27 August 2010

Βροντερό ΌΧΙ των δημοσιογράφων στις περικοπές στον «Αγγελιοφόρο»

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που αναρτήσαμε στις 20 Αυγούστου (διαβάστε εδώ) αναδημοσιεύουμε από το blog του Ασύνταχτου Τύπου ενημέρωση που αναρτήθηκε για τη συνάντηση- διαβούλευση που έγινε στις 24/8 μεταξύ εκπροσώπων των σωματείων ΕΣΗΕΜΘ, ΕΤΤΘ (τεχνικοί), ΕΠΗΕΘ (υπάλληλοι), ΕΣΠΗΤ και Ένωση Λιθογράφων με την εργοδοσία της εταιρείας Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (εκδίδει την εφημερίδα Αγγελιοφόρος και το περιοδικό Close up), καθώς και ενημέρωση του εργασιακού εκπροσώπου του Αγγελιοφόρου από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.


Βροντερό ΌΧΙ των δημοσιογράφων στις περικοπές στον «Αγγελιοφόρο»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 25.8.2010

Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Μακεδονία-Θράκης εξετάστηκε η πρόταση της διοίκησης της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος” (εκπροσωπούμενη από τον γεν. διευθυντή Κυριακίδη) για περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, που κατατέθηκε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση-διαβουλευση με τις αντιπροσωπείες-προεδρεία των δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΤΤΘ, της ΕΠΗΕΘ, της ΕΣΠΗΤ και των Λιθογράφων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου Μ. Βοϊτσίδη και του γεν. γραμ. Τ. Φωκιανίδη, η πρόταση-επιδίωξη της διοίκησης του “Αγγελιοφόρου” είναι:

• περικοπή μηνιαίου μισθού κατά 12.5% για έξι μήνες,

μορατόριουμ για μη απολύσεις στο ίδιο διάστημα και

• υπόσχεση για επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού στην πρώτη κερδοφόρα χρονιά της εφημερίδας που εκτιμάται ότι θα είναι το 2013 (!)

Στην ουσία πρόκειται για την ίδια αρχική πρόταση εφαρμογής του νέου αντεργατικού νόμου 3846.
Ομόφωνα τα μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισαν όχι μόνο να απορρίψουν αυτήν την πρόταση, αλλά να μην την θέσουν καν υπόψη μιας εργασιακής συνέλευσης των δημοσιογράφων της εφημερίδας, αφού κρίθηκε ως απαράδεκτη. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στην ενημερωτική συνέλευση που ακολούθησε την προχθεσινή συνάντηση-διαβούλευση, με τους συναδέλφους να λένε χαρακτηριστικά: ζητάνε από μας να δανείσουμε τους Μπόμπολα, Ψυχάρη και Μπακατσέλο;
Tο δ.σ. αποφάσισε επίσης να ετοιμαστεί από τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης όλη η νομική επιχειρηματολογία για αντίκρουση των σχεδίων για περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων που απεργάζονται τόσο οι εκδότες του “Αγγελιοφόρου” όσο και η εκδότρια της “Μακεδονίας”. Τα Όχι των δημοσιογράφων είναι δεδομένα και για τα δύο συγκροτήματα Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία η ΔΕΘ θα βρεί σε πλήρη αναταραχή, αν όχι σε κινητοποιήσεις τις μέρες αυτές και να δούμε με τι μούτρα θα εμφανιστούν οι εκδότες της αφαίμαξης των εργαζομένων.

“Σικάγο” στον “Αγγελιοφόρο”

Αμέσως μετά από τη συνάντηση αντιπροσώπων από πέντε σωματεία εργαζομένων στην “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος” που εκδίδει την εφημερίδα “Αγγελιοφόρος” με την εργοδοσία χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοϊτσίδης ενημέρωσε ότι έγινε μια αόριστη πρόταση από την εργοδοσία περί παρακράτησης μισθού κατά 12,5% για έξι μήνες με αντάλλαγμα μείωση ωραρίου εργασίας από 8 σε 7 ώρες, αν και οι ώρες απασχόλησης των εργαζόμενων είναι περισσότερες από όσες η εργοδοσία εκτιμά. Στην πρόταση δεν ξεκαθαρίστηκε πόσα χρήματα συνολικά θα παρακρατήσουνε, για πόσο διάστημα και αν θα τα επιστρέψουν πίσω. Αντί επιστροφής χρημάτων, η εργοδοσία μίλησε περί bonus σε εργαζόμενους αν και εφόσον υπάρξει κερδοφορία στην επιχείρηση.
Συνάδελφοι μίλησαν για “Σικάγο” μόλις άκουσαν την πρόταση, θυμίζοντάς μας τον Αλ Καπόνε και χαρακτηρίζοντας “κοροϊδία” τα περί bonus. Υπενθύμισαν ότι όταν υπήρχε κερδοφορία στην επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια, δεν δόθηκαν bonus παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες από την εργοδοσία.
Η πρόταση απορρίφθηκε, η εργοδοσία απείλησε με κλείσιμο της εφημερίδας ή με εφαρμογή του νόμου 3846 περί μείωσης αποδοχών και απασχόλησης και τελικά αποφασίστηκε νέα συνάντηση εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων με την εργοδοσία στις 10:00 την επόμενη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι περιμένουν μια πιο σαφή πρόταση από την εργοδοσία με σκοπό, όπως είπαν, να γίνει αντικείμενο συζήτησης.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι μετά από την περικοπή του μισθού τους με τον τερματισμό της κυκλοφορίας του Δευτεριάτικου φύλλου και άλλες μειώσεις, αυτές συνολικά φτάνουν μέχρι και 25% του μισθού τους ανά μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους των εργαζόμενων, αναγνώρισε στη χτεσινή συνάντηση ότι η επιχείρηση βρίσκεται οριακά σε προσωπικό.
Δημ. Ουζουνίδης, Εργασιακός εκπρόσωπος στον “Αγγελιοφόρο”