01 November 2010

Η ώρα της τιμωρίας

 Ήρθε και η ώρα να τιμωρηθούν όσοι από τους εργαζομένους της εταιρείας «4π» (RAM, Hi-Tech κ.ά.) δεν έκαναν στη διοίκησή της τη χάρη να τη «δανείσουν» άτοκα, υπογράφοντας χαρτί για μείωση μισθών (από 7%-17%), πάγωμα αποδοχών για το 2011 κλπ. Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος με τις υπογραφές που «ελεύθερα και ανεπιφύλακτα» έβαλαν οι εργαζόμενοι στο συμφωνητικό που απαίτησε η εταιρεία, κατέφθασε, όπως μαθαίνουμε, και η ανακοίνωση με την οποία: όσοι δεν υπέγραψαν κατά το κέφι των εργοδοτών, θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να υποχρεωθούν σε εκ περιτροπής απασχόληση (στη βάση του πρόσφατου νόμου του Λοβέρδου, Ν3846/2010).
Είναι προφανές ότι οι εργοδότες προχωρούν το σχεδιασμό τους να μην αφήσουν τίποτε όρθιο, και σε μερικά χρόνια να υπάρχουν μόνο ως ανάμνηση οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ποιο είναι το σχέδιο της «4π»; Λέει το αφεντικό επί της ουσίας με τις πράξεις του: «Θα συμφωνήσετε εγγράφως σε μείωση μισθών, αλλιώς κλείνει η εταιρεία και χάνετε τις δουλειές σας. Στην έγγραφη συμφωνία αρνούμαι να αναφέρω οτιδήποτε για τήρηση Συλλογικών Συμβάσεων (αυτά είναι αναχρονισμοί που δεν ταιριάζουν στον 21ο αιώνα). Όσοι δεν συμφωνήσουν, θα τιμωρηθούν σκληρά».
Σε τρία χρόνια, όποιος αντέξει θα ξανανέβει στο μισθό που είχε το Σεπτέμβριο 2010. Και με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι θα έχουν δανειοδοτήσει επί μια τριετία («ελεύθερα και ανεπιφύλακτα» πάντα) με κάμποσες χιλιάδες ευρώ τα αφεντικά τους για να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές.
Στη διάρκεια των ημερών που «παίζονταν» όλα αυτά, η ΕΣΠΗΤ και άλλα σωματεία από το χώρο των περιοδικών, σήκωσε τα χέρια ψηλά, αρκούμενη να διαβεβαιώσει ότι όποιος εργαζόμενος δεν δεχτεί να υπογράψει, θα βρει δίπλα του συμπαραστάτη την ΕΣΠΗΤ. Είναι άξιον απορίας, τι ακριβώς θα κάνει η ΕΣΠΗΤ τώρα που η «4π» πρόκειται να τιμωρήσει τους εργαζόμενους που δεν αποδέχτηκαν το σχέδιο των εργοδοτών…