29 October 2010

Απλήρωτοι, αλλά αγωνιζόμενοι οι συνάδελφοι στον Επικοινωνία FM

Απλήρωτοι για τους μήνες Αύγουστο (υπόλοιπο 2/3), Σεπτέμβριο και τον τρέχοντα Οκτώβριο οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο του Ν. Ηρακλείου συνεχίζουν να αγωνίζονται, με διάφορους τρόπους: καθημερινά τετράωρες στάσεις στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, παραστάσεις διαμαρτυρίας όπως στην παρέλαση. Σημειώνεται ότι τα χρωστούμενα του Ιουλίου, εξοφλήθηκαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου μαζί με έναντι 1/3 μισθού του Αυγούστου! Δηλαδή, η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών από το καλοκαίρι και μετά δεν είναι απλά συγκυριακή αλλά διαρκής, με ενδιάμεσα διαλείμματα.
Σε αυτό, σημαντικά συμβάλλει ο εμπαιγμός αλλά και η αδιάλλακτη, αυθαίρετη στάση από πλευράς διοίκησης και δημοτικής αρχής, που είτε έχουν αθετήσει τις κατά καιρούς (προφορικές) δεσμεύσεις τους (π.χ για δάνειο), είτε άλλες φορές δεν δέχονται ούτε καν συζήτηση για το θέμα προεξοφλώντας ότι "δεν υπάρχουν λεφτά για τους μισθούς"!
Προκειμένου να εξοφληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι προέβησαν σε μήνυση ενάντια στο δήμαρχο Σταύρο Γεωργόπουλο (ΝΔ, ΛΑΟΣ) και κατά παντός υπευθύνου για την μη έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας ζητώντας την ποινική δίωξή του.
Εκτός από τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν συνολικά τη λειτουργία του Ρ/Σ, δεδομένου ότι η απόφαση για την τύχη του βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, όπως και για όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα. Και σε αυτό έχουν να αντιπαλέψουν την κυβερνητική πολιτική, αφού από την 1/1/2011 οι δημοτικές επιχειρήσεις μετατρέπονται σε Α.Ε. και αυτό αφορά και τα Δημοτικά Ραδιόφωνα. Γι αυτό πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ των εργαζομένων που ζητούν οι διαμαρτυρίες να μην αφορούν μόνο στους μισθούς, αλλά να μετατοπισθεί ο αγώνας στην προάσπιση των θέσεων εργασίας, απέναντι στις φωνές τύπου Προβόπουλου, ανοίγοντας τις διεκδικήσεις με κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις για το μέλλον και την τύχη της δημόσιας ενημέρωσης και της δημοτικής ραδιοφωνίας.
Την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στον Επικοινωνία πραγματοποιούν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους από εδώ και πέρα. Χρέος των Ενώσεων να προτείνουν ένα συνολικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων και να καλύψουν τους αγωνιζόμενους συναδέλφους στην από εδώ και πέρα δράση τους.