10 May 2010

Συνεχίζουμε- κλιμακώνουμε - μαζικοποιούμε τον αγώνα ενάντια στη συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

To κείμενο που ακολουθεί αποτελεί παρέμβαση του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ που μοιράστηκε στους συναδέλφους που παραβρέθηκαν στη χθεσινή προγραμματισμένη γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ.

"Την 5η Μάη, οι εργαζόμενοι και ο λαός μίλησαν! Απέρριψαν κατηγορηματικά την επαίσχυντη Συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η Συμφωνία αυτή βάφτηκε ανεξίτηλα με το αίμα τριών αθώων εργαζομένων της Marfin. Η συμφωνία δεν έχει καμία τύχη! Έχει ήδη ηττηθεί στη συνείδηση του λαού! Η τεράστια επιτυχία της απεργίας και οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σε όλη την Ελλάδα, απηχούν και εκφράζουν τις διαθέσεις εκατομμυρίων να ανατραπεί. Η κυβέρνηση απομονώθηκε πλήρως κοινωνικά και πολιτικά. Ο μόνος δρόμος που της έμεινε ήταν η μαζική τρομοκρατία του νέου πραίτορα Χρυσοχοΐδη, ο χημικός πόλεμος, οι τροχοφόρες αστυνομικές δυνάμεις.

Ό,τι και να «στήσει» απέναντι στο μαχόμενο εργατικό κίνημα η σύγχρονη «Ιερά Συμμαχία» κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ και εργοδοσίας, αυτή η πολιτική δε θα περάσει! Το «πακέτο διάσωσης των κερδών» τραπεζών και κεφαλαίου αποτελεί ένα πραγματικό πραξικόπημα που γυρνά την εργαζόμενη πλειοψηφία δεκαετίες πίσω και υποτάσσει τους εργαζόμενους με τον πιο ολοκληρωτικό τρόπο στην κερδοφορία του κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου. Για να το διασφαλίσει αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκροτεί μια «χούντα» μαζί με ΕΕ και ΔΝΤ. Έχει εκ των προτέρων εξασφαλίσει την ευρύτερη συναίνεση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος (βλ. υπερψήφιση μέτρων από ΛΑΟΣ), παρά την «επιβεβλημένη» διαφοροποίηση της ΝΔ, που περιμένει στη γωνία ως «διάδοχη λύση», σε περίπτωση κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, υπό το βάρος του λαϊκού ξεσηκωμού. Το έργο της πλύσης εγκεφάλου του ελληνικού λαού, επάξια ανέλαβαν τα γκόλντεν μπόις του συστήματος των ΜΜΕ.

Τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια;

• Ριζική μείωση στο ήδη χτυπημένο λαϊκό εισόδημα οδηγώντας σε αδιέξοδο και σε πιθανή πτώχευση χιλιάδες οικογένειες. Στο δημόσιο τομέα, επιβάλλουν μείωση ή και κατάργηση των δώρων και νέα μείωση των επιδομάτων. Στον ιδιωτικό τομέα, με την υπονόμευση ή και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ΟΜΕΔ, τη μείωση της αποζημίωσης και την αύξηση του ελάχιστου ορίου για απολύσεις, διευκολύνουν τον εκβιασμό της εργοδοσίας που εδώ και χρόνια ζητά πάγωμα ή μείωση μισθών (βλ. το σύνδεσμο των εργοδοτών μας -ΣΕΠΤ που αξιώνει έως και -8%!). Είναι φανερό ότι η εξαίρεση των δώρων του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση είναι στάχτη στα μάτια, δεδομένου ότι αυτά υπολογίζονται επί του μισθού που οδηγείται σε πτώση.

• Κόψιμο δώρων και συντάξεων για τους συνταξιούχους, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Εισαγάγουν την έννοια της σύνδεσης της σύνταξης με το προσδόκιμο ζωής, που φέρνει αντιμέτωπη την κοινωνία με μια φασίζουσα αντίληψη για δουλειά μέχρι θανάτου.

• Νέο σαρωτικό αντι–ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ρίξει στον Καιάδα όλους τους ασφαλισμένους, επιβάλλοντας «ενοποίηση» της φτώχειας και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς στόχος είναι η δημιουργία 3 ταμείων. Η κατάργηση των συμβάσεων, η επέλαση της μερικής απασχόλησης και του μπλοκακιού και το ξεσάλωμα της εισφοροδιαφυγής, θα επιφέρει το τελικό πλήγμα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

• Νέα αύξηση έμμεσης φορολόγησης κατά 2% του ΦΠΑ (σύνολο 4% για το 2010) και των φόρων κατανάλωσης που ολοκληρώνουν την εικόνα λεηλασίας του εισοδήματος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Από τις έως τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης και των εντεταλμένων της «τρόικας» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, γίνεται φανερό ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά. Κάθε άλλο, θα κλιμακώνονται με τη μορφή αντεργατικών τσουνάμι, ανακυκλώνοντας την πολιτική ληστείας των εργαζομένων για την εξυπηρέτηση δήθεν του χρέους από δάνεια που έχουν πληρωθεί με το παραπάνω από τον λαό. Επιπλέον, σύντομα θα δοθεί νέο πακέτο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, ελληνικής και ξένης ιδιοκτησίας, που κερδοσκοπεί ασύστολα αξιοποιώντας το χρέος.

Κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με αυτή την πολιτική. Απαιτείται εδώ και τώρα πανεργατική κλιμάκωση του αγώνα, με απεργιακή κλιμάκωση και κινητοποιήσεις, με ανυποχώρητο μέτωπο αγώνα, με διακλαδικό και πανεργατικό συντονισμό βάσης, των ίδιων των εργαζόμενων και των σωματείων τους, παρά κι ενάντια στην υποταγμένη γραφειοκρατία τύπου ΓΣΕΕ.

Στη συνέλευση της ΕΣΠΗΤ προτείνουμε να αποφασίσουμε:

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει και της κατάθεσης του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Ουσιαστική οργάνωση και προετοιμασία τους! Διαρκής αγώνας, ώστε το μπλοκ του κοινωνικού Μεσαίωνα να μην παίρνει ανάσες!

Συνελεύσεις ανά τακτά διαστήματα, ώστε να εκτιμούμε πώς προχωρά ο αγώνας, και να συναποφασίζουμε ΟΛΟΙ πώς θα κλιμακώσουμε σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους.

Περιοδείες-συγκεντρώσεις-συνελεύσεις της ΕΣΠΗΤ στα μεγάλα συγκροτήματα.

Κλαδικές απεργίες για να καμφθεί η εργοδοσία, ενόψει της νέας ΣΣΕ.

 Κινητοποιήσεις και στήριξη των συναδέλφων σε όποια μαγαζιά γίνονται απολύσεις.

 Συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής αγώνα, μαζί με το Μεικτό, που θα παρεμβαίνει στα μαγαζιά, θα λειτουργεί ως απεργιακή επιτροπή και θα οργανώνει περιφρουρήσεις σε ημέρες απεργίας."