25 March 2011

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Την πραγματοποίηση κυλιόμενων 24ωρων απεργιών στις εταιρείες του ομίλου Αττικών Εκδόσεων (ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. και ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΕ), αποφάσισαν η ΕΣΠΗΤ και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, τη Δευτέρα και την Τρίτη, 29 και 29 Μάρτη. Αφορμή γι' αυτό στάθηκαν οι τρομοκρατικές απολύσεις που διέταξε στο νέο του τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον των εργαζομένων του, ο επικεφαλής του ομίλου Θ. Φιλιππόπουλος. Ανάμεσα στους απολυμένους, οι οποίοι δεν είχαν συναινέσει στη μείωση των μισθών που επέβαλαν οι Αττικές Εκδόσεις, είναι και η συνδικαλιστική εκπρόσωπος των συντακτών της εταιρείας. Ηρθε λοιπόν η ώρα για τον Θ. Φιλιππόπουλο, να υλοποιήσει την απειλή που δημόσια και εγγράφως είχε διατυπώσει για όσους δεν θα συναινέσουν στη μείωση των μισθών και στη μείωση ωραρίου.
Εχοντας ο Φιλιππόπουλος και όλοι οι εργοδότες λυμένα τα χέρια τους με τους νόμους που απλόχερα τους προσφέρει η κυβέρνηση της τρόικας και του ΔΝΤ, κάνουν το πολύ απλό: ξεφορτώνονται βάρος για να καταφέρουν να περισώσουν την προκλητικά πολυτελή ζωή που έχουν τόσα χρόνια χτίσει πάνω στη δουλειά των εργαζομένων τους. Γιατί, μην έχει κανείς αμφοβολία ότι οι αυτοκρατορίες τους χτίστηκαν μόνο από τη δουλειά που τους πρόσφεραν αυτοί που τώρα πρέπει να χάσουν τους μισθούς τους και λίγο αργότερα να πεταχτούν στο δρόμο.
Μια απλή ματιά στο τι συμβαίνει στο χώρο των περιοδικών, δείχνει ότι οι εκδότες έχουν πάρει φόρα και εκδηλώνουν σε όλα τα μέτωπα την επίθεσή τους. Μερικά μόνο δείγματα: Στην Option Press, απλήρωτοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υποστούν ακόμη και την πιο ακραία μορφή εκ περιτροπής εργασίας, 2 μέρες δουλειά το μήνα. Στην TCT Media, εκ περιτροπής εργασία για να συνεχίσει να ωφελείται ο εκδότης από τα ένθετα που βάζει σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΘΕΜΑ. Στον Λυμπέρη, δεύτερη μείωση μισθών μέσα σε ένα χρόνο, που θα ρίξει τους εργαζόμενους κάτω από τις συμβάσεις εργασίας. Στην ΙΜΑΚΟ, προβλήματα μισθοδοσίας που είχαν αφήσει ένα μήνα απλήρωτους τους μισθωτούς εργαζόμενους και πολλούς μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους με μπλοκάκι (όταν οι εργοδότες δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες, παίρνουν άτοκα δάνεια από τους εργαζομένους τους με τον τρόπο αυτό).
Σε αυτά να σημειωθεί επίσης ότι ο Φιλιππόπουλος ως πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού Τύπου πρότεινε στην ΕΣΠΗΤ μείωση κατά 15% στη διαπραγμάτευση για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Μην έχει κανείς αμφιβολία ότι οι εκδότες θα συνεχίσουν στην ίδια ρότα. Στον καιρό της κρίσης γίνονται ακόμη πιο αχόρταγοι:
- Με τις μειώσεις μισθών,
- Με τη μείωση ωραρίων (μόνο τυπικά βεβαίως, γιατί ουσιαστικά οι ώρες εργασίας θα παραμείνουν ίδιες - με απλήρωτες υπερωρίες)
- Με λιγότερες μέρες (ή βδομάδες ή μήνες) εργασίας
απογειώνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση και παράλληλα ετοιμάζουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, το εργασιακό και μισθολογικό τοπίο (δηλαδή τις ίδιες τις ζωές μας) της επόμενης μέρας: χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς σταθερή δουλειά, με μισθούς Ινδίας και Κίνας, χωρίς δικαιώματα.
Το 2020 θα θυμίζει έντονα 1800.
Θα τους το επιτρέψουμε;