24 March 2011

Εκδικητικές απολύσεις στις Αττικές Εκδόσεις

Λίγες μέρες μετά την πρόταση για μείωση κατά 15% των μισθολογικών κλιμακίων που προβλέπει η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Περιοδικό Τύπο, ο πρόεδρος του ΣΕΠΤ προχώρησε με την ιδιότητα του επικεφαλής της εταιρείας «Αττικές Εκδόσεις» στην απόλυση τριών εργαζομένων που δεν δέχθηκαν μονομερή μείωσης των μισθών τους. Ανάμεσα στους άλλους απολυμένους (γραφίστα και υπάλληλο) είναι και η συνδικαλιστική εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ.

Στην περίπτωση των Αττικών Εκδόσεων, οι εκδικητικές απολύσεις στρέφονται εναντίον εκείνων που «τόλμησαν» να αμφισβητήσουν το δικαίωμα του εργοδότη να κόβει μισθούς και ώρες εργασίας κατά το δοκούν. Η συνδικαλιστική εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ, μάλιστα, ήταν η πρώτη που δημοσίως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτή τη μονομερή, άδικη και βλαπτική μεταβολή.
Σημειώνεται ότι οι συνάδελφοι απολύονται την ίδια μέρα που η ΕΣΠΗΤ ζήτησε τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ για την κατάρτιση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΣΕΠΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλει το αδιέξοδο που δημιουργείται με την εφαρμογή της εργασιακής τρομοκρατίας και τις συνταγές Κουτρουμάνη για μια «απαλλαγμένη από τα εργασιακά βαρίδια» επιχειρηματικότητα, που στρώνει στην εργοδοσία η κυβέρνηση με σωρεία αντεργατικών νομοθετικών εκτρωμάτων των τελευταίων μηνών. Θεωρεί επίσης τις απολύσεις στις Αττικές Εκδόσεις ανήθικες, καταχρηστικές, εκδικητικές, Απαιτεί την άμεση ανάκλησή τους και καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία.