31 January 2010

Επιστολή πρώην εκπροσώπου του ANT' 1 Radio για "εθελούσια" και την απόλυσή της

Η κατ' ευφημισμόν "εθελούσια" έξοδος φαίνεται να ολοκληρώθηκε και στον ANT'1Radio μετά την αντίστοιχη στην τηλεόραση, αφήνοντας τον σταθμό να λειτουργεί με τους λιγότερους δημοσιογράφους που είχε ποτέ. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε επιστολή της πρώην εκπροσώπου των εργαζομένων του σταθμού στο Μικτό της ΕΣΗΕΑ, συναδέλφου Φυλλιώς Μπάστα, η οποία προσφάτως απολύθηκε και απέστειλε την εν λόγω επιστολή προς τον γενικό "επόπτη" του σταθμού, Κώστα Κιμπουρόπουλο...

Κοινοποίηση προς : Το Προεδρείο και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τους απολυμένους συναδέλφους του ΑΝΤ, προς την εκπρόσωπο και τους εναπομείναντες εργαζόμενους-δημοσιογράφους.


"Μετά από 19 χρόνια δουλειάς στο Ρ/Φ του ΑΝΤΕΝΝΑ και χωρίς να έχω δεύτερη δουλειά όπως πολύ καλά ξέρετε, φροντίσατε να με πετάξετε στο δρόμο και μάλιστα πριν κλείσει χρόνος από την «εθουλουσία» απόλυση του άντρα μου από το σταθμό, κάτι που επίσης γνωρίζατε πολύ καλά.
Δεν θα σας ευχαριστήσω για το «κουβαρνταλίκι» της αυξημένης αποζημίωσης, κάτι που «θεσμοθετήσατε» με την επιδίωξη να κλείσετε στόματα και να αποτρέψετε νόμιμες διεκδικήσεις. Μάλιστα όπως πληροφορήθηκα το χρησιμοποιήσατε πρόσφατα και δημόσια, για να αποδείξετε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μας διώξατε με δική μας «συναίνεση».
Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την εργασίας τους και όχι τα επιπλέον χρήματα της «εξ΄ελευθεριότητος» που σημειωτέον είχατε προσθέσει τεχνηέντως με την αποζημίωση.
Σε ό,τι με αφορά, ξέρατε πολύ καλά –παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις- ότι ποτέ δεν είχα αποδεχτεί οποιαδήποτε μορφή εθελουσίας εξόδου και ΠΟΤΕ δεν είχα διαπραγματευτεί οικειοθελή αποχώρηση.
Όσο για τα επιπλέον χρήματα, αυτά τα έχουμε δουλέψει με το παραπάνω. Για χρόνια το ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1 δεν πλήρωνε νυχτερινές υπερωρίες. Κατέβαλε ρεπό για την υπερωρία του Σαββάτου χωρίς να δίνει και το 25% που προβλέπεται. Κάτι που άλλαξε μόλις πριν λίγους μήνες. Πληρώσατε ποτέ υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες ή τα ξενύχτια που κάναμε σε έκτακτα γεγονότα ή σε περιπτώσεις που χρειάστηκε να καλυφθούν βάρδιες;
Ξεπερνά κάθε όριο το να πετάς στο δρόμο εργαζόμενους και παράλληλα να θέλεις να πείσεις ότι σε κατηγορούν άδικα και είναι αχάριστοι. Πόσο γρήγορα ξεχάσατε ότι κάποτε ήσασταν ένας από μας τους «αχάριστους»…
Υποστηρίζετε ότι κάνατε τις απολύσεις με κοινωνικά κριτήρια. Ποια ήταν αυτά; Δεν είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός απο τους απολυμένους είναι μανάδες με ανήλικα παιδιά που δεν είχαν δεύτερη δουλειά; Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι απολύσατε 8 συναδέλφους λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα;
