότη, οι οποίοι αφού χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ, έσπευσαν να καλέσουν άπαντες στον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε από κοινού οι εργαζόμενοι να παλέψουμε για την οριστική κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, και όχι για την διαπραγμάτευση, απλώς, καλύτερων όρων για όσους υφίστανται αυτή την κατάσταση.
Εντύπωση έκανε η παρέμβαση των συμβασιούχων δημοσιογράφων της ΕΡΤ, 200 από τους οποίους έχουν δει την "πόρτα" της ανεργίας από το καλοκαίρι, ενώ ακόμη 1.000 βρίσκονται στην αναμονή καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους, χωρίς να έχουν ακόμη λάβει την παραμικρή δέσμευση για το τι μέλει γενέσθαι.
Αν και η ώρα διοργάνωσης της ημερίδας δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για την μαζική συμμετοχή συναδέλφων που εργάζονται σε περιοδικά (όπου από πολλά χρόνια συγκεντρώνεται στο μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας), ωστόσο, τα συμπεράσματα ήταν σημαντικά. Αυτό που μένει είναι η αγωνιστική συσπείρωση όλων, αλλά και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν η ΠΟΕΣΥ αλλά και τα άλλα σωματεία του Τύπου, ώστε ο κλάδος να αντισταθεί στην ελαστικοποίηση και να διεκδικήσει αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.