10 February 2010

Σημαντική η εκλογική ενίσχυση του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ

Σημαντική επιτυχία σημείωσε στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, η κίνηση ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ - Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Συντακτών, καθώς υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις της σε ψήφους και ποσοστό. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 571 (το 2006 είχαν ψηφίσει 494), άκυρα 15 και λευκά 10. Έλαβαν: Παρατύπως 110 (από 49) ψήφοι και 1 (1) έδρα, Δημοσιογραφική Ανανέωση 141 (από 138) και 2 (2) έδρες, Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων (διάσπαση της ΕΚΔ) 134 και 2 έδρες, Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων 124 (ενιαία είχε 275) και 2 (4) έδρες, ΔΑΣ-ΠΑΜΕ 19 (από 6), Αδέσμευτοι 18 (από 17).

Από τα χαρακτηριστικά των εκλογών ήταν η αξιοσημείωτη αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία, ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ και η υποχώρηση της δύναμης των συνδικαλιστικών παρατάξεων που διοίκησαν την ΕΣΠΗΤ τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που στήριξαν και με την ψήφο τους τοσυνδυασμό του. Το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια παρουσίας του στην ΕΣΠΗΤ κατάφερε να αποσπάσει το 20% στις εκλογές, είναι απόρροια της δράσης και της παρουσίας του σχήματος σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες στους χώρους δουλειάς, ενάντια σε απολύσεις συναδέλφων, σε αυθαιρεσίες εργοδοτών, σε καταστρατήγηση των ΣΣΕ και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Είναι επίσης αποτέλεσμα και της μαχητικής φυσιογνωμίας του και της αγωνιστικής, ανεξάρτητης από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, στάσης και δράσης του όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυνάμεις που χρόνια τώρα έχουν συμβάλει στην παρακμή της Ένωσης και στην ανυπαρξία της από μάχες που έπρεπε να είχε σηκώσει ή στηρίξει σε διάφορα μαγαζιά και συνολικά (ΕΚΔ και η «διάσπασή» της Νέα Κίνηση), ως συνολικό άθροισμα κατέγραψαν πτώση, παρά την άνοδο της συμμετοχής, καθώς τα μέλη της ΕΣΠΗΤ έστειλαν σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας με την ψήφο τους

Σε μια περίοδο σαρωτικής επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης και των εργοδοτών στα δικαιώματα των εργαζόμενων, η αγωνιστική αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο στο χώρο των ΜΜΕ όσο και γενικότερα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή των σχεδίων τους. Όπως και η αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών στην ΕΣΠΗΤ και τους χώρους δουλειάς, με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να γίνουν και να αλλάξουν πολλά. Το σωματείο να ανοίξει στα μέλη του, οι συλλογικές διαδικασίες να έρθουν στο προσκήνιο, οι παρεμβάσεις στα μαγαζιά να πολλαπλασιαστούν. Η «μάχη» της ΣΣΕ είναι μπροστά μας, η νέα ασφα-ληστρική επιδρομή, η δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελαστική εργασία με τα μπλοκάκια γιγαντώνεται στο χώρο μας, οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει μια συνολική, μαζική, αγωνιστική απάντηση!

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Παρατύπως δεσμεύεται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, όπως και για την έμπρακτη προώθηση του συνδικάτου Τύπου, και την οργάνωση της πάλης των εργαζόμενων του κλάδου, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.