20 October 2010

Μικρή νίκη ενάντια στην εργοδοτική μάστιγα του Άρθρου 99

Το άρθρο 99 έχει αναχθεί σε μέγιστο αντεργατικό όπλο δεκάδων επιχειρήσεων. Τις προηγούμενες μέρες η Απογευματινή προστέθηκε στις επιχειρήσεις που προσέφυγαν στην προστασία του, παγώνοντας τις διεκδικήσεις των απλήρωτων αποδοχών των εργαζομένων της. Να όμως που παράλληλα με τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, υπάρχουν και νομικές οδοί που δίνουν τη δυνατότητα να ξεφεύγουν οι εργαζόμενοι από την παραλυσία που επιβάλει ο πτωχευτικός νόμος στις διεκδικήσεις τους.
Σε απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και αφορά εργαζόμενους σε καταστήματα του σούπερ μάρκετ Ατλάντικ (το οποίο, ως γνωστό, έχει προσφύγει στη διαδικασία του άρθρου 99), καταγράφηκε μια ουσιαστική υποστήριξη της εργατικής πλευράς.
Εκεί οι εργαζόμενοι προσέφυγαν ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα (συντηρητική κατάσχεση ακινήτου της επιχείρησης) υπέρ των οφειλόμενων μισθών τους και των αποζημιώσεών τους σε περίπτωση παύσης εργασιών της επιχείρησης ή τυχόν άλλης δυσμενούς μεταβολής για το εργασιακό τους καθεστώς. Η απόφαση του δικαστηρίου, αν και δεν έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα άμεσα (αφού η προσφυγή και μόνο της επιχείρησης στις διαδικασίες του άρθρου 99 την προστατεύει από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις πιστωτών – και ως τέτοιους θεωρεί ο νομοθέτης και τους εργαζόμενους!), προχώρησε ωστόσο στην επιβολή ασφαλιστικών μέτρων στην περίπτωση που: η διαδικασία του 99 δεν προχωρήσει, απορριφθεί η αίτηση της επιχείρησης, δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές, ή προχωρήσει σε πτώχευση η εταιρεία. Δηλαδή, από σήμερα οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν, έχουν στα χέρια τους ένα όπλο εξασφάλισης των απαιτήσεών τους.
Η απόφαση αυτή είναι αρκετά σημαντική για τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν οχυρωθεί πίσω από το αντεργατικό κατασκεύασμα της προστασίας του άρθρου 99. Είναι απόφαση – οδηγός για αντίστοιχες διεκδικήσεις και πρέπει να την πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη οι διοικήσεις των σωματείων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Απογευματινή, αλλά και σε πιθανές άλλες περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών στο άρθρο 99, αφού και στους εργοδότες των Μέσων Ενημέρωσης η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει αποκτήσει αρκετούς... φίλους.
Η ακύρωση στην πράξη της προστασίας που επιδιώκουν οι εργοδότες μας με το νομικό οπλοστάσιο που φρόντισαν πριν τρία χρόνια να τους προσφέρουν από κοινού ως πιστοί και υπάκουοι υπάλληλοι οι πολιτικοί του δικομματισμού (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το συγκεκριμένο νόμο το καλοκαίρι του 2007) πρέπει να γίνει υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας ήταν αποτέλεσμα μιας μικρής ομάδας εργαζομένων που κινητοποιήθηκαν άμεσα και σχεδόν μόνοι τους, ενάντια σε ολόκληρη ομάδα στελεχών και νομικών της επιχείρησης που προσέτρεξαν, αλλά μάλλον μάταια. Η αφύπνιση των σωματείων μας, που έχουν ήδη έρθει εδώ και ενάμιση χρόνο αντιμέτωποι με δυο αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων χωρίς να φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να είναι άμεση.