20 August 2010

Διαβούλευση για Αγγελιοφόρο, Close-up

Για την ερχόμενη Τρίτη (24 Αυγούστου) έχει προσκαλέσει η διοίκηση της ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Αγγελιοφόρος, Close-up) τους εκπροσώπους σωματείων του Τύπου, για να... διαβουλευτεί κατά το νόμο 3846/2010. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε προ τριμήνου και η εταιρεία σπεύδει να επωφεληθεί από τις διατάξεις του, κάνοντας χρήση του Άρθρου που μιλάει για θέματα εκ περιτροπής απασχόλησης.
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση έκανε νόμο τις επιθυμίες των εργοδοτών για εργαζόμενους-λάστιχο, και τώρα οι επιχειρήσεις τρέχουν για να εφαρμόσουν το... νόμο τους επικαλούμενες δυσχέρειες και «περιορισμό δραστηριοτήτων». Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ φαίνεται ότι θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να δουλεύουν λιγότερες ώρες τη μέρα ή λιγότερες μέρες τη βδομάδα (μειώνοντας βέβαια αναλόγως και τους μισθούς τους, μια και εκεί είναι το ζήτημα). Ζητάει λοιπόν, όπως κάθε εργοδότης που... σέβεται τον εαυτό του, να κάνουν θυσίες οι εργαζόμενοι. Και βέβαια, εξυπακούεται ότι αν οι θυσίες δεν πιάσουν τόπο, θα ζητηθούν κι άλλες (περαιτέρω δυσμενείς τροποποιήσεις, απολύσεις κλπ.) – έχουν έτσι κι αλλιώς στη διάθεσή τους ένα εξαιρετικά χρήσιμο οπλοστάσιο διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, που κάθε κυβέρνηση φροντίζει απλόχερα να χαρίζει στους επιχειρηματίες.
Τα σωματεία του Τύπου έχουν, τουλάχιστον στα λόγια, αντιδράσει στις κυβερνητικές ρυθμίσεις που ελαστικοποιούν τους εργαζόμενους και τους κάνουν αναλώσιμο υλικό για να ξεπεράσουν οι εργοδότες την κρίση τους. Αυτό πρέπει να γίνει και στην πράξη, τώρα!

- Να αρνηθούν οποιαδήποτε δυσμενή τροποποίηση από την ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (και από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση του χώρου).

- Να μην αποδεχτούν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

- Να απαιτήσουν να πληρώσουν από την τσέπη τους οι εργοδότες την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

- Να καλέσουν σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις μέχρι η εργοδοσία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετάει στην Κόλαση τους εργαζόμενους, και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη (δεν είναι δα και πολύ μακρινό παρελθόν οι «παχιές αγελάδες» των κερδών που έχει συσσωρεύσει).

- Να καλέσουν γενική συνέλευση όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και να εκπονηθεί σχέδιο κοινής δράσης, μια και τα ίδια πάνω-κάτω σχέδια εξυφαίνονται και υλοποιούνται και στα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής.

- Με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις και πολύμορφες δράσεις πίεσης, οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, προσωπικό) πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

- Να ακυρωθεί στην πράξη η Βίβλος της Κόλασης που άνοιξε η κυβέρνηση (με τα μνημόνια, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, τις μισές αποζημιώσεις, την απογείωση της ελαστικής εργασίας, την ασφα-ληστρική μεταρρύθμιση, την τρομακτική ανεργία, τις ανατιμήσεις).