19 April 2010

Έκκληση στην επ. Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ για παρέμβαση κατά της τρομοϋστερίας

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ καταφεύγουν με επιστολή τους, ομάδα δημοσιογράφων - μελών της Ένωσης, αναφορικά με το κλίμα τρομοϋστερίας που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες 10 ημέρες, μέσω των ηλεκτρονικών -κυρίως- ΜΜΕ αναφορικά με τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης των συλλήψεων, των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας". Με χαρακτηριστικό τίτλο της επιστολής "Να καταδικάσει η ΕΣΗΕΑ τα παπαγαλάκια της Ασφάλειας", οι υπογράφοντες συνάδελφοι ζητούν από το συνδικαλιστικό τους όργανο τα αυτονόητα: να τηρούν όσοι μεταδίδουν ειδήσεις για το συγκεκριμένο συμβάν τον κώδικα δεοντολογίας και να σέβονται το τεκμήριο της αθωώτητας των συλληφθέντων! Παραθέτουμε παρακάτω όλη την επιστολή που εστάλη στις 14 Απριλίου.

"Προς το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:


Τις τελευταίες μέρες γράφεται μια από ακόμα μελανή σελίδα της ελληνικής δημοσιογραφίας, καθώς εκτυλίσσεται μπροστά μας μια, συντονισμένη από την αστυνομία, όπως φαίνεται, επιχείρηση τρομοϋστερίας και ανθρωποφαγίας από μερίδα των ΜΜΕ εις βάρος των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Θεμελιώδεις αρχές δεοντολογίας του κλάδου μας, όπως ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών, ο σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας, ο έλεγχος και η τεκμηρίωση της πληροφορίας που μεταδίδεται παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση από αρκετούς δημοσιογράφους, πιθανότατα με την παρότρυνση των “πηγών” τους και των ιεραρχικά ανωτέρων τους στα Μέσα Ενημέρωσης που εργάζονται.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε κάποια δείγματα αυτής της πραγματικότητας, όπως η αναφορά στους χαρακτηρισμούς «τρομοκράτες» ή «εγκληματίες» ήδη από το βράδυ του Σαββάτου και ενώ η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ μιλούσε για προσαγωγές, προεξοφλώντας δικαστικές αποφάσεις, η οργανωμένη από την αστυνομία είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων στις οικείες των συλληφθέντων και η έκθεση του προσωπικού τους χώρου, η ενόχληση και διαπόμπευση του οικογενειακού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος, η άκριτη υιοθέτηση και αναπαραγωγή χωρίς καμία τεκμηρίωση «διαρροών από την Αστυνομία», η απόκρυψη πληροφοριών που φωτίζουν από άλλες πλευρές την υπόθεση (όπως λ.χ. ο εμφανής τραυματισμός 2 εκ των συλληφθέντων) και βεβαίως τα σεξιστικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα blog και sites, τα οποία ακόμα και αν δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΣΗΕΑ, η Ένωση οφείλει να ελέγξει αν οι διαχειριστές τους ή οι συντάκτες τους είναι μέλη της.

Αυτά τα φαινόμενα παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, υπονομεύουν το δικαίωμα της κοινωνίας στην αξιόπιστη πληροφόρηση και ασφαλώς ουδεμία σχέση έχουν με τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας.

Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να επανακατοχυρωθούν οι δεοντολογικές αρχές που οφείλουν να διέπουν το επάγγελμά μας.

Βαγγέλης Γέττος, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Σπύρος Γεράρδης, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Μαρία Καλυβιώτου, εφημερίδα «Αυγή»
Γιώργος Κυρίτσης, εφημερίδα «Αυγή»
Μαρία Λούκα, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Ιασωνας Παναγιωτόπουλος, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»
Ματίνα Παπαχριστούδη , εφημερίδα «Ισοτιμία»
Κώστας Ράπτης, ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9,84»
Δημήτρης Τρίμης, εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»"