13 April 2010

Νέα κρούσματα εργοδοτικού δεσποτισμού

Η αυθαιρεσία των εργοδοτών στο χώρο του Τύπου (και ειδικά του περιοδικού) δεν έχει πάτο. Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε ότι σοβαρά θέματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ, στην εταιρεία που εκδίδει το ιστορικό περιοδικό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Με αρχιτέκτονα τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυ (που τώρα είναι οικονομικός σύμβουλος στην εταιρεία), οι Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ πιέζουν εργαζόμενους να μετατρέψουν τη σχέση εργασίας τους σε ελευθεροεπαγγελματική (το γνωστό «μπλοκάκι»), και άλλους να αποδεχτούν 20% μείωση μισθού (κάτι το οποίο φαίνεται να είναι και τυπικά παράνομο).
Όποιοι δεν αποδεχτούν, δεν έχουν φυσικά άλλη επιλογή πέρα από την απόλυση. Αυτά ήρθαν να προστεθούν στις απολύσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, και όπως ακούμε εφαρμόζεται η προσφιλής πρακτική των εργοδοτών να ανακοινώνουν την απόλυση τελευταία στιγμή, 5 λεπτά πριν λήξει το ωράριο («πέρνα από το λογιστήριο και μην ξανάρθεις αύριο»).
Μέσα στην κρίση, εν μέσω της δημοσιονομικής τρομοκρατίας και μιας χωρίς προηγούμενο αντιλαϊκής κυβερνητικής εφόδου, οι εργοδότες έχουν βρει την ευκαιρία να διαλύσουν το εργασιακό τοπίο, προσδοκώντας ότι η «επόμενη μέρα» θα φέρει εργαζόμενους-δούλους, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις...