29 May 2011

Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη – Να οργανώσουμε την άμυνά μας

Είναι απαρέγκλιτη υποχρέωση να αποφασιστούν τώρα μέτρα για τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης, καθώς και για τη δημιουργία ενός ισχυρού απεργιακού ταμείου
Για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή λυσσασμένη επίθεση των εργοδοτών στα στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις μας χρειάζεται οπωσδήποτε να χτίσουμε ένα μαζικό και μαχητικό σωματείο, με μια διοίκηση που να υπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα των μελών, να είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους εργοδότες, να εμπνέει στα μέλη διάθεση αντίστασης. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι να κάνουμε τους εργαζόμενους συντάκτες να αισθανθούν την Ένωση σπίτι τους, να βεβαιωθούν ότι στο σωματείο θα βρουν πραγματική υποστήριξη, ειδικά μέσα στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τους χιλιάδες άνεργους, απολυμένους, «ελαστικά» απασχολούμενους συναδέλφους. Γι’ αυτό και είναι απαρέγκλιτη υποχρέωση να αποφασιστούν τώρα μέτρα για τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης, καθώς και για τη δημιουργία ενός ισχυρού απεργιακού ταμείου, χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε στα σοβαρά με τους εργοδότες.

Τα σωματεία του Τύπου διαθέτουν ένα όπλο που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση και που όμως οι μέχρι τώρα διοικήσεις δεν θέλησαν να το αξιοποιήσουν. Και το όπλο αυτό είναι τα σχετικώς ανθηρά –τουλάχιστον σε σχέση με τη συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων εργατικών σωματείων– οικονομικά τους. Τα χρήματα των σωματείων δεν είναι για να τζογάρονται στα χρηματιστήρια και να αποθησαυρίζονται γενικώς, αλλά είναι για να κάνουν τα σωματεία πιο ισχυρά, πιο αποτελεσματικά στην εκπλήρωση των σκοπών τους – και ειδικά σήμερα, που δίνουμε, ως συνδικαλιστικό κίνημα του Τύπου και ως εργατικό κίνημα ευρύτερα, αγώνα υπάρξεως.

Σε πρώτη φάση, προτείνουμε και διεκδικούμε:

- Έμπρακτη υλική και ηθική υποστήριξη προς όλες τις κατηγορίες συναδέλφων μας που το έχουν ανάγκη (άνεργοι, απολυμένοι, χαμηλόμισθοι-χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ.). Χρονική επέκταση και αύξηση (σε ποσό) της όποιας βοήθειας δίνεται ήδη. Είναι απαραίτητο για να κρατήσουμε κοντά στο σωματείο τα πιο «χτυπημένα» κομμάτια του κλάδου μας.


- Δημιουργία επιτροπής ανέργων μέσα στο σωματείο, για τη συσπείρωση των άνεργων συναδέλφων και την πολύπλευρη κινητοποίηση πάνω στο πρόβλημα των προβλημάτων: την ανεργία.


- Δημιουργία ισχυρότατου απεργιακού ταμείου, που θα μας επιτρέψει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να είμαστε σε θέση να αναμετρηθούμε με άλλους όρους με τους αποθρασυμένους πλέον εργοδότες. Μεταξύ άλλων, η χορήγηση ενός απεργιακού επιδόματος δεν είναι κάτι το δευτερεύον, αλλά είναι όρος για να μπορείς να δώσεις μια μάχη με αξιοπρεπείς όρους.