17 May 2010

Νέα εκδοτική προσπάθεια με απλήρωτους εργαζόμενους

Τη νέα του εκδοτική προσπάθεια ανακοίνωσε επίσημα ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς και ήδη στα περίπτερα κυκλοφορεί ένα σταυρολεξικό περιοδικό. Ο ίδιος είναι μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Περιοδικός Τύπος Α.Ε. που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Από όσα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα η εταιρεία του με την επωνυμία Αστρίτης ΕΠΕ δεν έχει προσλάβει εργαζόμενους, ενώ και στην ταυτότητα του περιοδικού που κυκλοφόρησε δεν υπάρχουν ονόματα συντελεστών.
Φυσικά οι 110 εργαζόμενοι των περιοδικών της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. είναι απλήρωτοι (συνολικά τους οφείλονται περίπου 6 μισθοί), οι περισσότεροι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τα περιοδικά της εταιρείας δεν κυκλοφορούν.
Με ένα εκατομμύριο ευρώ και πλέον χρωστούμενες αποδοχές και όμηρους τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να απολυθούν, ένας μέτοχος της εταιρείας εμφανίζεται ως νέος εκδότης στοχεύοντας στην αγορά των ίδιων περιοδικών που κυκλοφορούσε η εταιρεία στην οποία συμμετείχε. Η ασυδοσία της ελεύθερης οικονομίας στο μεγαλείο της: με τα κλεμμένα λεφτά των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, ένας μέτοχος μιας εταιρείας ξαναγίνεται επιχειρηματίας!
Στο χώρο του περιοδικού τύπου το έχουμε ξαναδεί το έργο πριν ένα χρόνο περίπου. Τότε ήταν η εταιρεία Mototech που ξεκίνησε τις διαδικασίες ένταξης στο άρθρο 99, απέλυσε αρκετούς εργαζόμενους (οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί για τις αποδοχές και τις αποζημιώσεις τους) και κατέληξε εταιρεία – φάντασμα. Τα περιοδικά που εξέδιδε τα εκδίδει τώρα μια εταιρεία με την επωνυμία Fast Media και προφανώς με τους ίδιους μετόχους.
Είναι πραγματικά προκλητικό αυτό που συμβαίνει στο χώρο του Τύπου: όποιος θέλει εκδίδει περιοδικά, χωρίς να εμφανίζει εργαζόμενους, χωρίς να πληρώνει, χωρίς να λογοδοτεί για τα χρέη του. Κανονική πειρατεία, δηλαδή, στις πλάτες των εργαζομένων και εις βάρος των ανύποπτων αναγνωστών, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν τον οβολό τους στον όποιο αποφασίζει να κάνει τον εκδότη.
Οι εργαζόμενοι στον Τύπο βλέπουν αυτές τις μέρες να παίζεται στις πλάτες τους ένα απίστευτο παιχνίδι, με επιχειρήσεις που προσπαθούν να ξεφορτωθούν κόστη, χωρίς να υπάρχει πραγματικά κανένα εμπόδιο, αφού η ίδια η κυβέρνηση έχει δώσει το σύνθημα της περικοπής δικαιωμάτων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απαιτήσουν αυτά που τους ανήκουν. Καλούμε τους αγωνιζόμενους συντάκτες, τεχνικούς και υπαλλήλους της Περιοδικός Τύπος να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με τον ιδρώτα τους. Οι μέτοχοι της εταιρείας, αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι επιχειρηματίες να πληρώσουν αυτά που χρωστούν.