08 February 2010

Βρώμικος πόλεμος στο χώρο του Τύπου

Είναι γνωστό στην επιχειρηματική κοινότητα πως η οικονομική κρίση δεν είναι πάντα μόνο πρόβλημα. Μερικοί την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία κυριάρχησης πάνω σε ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους. Στο σκηνικό των media εν προκειμένω, έχουν ήδη συμβεί ανατροπές, με εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ., ή με… πληροφορίες για εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ., με φήμες, διαδόσεις και ψιθύρους που παίζουν το ρόλο τους και εκκινούν από διάφορα κέντρα. Ένας «βρώμικος πόλεμος» λοιπόν μαίνεται στα παρασκήνια, ερχόμενος μερικές φορές και στο προσκήνιο, για να δηλώσει ότι στη ζούγκλα της επιχειρηματικότητας δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Μόνο ο κανόνας του χωρίς όρια ανταγωνισμού και του κέρδους, στον οποίο υπακούουν πιστά, παλιά τζάκια και νέοι παίκτες. Σε αυτό το τοπίο, όμως, μόνο ανησυχία και ανασφάλεια προκαλούν πλέον στους εργαζόμενους οι διάφορες ειδήσεις ή «ειδήσεις» που αφορούν επιχειρήσεις του Τύπου.
Τον τελευταίο καιρό, για παράδειγμα, επανέρχεται στη δημοσιότητα η Περιοδικός Τύπος Α.Ε. Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στη μεγάλη και ιστορική αυτή επιχείρηση βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις από το Νοέμβριο του 2008, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας. Σήμερα έχουν παγωμένες αποδοχές τριών μηνών, ενώ η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω διαδικασιών συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της (προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα).
Μέσα σε αυτό το έντονα ανησυχητικό κλίμα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την «ξαφνική» εμπλοκή από το πρακτορείο διακίνησης Άργος, το οποίο (αν αληθεύουν οι πληροφορίες που διοχετεύει η επιχείρηση) πάγωσε τις πληρωμές προς την εταιρεία και καθιστά έτσι αδύνατη τη μισθοδοσία τους.
Την ίδια στιγμή με προβεβλημένο δημοσίευμα σε μεγάλη εβδομαδιαία εφημερίδα διοχετεύεται η πληροφορία ότι η επιχείρηση «εγκαταλείπει σταδιακά τις εκδόσεις για χάρη των business στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας».
Είναι φανερό ότι εξυφαίνεται ένας ακόμα «βρώμικος πόλεμος» στις πλάτες 110 και πλέον εργαζομένων, οι οποίοι αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους και μάλιστα σε μια εποχή που οι πωλήσεις των περιοδικών της εταιρείας δείχνουν να διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά οι γενικότερες εξελίξεις στον Τύπο μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τουλάχιστον με καχυποψία τέτοιες κινήσεις.
Απαιτούμε από την ιδιοκτησία της Περιοδικός Τύπος να δηλώσει δημόσια τις προθέσεις της και να προχωρήσει στην πλήρη και επίσημη ενημέρωση για όλες αυτές τις εξελίξεις. Καλούμε την ΕΣΠΗΤ και τις άλλες Ενώσεις του κλάδου να κινηθούν άμεσα για τη διασφάλιση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και να καλύψουν με κάθε τρόπο τις όποιες κινήσεις αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.
Να μην επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι ως αναλώσιμοι στα όποια επιχειρηματικά σχέδια εξυφαίνονται. Οι επιχειρήσεις του Τύπου συσσώρευσαν τεράστια κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια κι επομένως αυτές πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόσκαιρες δυσκολίες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