02 November 2010

Σε πτώχευση η Απογευματινή

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε τελικά ο εργολάβος – ιδιοκτήτης της Απογευματινής, αφού απέσυρε την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 99. Το μέλλον των 130 εργαζομένων στην εφημερίδα, οι περισσότεροι με πάνω από 20 χρόνια εργασίας, είναι αβέβαιο. Ήδη βρίσκονται απλήρωτοι 4 μήνες, ενώ δεν έχουν λάβει καμιά δέσμευση του από τον εργοδότη τους για το πότε και αν θα καταβληθούν οι μισθοί και οι αποζημιώσεις τους. Η διαδικασία της πτώχευσης αναμένεται να κρατήσει 3-4 μήνες και αυτό επιτείνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Παρασκευή 29/10 η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί με ευθύνη του ιδιοκτήτη, ο οποίος προχώρησε σε ένα ιδιότυπο λοκ-άουτ: οι εργαζόμενοι βρίσκονταν κανονικά στο χώρο εργασίας τους, ετοίμασαν την εφημερίδα, αλλά ο ιδιοκτήτης είχε δώσει εντολή να κλείσει η ηλεκτρονική πύλη, μέσω της οποίας στέλνεται η εφημερίδα προς εκτύπωση στα πιεστήρια.
Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα βρέθηκαν ενωμένοι ενάντια στις μεθοδεύσεις του ιδιοκτήτη και όπως καταγγέλλουν «αυτή η εφημερίδα κατέρρευσε στα χέρια του εργολάβου - διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησε πότε ως εκδότης και δεν αντιλήφθηκε ποτέ τις ιδιαιτερότητες μίας επιχείρησης του Τύπου».
Οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για τα την εξασφάλιση των συμφερόντων τους και δεν προτίθενται να «εγκαταλείψουν το σκάφος», όπως χαρακτηριστικά γράφουν στην τελευταία ανακοίνωσή τους.
Περιμένουν ακόμα τις αποφάσεις των σωματείων του Τύπου, που για άλλη μια φορά φαίνεται να παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έχει ενεργοποιήσει ούτε το ταμείο αλληλεγγύης της για να δώσει ένα βοήθημα σε εργαζόμενους που βρίσκονται απλήρωτοι 4 μήνες.
Η προκλητικότητα με την οποία δρουν ανενόχλητοι και με την ενθάρρυνση των αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης και τρόικας οι επιχειρηματίες που κατέχουν τα ΜΜΕ, έχει πλέον αγγίξει διαστάσεις καταιγίδας. Οι εργαζόμενοι της Απογευματινής, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται αυτό το διάστημα αντιμέτωποι με εργοδοτικές αυθαιρεσίες, έχουν ανάγκη την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.