05 May 2010

Τα ΜΑΤ μέσα στη δημόσια τηλεόραση!

Να που το είδαμε κι αυτό. ΜΑΤ μέσα στα κτίρια και τα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης για να αποτρέψουν καμιά εικοσαριά ωρομίσθιους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους συλλόγων και επιτροπών να εκφράσουν από το βήμα της ΕΡΤ την άποψή τους.
Οι εκπαιδευτικοί που με το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας πετιούνται στο δρόμο κι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άθλιο εργασιακά σχολείο, δεν έχουν βρει ούτε λεπτό στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης. Οι τηλεθεατές ακούνε για το «νέο σχολείο», αλλά δεν γνωρίζουν ότι αυτό το σχολείο είναι ένα σχολείο με στοιβαγμένους μαθητές, με μηδαμινούς πόρους, με εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς και κονσερβαρισμένη γνώση. Δεν γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που στηρίζουν επί χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση με αντίξοες συνθήκες και χαμηλές αποδοχές – οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι – θα μείνουν έξω από αυτό το «νέο σχολείο». Αντίθετα η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, αυτή που κάποτε ήθελε να γίνει η Αγγλική επίσημη γλώσσα στα σχολεία μας, έχει κάθε ευκαιρία να προπαγανδίζει τις αντιδραστικές επιλογές της, αποφεύγοντας το διάλογο και την αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς. Μια τέτοια εκπομπή ετοιμαζόταν τη Δευτέρα το βράδυ στα στούντιο της ΝΕΤ κι εκεί ζήτησαν να παρέμβουν οι εκπρόσωποι των ωρομισθίων και των αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Οι πανταχού παρούσες δυνάμεις καταστολής δεν δίστασαν μέσα στα κτίρια της ΕΡΤ να χτυπήσουν εκπαιδευτικούς, δίνοντας με αυτή την κίνηση τον πιο συμβολικό τόνο στη σημερινή κυβερνητική πολιτική: η κυβερνητική προπαγάνδα θα περάσει με γκλομπς και δακρυγόνα.
Να όμως που αυτή τη φορά δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την ορμή της διαμαρτυρίας. Η άμεση κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών έξω από το μέγαρο της ΕΡΤ και η σθεναρή στάση των διαμαρτυρόμενων μέσα στα στούντιο έδωσαν μια μικρή διέξοδο – δημοσιότητα στη φωνή των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Μπορεί η κ. Διαμαντοπούλου να έφυγε από την πίσω πόρτα, μπορεί η κ. Χούκλη να σάστισε από την ξαφνική εισβολή στο κεντρικό δελτίο, μπορεί ο μηχανισμός της ΕΡΤ να γέμισε αρκετή ώρα τη συχνότητα της ΝΕΤ με πρόγραμμα-κονσέρβα, αλλά οι εκπαιδευτικοί έγραψαν και μετέδωσαν ένα σύντομο απεργιακό μήνυμα.
Μια μικρή νίκη, που δείχνει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους μπορούν να παρασύρουν κάθε εμπόδιο. Αρκεί να το αποφασίσουν!