30 July 2010

Απαγόρευση αυξήσεων με τροπολογία!


Με άλλη μια καλοκαιρινή τροπολογία χθες 29/7 η κυβέρνηση ουσιαστικά απαγόρευσε στον ΟΜΕΔ να εκδίδει διαιτητικές ή μεσολαβητικές αποφάσεις με αυξήσεις για το 2010 και το Α’ εξάμηνο του 2011, ενώ και για το υπόλοιπο 2011 και το 2012 οι αυξήσεις που θα αποφασίζει δεν πρέπει να ξεπερνούν αυτές που υπέγραψε στην απαράδεκτη εθνική συλλογική σύμβαση η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Στην ουσία καταργεί το δικαίωμα των διαπραγματεύσεων των συνδικάτων, αφού στον ΟΜΕΔ εκκρεμούν αυτή τη στιγμή δεκάδες συμβάσεις.
Το χειρότερο: στην ίδια τροπολογία, που από χθες είναι νόμος, ορίζεται ότι θα γίνει... έφεση σε όλες τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ μετά την ψήφιση του Μνημονίου, δηλαδή θα ακυρώσει στην ουσία τις όποιες αυξήσεις περιέχουν οι συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί, μεταξύ αυτών και η σύμβαση της ΕΣΠΗΤ με τον ΣΕΠΤ.
Ο χώρος των ΜΜΕ βρέθηκε στο στόχαστρο αυτής της απόφασης, αφού εκτός της δικής μας σύμβασης στο ίδιο διάστημα υπογράφηκε η σύμβαση της Ένωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας με τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών και συμβάσεις των τεχνικών ιδιωτικής τηλεόρασης με τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η αντίδραση με συγκέντρωση που κάλεσε το διασωματειακό των ΜΜΕ χθες έξω από το υπουργείο Εργασίας, δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα τα συνδικάτα του Τύπου. Η συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων με εκπρόσωπο του υπουργού δεν απέδωσε κάτι, πέρα από ένα ραντεβού με τον κ. Λοβέρδο την επόμενη εβδομάδα.
Λεπτομέρεια: η απουσία εκπροσώπου της ΕΣΠΗΤ από τη συνάντηση (παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΤΕΡ, της ΕΤΕΡΜΘ, της ΕΠΠΗΤ, της ΕΤΙΤΑ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και του ΕΚΑ) δεν νομίζουμε ότι προμηνύει κάτι καλό για την στάση του σωματείου μας. Πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία του Δ.Σ. ήταν απούσα και από τη συγκέντρωση, στην οποία έδωσαν το παρών, παρά το δύσκολο της ώρας αρκετοί εργαζόμενοι των ΜΜΕ, εκπρόσωποι του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Το Παρατύπως καλεί την ΕΣΠΗΤ και τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης του δικαιώματος των Συλλογικών Συμβάσεων. Καλούμε ακόμα την ΕΣΠΗΤ να οργανώσει την αντίδραση σε κάθε απόπειρα απαγόρευσης και αυτών των απαράδεκτα χαμηλών αυξήσεων που δίνει η φετινή σύμβαση.