28 December 2010

Έντυπη δημοσιογραφία με μαύρη τηλεργασία

Αρχισυνταξία μέσω διαδικτύου, σελιδοποίηση στην Ουκρανία, «μαύρη» αμοιβή, «μαύροι» συνεργάτες. Όχι δεν πρόκειται για τα λεγόμενα «Νέα Μέσα», αλλά για χρήση όλων των τεχνολογικών μέσων (skype, e-banking, κ.λπ.) για την έκδοση μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας, απλά χωρίς να παρουσιάζει… εργαζόμενους.
Η εφημερίδα ονομάζεται Εξπρές Κίνηση, εκδίδεται στα ρώσικα, η εκδότρια ονομάζεται Τατιάνα Ραμπ, κυκλοφορεί κανονικά κάθε βδομάδα, είναι καταχωρισμένη στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, έχει στην ταυτότητά της συνεργάτες, αλλά στη διεύθυνση που δηλώνει φανταζόμαστε ότι δεν θα βρει κανείς δείγμα… τυπικής εργασίας (τουλάχιστον δηλωμένης). Πέρα από το γεγονός ότι κανείς ποτέ δεν έλεγξε αν ασφαλίζει προσωπικό, αν πληρώνει μισθούς βάσει συμβάσεων, αν δίνει δώρα και επιδόματα, αν τηρεί στοιχειώδεις εργασιακούς κανόνες.
Είναι άλλο ένα ακραίο φαινόμενο, ή πλέον ο παράδεισος της εκδοτικής αυθαιρεσίας προσελκύει τους απανταχού… επενδυτές, που κατορθώνουν να εκδίδουν εφημερίδες παραβιάζοντας όλη την εργατική νομοθεσία χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;
Φανταζόμαστε τώρα που οι «αόρατοι» εργαζόμενοι εμφανίστηκαν και έκαναν επώνυμες καταγγελίες να επιληφθεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και να μάθουμε κι εμείς με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος που αυτοχρήζεται εκδότης να κυκλοφορεί κάθε βδομάδα ένα έντυπο 32 σελίδων χωρίς έμμισθους συντάκτες, χωρίς πληρωμένους συνεργάτες, χωρίς διορθωτές, επιμελητές, γραφίστες.