08 September 2010

Στο κενό η πρόταση στην ΠΟΕΣΥ για μπλοκάρισμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας του κλάδου για την πολιτική της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της τρόικας, κατατέθηκε από τους εκπροσώπους στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης [συνεργαζόμενα σχήματα: Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο (ΕΣΗΕΑ), Παρατύπως (ΕΣΠΗΤ), Ασύνταχτος Τύπος (ΕΣΗΕΜΘ)].
Οι πληροφορίες για την… τύχη της πρότασης που κατατέθηκε στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ επ’ ευκαιρίας της χθεσινής συνεδρίασής του, είναι συγκεχυμένες, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργάνου, «η πρόταση συζητήθηκε αλλά δεν μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, και μάλιστα τρεις ημέρες πριν από την Έκθεση, καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφασιζόταν από τις Ενώσεις και όχι από την Ομοσπονδία», ενώ σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. Ν. Μποζίνη, η πρόταση των τεσσάρων σχημάτων δεν θα είχε τεθεί καθόλου στη συζήτηση αν δεν το είχε υπενθυμίσει η ίδια για να λάβει από τους περισσότερους χλευαστικές απαντήσεις.
Αφήνοντας τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πρακτικές της συνδικαλιστικής… απροθυμίας και απραξίας σε μια περίοδο που και ο κλάδος μας χτυπιέται αλύπητα από την κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο της πρότασης όπως κατατέθηκε…

«Πρόταση αποχής των δημοσιογράφων από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην 75η ΔΕΘ
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΔΝΤ.

Δημοσιογράφοι από όλους τους κλάδους των ΜΜΕ και από κάθε γωνιά της χώρας με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας ως ελεγκτικού μηχανισμού της εκάστοτε εξουσίας, ως λειτουργοί της ενημέρωσης αλλά και ως κομμάτι των εργαζόμενων που πλήττονται από τα βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ, αποφασίσαμε να προσθέσουμε τη φωνή μας στην κοινωνική κραυγή διαμαρτυρίας.


Προτείνουμε προς την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας την υιοθέτηση της πρότασης για ΑΠΟΧΗ των δημοσιογράφων από την προγραμματιζόμενη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη φετινή 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν είναι αποκομμένη από τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αποτελούν κομμάτι τους και πλήττονται εξίσου. Έτσι, διερμηνεύοντας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γυρίζουν την πλάτη τους σε μία στημένη απόπειρα να δικαιολογηθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική. Οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι δεν έχουν απομείνει άλλα επιχειρήματα στην κυβέρνηση του ΔΝΤ για να «δικαιολογήσει» οποιοδήποτε «παλιό» ή «νέο» μέτρο.


Ζητάμε την ανατροπή τους, απορρίπτουμε την κοροϊδία των υποσχέσεων, αρνούμαστε να μετατραπούμε σε ιμάντα μεταφοράς της κυβερνητικής προπαγάνδας. Θέλουμε έτσι να μπλοκάρουμε τη «νομιμοποίηση» του ανώτατου κυβερνητικού συνομιλητή και τη δυνατότητά του να μπορεί ακόμη να επιχειρηματολογεί σε βάρος της νοημοσύνης και της υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.


Η ΑΠΟΧΗ από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε αμέτοχοι τα γεγονότα και θα αναδειχθεί σε ουσιαστική πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων που θα αρχίσουν να αποκτούν και πάλι την αξιοπιστία τους στα μάτια της κοινωνίας.


Η υιοθέτηση της πρότασης ΑΠΟΧΗΣ από την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας, πρέπει να συνοδεύεται από:

-Ανακοίνωση που θα μεταδίδεται από τα ΜΜΕ.


-Επιστολή γνωστοποίησης της διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή και στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.


-Ορισμό επιτροπής αυστηρής περιφρούρησης που θα διασφαλίσει την επιτυχία της διαμαρτυρίας.


-Μοίρασμα της ανακοίνωσης από τους δημοσιογράφους στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.


Γιάννης Αγγέλης, Μαίρη Ευθυμιάτου, Μέλη του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση -συνεργαζόμενα σχήματα: Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο (ΕΣΗΕΑ), Παρατύπως (ΕΣΠΗΤ), Ασύνταχτος Τύπος (ΕΣΗΕΜΘ)»