11 May 2010

Αγωνία του κόσμου της ΕΣΠΗΤ για το μέλλον του κλάδου

Για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, η ΕΣΠΗΤ δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη ετήσια τακτική γενική της συνέλευση. Την Κυριακή 9 Μαΐου, λιγότεροι από 100 συνάδελφοι προσήλθαν στη διαδικασία, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς οι οποίοι απαιτούνταν για να έχει απαρτία η διαδικασία. Η Ένωση πληρώνεται από τα μέλη της με το ίδιο νόμισμα που τους πληρώνει κι αυτή όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί ουσιαστικά είναι απούσα από τις μικρές και μεγάλες μάχες της περιόδου, είναι μακριά από τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις αναζητήσεις των εργαζόμενων συντακτών, οι οποίοι αφήνονται έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορεί να συγκινήσει τους συναδέλφους μια διαδικασία, όπως η συνέλευση, που θα έπρεπε να είναι δική τους, και μάλιστα σε μια περίοδο ιστορική για το εργατικό κίνημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Στη συζήτηση που έγινε από τα κάτω, ωστόσο, από πολλούς ομιλητές τέθηκαν τα ουσιαστικά ερωτήματα για το μέλλον των εργαζόμενων στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν από κοινού η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ, υπό το φόντο των συγκλονιστικών εξελίξεων και της περιβόητης συμφωνίας «στήριξης» του κεφαλαίου. Επίσης, μεταφέρθηκε το κλίμα από την ιστορική πανεργατική απεργία και διαδήλωση της 5ης Μάη, και διατυπώθηκε η άποψη ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί με τους εργαζόμενους συντάκτες να τάσσονται αγωνιστικά στο ίδιο στρατόπεδο με όλους τους εργαζόμενους, για την ανατροπή της επίθεσης.

Υπήρξε όμως και μεταφορά ζωντανής εμπειρίας από μάχες σε μαγαζιά του κλάδου, όπως στον Περιοδικό Τύπο ΑΕ, το Αθηνόραμα κ.α. ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο καυτηρίασαν τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, που με την παρουσία του και σε αυτή τη διαδικασία, επιβεβαίωσε την κριτική που δέχθηκε. Τα μέλη ΔΣ των κυρίαρχων παρατάξεων για άλλη μια φορά αρνήθηκαν να δεσμευθούν για την ουσιαστική παρέμβαση της ΕΣΠΗΤ στα μαγαζιά με παρεμβάσεις και συνελεύσεις – περιοδείες, αλλά και να οργανώσουν ουσιαστικούς αγώνες εκεί όπου γίνονται απολύσεις ή καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα.

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για τις 30 Μαΐου, όταν και θα συγκληθεί η νέα γενική συνέλευση, αλλά και σε όλες τις απεργίες ή κινητοποιήσεις που στο μεταξύ θα οργανωθούν. Πρώτος άμεσος σταθμός είναι η αυριανή κινητοποίηση στα Προπύλαια που διοργανώνει ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων για σήμερα τις 7μμ. Να είμαστε όλοι εκεί. Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται, μέχρι την τελική νίκη!

Στην απόπειρα (επειδή ως γνωστόν δεν είχε απαρτία) Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΠΗΤ, έδωσαν το «παρών» συνάδελφοι από τη «Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, ΄μπλοκάκηδων’, ‘μαύρων’, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ», οι οποίοι ανάρτησαν πανό διερωτώμενοι «πού στο διάολο είναι η ΕΣΠΗΤ όταν γίνονται απολύσεις;», γεγονός που προκάλεσε την μήνι μελών του εύθικτου ΔΣ της ΕΣΠΗΤ.