02 May 2010

Η οικογένεια Ανεμοδουρά αφήνει στο δρόμο απλήρωτους 110 εργαζόμενους

Την τελική πράξη φαίνεται να ζουν οι 110 εργαζόμενοι και οι δεκάδες εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας Περιοδικός Τύπος Α.Ε. αφού επί 18 μήνες υπέστησαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία και προκλητική αντεργατική στάση από την εργοδοσία.

Έχοντας αφήσει το προσωπικό τους με απλήρωτες αποδοχές που ξεπερνούν τους 6 μήνες και αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης για ενάμιση χρόνο τώρα παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων ένα παιχνίδι δήθεν διάσωσης της επιχείρησης στηριζόμενοι και στα προνόμια που τους παρέχει η νομοθεσία (άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα). Η κατάληξη είναι σήμερα να μην κυκλοφορούν τα περιοδικά της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες να έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ εργοδοσίας και πιστωτών για να πληρωθούν τους μισθούς τους και οι εταίροι να ετοιμάζουν εναλλακτικά σχήματα ώστε να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, χωρίς να εκπληρώσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Χωρίς να έχει επίσημα ανακοινωθεί, η εταιρεία έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς αντικείμενο εργασίας, αλλά και χωρίς απόλυση.
Η επιχείρηση Περιοδικός Τύπος δεν είναι μια τυχαία εκδοτική εταιρεία. Διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μερικούς από τους πιο γνωστούς και κυκλοφοριακά επιτυχημένους τίτλους περιοδικών, οι οποίοι ακόμα και τους τελευταίους μήνες παρέμεναν σε μεγάλα νούμερα πωλήσεων. Μέτοχοι της εταιρείας είναι η οικογένεια Ανεμοδουρά, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Η οικογένεια αυτή, αφού επί 30 και πλέον χρόνια πλούτισε με τις εκδοτικές δραστηριότητες και στήριξε σειρά άλλων δραστηριοτήτων σε μια εύρωστη οικογενειακή επιχείρηση, εδώ και ενάμιση χρόνο φαίνεται ότι προσπαθεί να «απαλλαγεί» από την επιχείρηση αποφεύγοντας όμως να πληρώσει μισθούς και αποζημιώσεις των εργαζομένων της.
Η πρόκληση είναι ότι σε όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιώντας ανοίκειους τρόπους προσπάθησε να ξεγελάσει τους εργαζόμενους (και τους πιστωτές της) δημιουργώντας δήθεν προσδοκίες ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα φρόντιζε να αποκρύψει τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και να διασφαλίσει τη συνέχιση των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.
Οι εργαζόμενοι, όπως όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν εμπόδιο στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των εκδοτών, έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να παίξει με τα χρήματά τους τζόγο στο καζίνο της επιχειρηματικής αθλιότητας. Οργανώνουν τις αντιδράσεις τους και διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους εφόσον απολυθούν.
Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων, καλεί τα σωματεία του τύπου να καταγγείλουν με κάθε μέσο την προκλητική συμπεριφορά των εκδοτών και να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων της επιχείρησης.
Καλούμε τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συνεχίσουν τον αγώνα τους με το ίδιο ενωτικό πνεύμα που καταχτήθηκε κόντρα στις εργοδοτικές πιέσεις και να εξακολουθήσουν να απαιτούν όσα τους ανήκουν. Η σημαντικότερη εμπειρία αυτής της πολύμηνης διαδικασίας – η υπεράσπιση της εργασιακής αξιοπρέπειας – είναι υποθήκη για την υπόλοιπη εργασιακή τους ζωή.
Kαλούμε επίσης το υπουργείο Εργασίας, αν θέλει να υπερασπίσει το ρόλο του και να μη λέγεται υπουργείο Εργοδοσίας, να συμβάλλει στη διασφάλιση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της επιχείρησης και να μην επιτρέψει στους επιχειρηματίες να διαφύγουν των νομικών τους υποχρεώσεων, αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο 110 και πλέον οικογένειες.
Τέλος καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο, αφού τέτοιες μεθοδεύσεις πλέον γίνονται καθημερινότητα. Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους από τις κυβερνητικές επιλογές και τους επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι εργοδότες μας αισθάνονται ιδιαίτερα ασφαλείς να αυθαιρετούν. Δεν είναι τυχαίο που το εργοδοτικό σωματείο του κλάδου ζητά να γίνουν μειώσεις αποδοχών, δεν είναι τυχαίο που δεκάδες απολύσεις γίνονται χωρίς να τηρούνται στοιχειωδώς οι νόμοι, δεν είναι τυχαίο που η μόνιμη και σταθερή εργασία τείνει να γίνει πλέον παρελθόν στον περιοδικό τύπο.