18 October 2010

Και η Απογευματινή στο άρθρο 99

Αίτηση υπαγωγής στο περίφημο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε η ιδιοκτησία της εφημερίδας Απογευματινή. Η εφημερίδα εδώ και αρκετούς μήνες καθυστερούσε συστηματικά τις πληρωμές των εργαζομένων. Ήδη έχει δρομολογηθεί και δικαστικός αγώνας για την πληρωμή των δεδουλευμένων.
Το άρθρο 99 έχει αναχθεί σε σύγχρονο τρόπο αποφυγής των χρεών και ομηρίας των εργαζομένων σε μια διαδικασία που σπάνια οδηγεί στην εξυγίανση των επιχειρήσεων. Στο χώρο του Τύπου ήδη δυο επιχειρήσεις που κατέφυγαν σε αυτό έχουν οδηγήσει δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία, με απλήρωτες αποδοχές και αποζημιώσεις. Πρόκειται για την Mototech A.E. που σήμερα είναι άγνωστο αν υφίσταται ως "νομικό πρόσωπο", αφού τα περιοδικά της βγαίνουν από άλλη εταιρία (των ίδιων ιδιοκτητών) με πολύ λιγότερους εργαζόμενους και αρκετά χρέη και την Περιοδικός Τύπος Α.Ε. που έχει καταντήσει εταιρεία-φάντασμα, με δεκάδες εργαζόμενους σε επίσχεση, άλλους απολυμένους χωρίς να έχουν λάβει αποζημιώσεις και τα περιοδικά να εκδίδονται με τη μέθοδο της ενοικίασης από τρίτη εταιρεία.
Οι επιχειρήσεις του Τύπου αφού απόλαυσαν όλα τα προνόμια της κρατικής ενίσχυσης με φοροαπαλλαγές, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, κρατικές διαφημίσεις και φυσικά ένα προνομιακό καθεστώς ενίσχυσης τρίτων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, απολαμβάνουν και το ευνοϊκό νομικό οπλοστάσιο της "δεύτερης ευκαιρίας" που φρόντισαν τα δυο κόμματα -Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- να νομοθετήσουν πριν τρία χρόνια.
Είναι χρέος των σωματείων του Τύπου να μην αφήσουν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Απογευματινής η εργοδοτική αυθαιρεσία. Είναι χρέος όλων μας να αποκαλύψουμε τα κρυφά σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών του Τύπου.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Απογευματινής!