Οκτώ οικογένειες πέρασαν μαύρες γιορτές την ώρα που εσείς ΚΑΥΧΙΟΣΑΣΤΑΝ ότι δεν άνοιξε μύτη. Την ίδια ώρα διαβεβαιώνατε την εκπρόσωπο ότι δεν θα φύγουν εργαζόμενοι που είναι ζευγάρια και ο ένας έχει ήδη φύγει από το σταθμό. Πριν αλέκτωρ … έγινε ακριβώς το αντίθετο. Εκτος από εμένα και το σύζυγο μου, πριν από λίγες ημέρες ωθήθηκε σε «αποχώρηση» και ο σύζυγος συναδέλφου που μόλις είχατε απολύσει.
Διαβεβαιώνατε ,επίσης, ότι όλα γίνονται προς χάριν της ενημέρωσης και ότι το ραδιόφωνο θα διατηρήσει τον ενημερωτικό του χαρακτήρα ο οποίος μάλιστα θα ενισχυθεί. Ξέρετε ασφαλώς, ότι βασικό συστατικό της ενημέρωσης δεν είναι να διαθέτει κάποιος τις εγκαταστάσεις και την σχετική άδεια αλλά και έμψυχο δυναμικό που δεν είναι άλλο από τους δημοσιογράφους. Εσείς πετάξατε στο δρόμο σχεδόν όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Θα έχετε βρει προφανώς κάποιο μοναδικό τρόπο για να κάνετε ενημέρωση με δύο ρεπόρτερ και πέντε συντάκτες. Για αυτό άλλωστε και τα «υψηλά» ποσοστά ακροαματικότητας.
Προφανώς θα έχετε βρει και τρόπο να διατηρήσει ο σταθμός την άδεια του ενημερωτικού ραδιοφώνου…. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε αυτό το Ραδιόφωνο ήταν πρώτο στους ενημερωτικούς σταθμούς και τότε είχε πάνω από 60 δημοσιογράφους που δούλευαν μέρα –νύχτα.
Είναι προφανές πως αφού είχατε αποχωρήσει και δεν είχατε καμία δουλειά με το ραδιόφωνο, όπως ο ιδιος δηλώνατε κατ΄επανάληψη, γυρίσατε για να «ξεκαθαρίσετε» το τοπίο, όπως άλλωστε είχατε κάνει ξανά στο παρελθόν . Να απαλλάξετε το σταθμό από «τα βαρίδια» όπως είχατε χαρακτηρίσει στο παρελθόν το δημοσιογραφικό κομμάτι του σταθμού.
Ακόμη και στο σκληρό κόσμο των επιχειρήσεων κ. Κιμπουρόπουλε υπάρχουν κάποιοι φραγμοί και κανόνες. Εσείς δεν σέβεστε ούτε και αυτούς. Εκτός αν νομίζετε, με άλλοθι το «αριστερό» σας παρελθόν, ότι διαφέρετε από τους πιο στυγνούς εργοδότες. Αυταπατάστε. Γιατί τα κριτήρια με τα οποία επιλέξατε αυτούς που πετάξατε στο δρόμο δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των απολυθέντων είναι συνάδελφοι που έπαιρναν μέρος σε όλες τις συνελεύσεις και δεν συνηγορούσαν σε σχέδια που καταπατούσαν τα δικαιώματά μας και μετέτρεπαν τη δουλειά μας σε «φασόν» και «κλοπή» πνευματικών δικαιωμάτων άλλων συναδέλφων.
Όπως δεν είναι καθόλου τυχαία και η δική μου απόλυση καθώς υπήρξα εκπρόσωπος των εργαζομένων ( αποχώρησα για προσωπικούς λόγους). Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι με απολύσατε λίγες ημέρες αφότου έληξε η εθιμική συνδικαλιστική ασυλία μου. Κρατούσατε ημερολόγιο καθώς φαίνεται…
Τι είδους ενημέρωση ,αναρωτιέμαι, υπηρετείτε και τι επιδιώκετε με όλα αυτά.
Θα μπορούσα να γράψω «με εκτίμηση» αλλά δεν σας έχω καμία.


Φυλλιώ Μπάστα"