10 March 2010

Επιτυχημένη η απεργία στον ΔΟΛ


Επιτυχία σημείωσε η απεργία που είχε προκηρύξει την Τρίτη 9 Μάρτη η ΕΠΗΕΑ και η ΕΠΠΗΤ στον ΔΟΛ (και στην οποία συμμετείχε και η ΕΣΠΗΤ, ενώ η ΕΣΗΕΑ «κατάφερε» να μην βγάλει ούτε μια… στάση εργασίας). Στόχος της απεργίας ήταν η αντίδραση στις «εθελούσιες» απολύσεις που φέρεται να ετοιμάζει η διοίκηση του Οργανισμού και για τις οποίες εδώ και καιρό σέρνονται έντονες φήμες, την ίδια στιγμή που κάποιοι καλοπληρωμένοι διευθυντές είχαν αρχίσει να καταρτίζουν λίστες με τους υπό «εθελούσια» απόλυση εργαζομένους. Στα αιτήματα της απεργίας ήταν ακόμη η επαναπρόσληψη των συναδέλφων (διοικητικοί και συντάκτες) που είχαν απολυθεί τον Οκτώβριο και για τους οποίους υπήρχε η αρχική δέσμευση της διοίκησης για απορρόφησή τους. Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των ενώσεων ΕΠΗΕΑ, ΕΠΠΗΤ και ΕΣΠΗΤ, ο Στ. Ψυχάρης απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων, όμως αρνήθηκε την επαναπρόσληψη των απολυμένων του Οκτώβρη.
Πλήθος εργαζομένων, κυρίως διοικητικό προσωπικό, πήρε μέρος στη συγκέντρωση των απεργών που πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του ΔΟΛ, δείχνοντας έτσι την αγωνιστική διάθεση, αλλά και το μοναδικό δρόμο που έχουν οι εργαζόμενοι για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.
Αν και από την πλευρά της ΕΠΗΕΑ η απεργία είχε προετοιμαστεί καλά, από την πλευρά της ΕΣΠΗΤ η ενημέρωση και η προετοιμασία φάνηκε ελλιπής. Αποτέλεσμα, οι συντάκτες των περιοδικών να έχουν ισχνή συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση. Γίνεται έτσι περισσότερο από σαφές ότι η επιτυχία των απεργιών και των συγκεντρώσεων απαιτεί ουσιαστική κινητοποίηση κι όχι απλώς μια τυπική, διεκπεραιωτική προκήρυξη απεργίας από την ΕΣΠΗΤ.
Τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ θα ανακοινώσουν τις κινήσεις τους, ενώ και οι συντάκτες των περιοδικών του ΔΟΛ θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα συνέλευση στο «μαγαζί».