23 June 2010

Οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ αγωνίζονται για τη δουλειά τους

Με 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου και 48ωρη απεργία τη Δευτέρα, 28 και την Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010 για όλους τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για την Πέμπτη, 24 Ιουνίου, την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, το Σάββατο, 26 Ιουνίου, την Κυριακή, 27 Ιουνίου και την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010, αποκλειστικά για τους συμβασιούχους που απολύονται από το κρατικό κανάλι, απαντούν τα σωματεία των ΜΜΕ και η ΠΟΕΣΥ (συμμετέχει και η ΕΣΠΗΤ καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις μαζικά) στην αναλγησία κυβέρνησης και διοίκησης της ΕΡΤ απέναντι στο θέμα των συμβασιούχων εργαζομένων της.
Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων, δημοσιεύουμε παρακάτω κείμενο εργαζομένου συμβασιούχου της ΕΡΤ για τις συνθήκες στο κρατικό "μαγαζί".




"Στη «λαϊκή αγορά» των ΜΜΕ, η κατ’ ευφημισμόν δημόσια ραδιοτηλεόραση, η ΕΡΤ, προχωρά πρώτη στο ξεπούλημα της πραμάτειας της, δηλαδή της ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη. Σταδιακά και αθόρυβα, συρρικνώνει το ενημερωτικό της πρόγραμμα, πετώντας σα στημένες λεμονόκουπες 1047 συμβασιούχους – τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό και δημοσιογράφους – οι συμβάσεις των οποίων τελειώνουν τέλη Ιουνίου (για τους δημοσιογράφους) και τέλη Ιουλίου (για τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό).
Ο ντελάλης (βλ. διοίκηση ΕΡΤ) διαλαλεί στην αγορά ότι θα έχει ενημερωτικές εκπομπές και το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Πώς άραγε;
Ο χονδρέμπορας, όμως (βλ. Κυβέρνηση) ροκανίζει το χρόνο, περιμένοντας την έξοδο των 1047, και – όπως όλα δείχνουν – την είσοδο από Οκτώβρη μιας νέας γενιάς ημετέρων συμβασιούχων, αφού και οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν παραδεχθεί ότι χωρίς συμβασιούχους ενημερωτική ΕΡΤ δεν υπάρχει.
Η συγκυρία πάντως διευκολύνει, ως προς την έξοδο τουλάχιστον, αφού η απομάκρυνση των ανθρώπων που εδώ και οκτώ, έξι ή πέντε χρόνια δούλευαν χωρίς ωράριο, δώρα και επιδόματα με επαγγελματισμό αναντίστοιχο της εργοδοσίας, θα πλασαριστεί ως «εξορθολογισμός» του μαγαζιού. Το επιχείρημα πουλάει στην αρένα του κοινωνικού αυτοματισμού. Μόνο που ο «εξορθολογισμός» αυτός στέλνει στην ανεργία 1047 χαμηλόμισθους, συνεπείς εργαζόμενους που έχτισαν επί σειρά ετών το ενημερωτικό προφίλ της ΕΡΤ, βλέποντας από πολύ χαμηλά τους παχυλούς μισθούς των golden boys να εκτινάσσονται σε όλο και πιο δυσθεώρητα ύψη και τους κάθε λογής αργόμισθους, διπλοθεσίτες ή τριπλοθεσίτες στο δημόσιο να… επικοινωνούν με το ραδιομέγαρο μόνο μέσω ATM.
Όσο όσο, λοιπόν μας ξεπουλάνε κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΡΤ. Ενίοτε, μας τάζουν… καροτάκια. Όπως «παράταση συμβάσεων», «καλύτερες προϋποθέσεις για επαναπρόσληψη το Φθινόπωρο» κλπ. Για να έρθει το μαστίγιο! Δηλαδή διατήρηση του 70% των θέσεων των συμβασιούχων, όχι ως πρόσωπα αλλά ως θέσεις. Με νέο καθεστώς γαλέρας: 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με υποχρεωτική 4μηνη διακοπή και μείωση αποδοχών. Και αυτό για τους τυχερούς (!) που θα κληθούν να επιστρέψουν.
Δέκα ημέρες απομένουν για να μας ρίξουν στη χοάνη της ανεργίας. ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, έστω και την ύστατη στιγμή αποφάσισαν – ράθυμα κάποιοι – να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων. Ως διεκπεραίωση εξήγγειλαν στάσεις εργασίας και απεργίες. Έστω. Κάτι κινείται. Η διοίκηση θορυβημένη, δεν περίμενε ότι οι «όμηροι συμβασιούχοι» θα σηκώσουν κεφάλι και μάλιστα τις «χρυσές» για την ΕΡΤ ημέρες του Μουντιάλ. Δεν περίμενε ότι θα της χαλάσουν το κατενάτσιο που έπαιζε εδώ και μήνες – ανταλλάσσοντας πάσες με την κυβέρνηση - ως το τελικό σουτ που θα τους βγάλει εκτός γηπέδου εργασίας.
Ε, λοιπόν, κατενάτσιο τέλος. Γιατί με την ίδια αξιοπρέπεια που δουλέψαμε, θα δώσουμε και τη μάχη για το δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα αναφαίρετο, αφού για τόσα χρόνια προσφέραμε στην ΕΡΤ, τις γνώσεις, την εμπειρία και ατέλειωτες ώρες σκληρής δουλειάς."

Συμβασιούχος ΕΡΤ