04 May 2010

Αδίστακτοι εργοδότες!...

Όταν οι εργοδότες θέλουν (μετά από μακρά κερδοφορία, για να μην ξεχνιόμαστε) να «διορθώσουν» τα νούμερα που δεν τους βγαίνουν όπως θα τα ήθελαν, δεν το πολυσκέφτονται: πετάνε τον κόσμο στο δρόμο χωρίς δεύτερη σκέψη και έλεος.


Αδίστακτοι! Αυτό αποδεικνύονται καθημερινά οι ιδιοκτήτες των περιοδικών, που αφού έχουν ξεζουμίσει (για ένα ξεροκόμματο) τους εργαζομένους τους κι έχουν κερδίσει απ’ αυτούς εκατομμύρια, διαπιστώνουν ότι κάποιοι περισσεύουν και πρέπει να πεταχτούν στη θάλασσα της ανεργίας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της Α. Ηλιοπούλου και του πολύ γνωστού εβδομαδιαίου περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ. Η εκδότρια αποφάσισε να κλείσει το «αδελφό» περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ και να ξεφορτωθεί ούτε λίγο ούτε πολύ καμιά 15αριά εργαζόμενους (συντάκτες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό), περισσότερους δηλαδή από όσους απασχολούσε το περιοδικό που κλείνει. Τέσσερις απολύσεις την προηγούμενη εβδομάδα, άλλη μία τη Δευτέρα 3 Μάη, και έπεται συνέχεια. Στη συνάντησή της με τους εκπροσώπους των σωματείων του Τύπου, η εργοδοσία ήταν αδιάλλακτη, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει με πόσο πόνο αποχωρίζεται τους εργαζόμενους, με τους οποίους αισθάνεται μια οικογένεια.

Η κινητοποίηση της ΕΣΠΗΤ ήταν όπως πάντα… άμεση. Οι απολύσεις σφύριξαν από προχθές Παρασκευή, και τρεις μέρες μετά υπήρχε δισταγμός ακόμη και στο να βγει μια ανακοίνωση-καταγγελία. Πρακτικά, υπήρχαν και υπάρχουν όλοι οι όροι για να δοθεί προς την εργοδοσία μια άμεση, έμπρακτη και αποτελεσματική απάντηση. Οι προτάσεις για δράση υπήρχαν… αλλά κάποιος έπρεπε να τις αποφασίσει και να ανοίξει το δρόμο. Ας απαντήσει λοιπόν η ηγεσία της ΕΣΠΗΤ, όχι στο ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ αλλά στους απολυμένους και υπό απόλυση συναδέλφους, ποια… τεράστια κωλύματα εμποδίζουν τη δράση μπροστά στην καταιγίδα απολύσεων. Ας απαντήσει επίσης πόση σχέση με την ολιγωρία της έχει η κουβέντα που ξεστομίζεται και γράφεται συχνά τελευταίως σαν κερασάκι, ότι «κάθε απόλυση συναδέλφου είναι casus belli». Ας απαντήσει, εκτός κι αν αυτού του τύπου ο συνδικαλισμός δεν αισθάνεται την ανάγκη να δίνει απαντήσεις σε αυτούς που εκπροσωπεί…

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Δέσμη Εκδοτική, με αφορμή τις απολύσεις των συναδέλφων:

"Η ώρα της Δέσποινας ήρθε την Παρασκευή. Η δική μας ώρα πότε φτάνει;

Το Αθηνόραμα είναι μικρό μαγαζί. Τα πάντα γίνονται με πνεύμα οικονομίας. «Οι λύσεις προκύπτουν από τη δημιουργική σκέψη»: αυτό ήταν το μότο της διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια. Και είμασταν όντως δημιουργικοί. Με την εργασία μας το περιοδικό την περασμένη δεκαετία είχε σημαντική κερδοφορία. Η ίδια η οικονομική διευθύντρια μας είχε ανακοινώσει ότι βρισκόταν μέσα στις πιο κερδοφόρες εκδοτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Η κρίση βρήκε το Αθηνόραμα χωρίς βαρίδια. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα και η διεύθυσνη να δείξει το ίδιο δημιουργικό πνεύμα και να βρει λύσεις που δεν οδηγούν στην ανεργία τους εργαζόμενούς της. Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η απόλυση της διορθώτριας-επιμελήτριας Δέσποινας Αγγελοπούλου, η οποία δουλεύει σε ένα τμήμα που μετράει πολλές υπερωρίες και ξενύχτια. Η απόλυση αυτή δείχνει το νέο πνεύμα της διεύθυνσης. Δεκαπέντε απολύσεις θα γίνουν συνολικά, αυτό ανακηνώθηκε στους ίδιους τους εκπροσώπους των σωματείων μας. Λοιπόν, εμείς πιστεύουμε ότι δεν περισσεύει κανένας συνάδελφός μας. Απεναντίας, κάθε απόλυση σημαίνει περισσότερη υπερωριακή δουλειά για τους υπόλοιπους. Και το πιο σημαντικό: κάθε απόλυση σημαίνει ένας άνθρωπος στο δρόμο σε καιρό κρίσης.


Να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο


Γίνετε, επιτέλους, μια φορά δημιουργικοί και για μας


Να ανακληθεί τώρα η απόλυση της Δέσποινας Αγγελοπούλου


Να μην γίνει καμία άλλη απόλυση στη Δέσμη Εκδοτική

Συνέλευση Εργαζομένων


ΥΓ. Το κείμενό μας έχει λάθη. Το ξέρουμε. Αλλά μας λείπουν οι διορθωτές…"