28 December 2010

"Αυλαία" για τη Veto και τους 70 εργαζομένους της

"Αυτή η φάση του ταξιδιού τελείωσε". Τόσο απλά και στοχεύοντας στη συγκίνηση -προφανώς- του κοινού ο έως πριν από λίγα χρόνια «αδέκαστος» δημοσιογράφος και νυν εκδότης, ανακοινώνει λουκέτο για την πολλά υποσχόμενη εφημερίδα Veto, η οποία άντεξε στα περίπτερα 14 μήνες.
Έχοντας ξεκινήσει το εκδοτικό αυτό εγχείρημα ως απάντηση σε προηγούμενη αποτυχημένη εμπλοκή του με τα εκδοτικά δρώμενα, σε μια αγορά που όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατηγορούν αλλά προθύμως και εντέχνως αφήνουν αρρύθμιστη, ώστε να αποτελεί το "μαξιλάρι" της εξουσίας τους, ο νεόκοπος εκδότης της Veto, απλώς αποφάσισε πως η κρίση δεν του επιτρέπει να συνεχίσει την έκδοση της εφημερίδας. Τι και αν αυτό αφήνει στο δρόμο περίπου 70 εργαζόμενους -αρκετούς από τους οποίους εργάζονταν "μαύροι" ή με μπλοκάκι- πρωτοχρονιάτικα, τί και εάν αντίκειται στις αρχές που ο ίδιος ευαγγελίζεται περί σεβασμού στον Τύπο;
Η ανακοίνωση του ιδιοκτήτη κάνει λόγο για μια δημοσιογραφία χωρίς "καμία εξάρτηση από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα", προκαλώντας τουλάχιστον θυμηδία σε όσους τα διαβάζουν, τη στιγμή που οι φήμες θέλουν την εφημερίδα να βάζει λουκέτο ακριβώς γιατί αποχώρησαν τα κεφάλαια της πλευράς Κυριακίδη.
Όποιο όμως και να είναι το παρασκήνιο, ένα ακόμη λουκέτο και μάλιστα στους δύσκολους καιρούς που διάγει ο κλάδος φέρνει τα Σωματεία των ΜΜΕ προ των ευθυνών τους, καλώντας να πάρουν αγωνιστική θέση για να μην πάνε και οι συνάδελφοι της Veto, άκλαυτοι όπως πολλοί άλλοι.