29 May 2011

Και ελαστικοί και έξω από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ;

Η κατεστημένη αντίληψη στην ΕΣΠΗΤ πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι που πετιούνται από τους εργοδότες τους στην ανέχεια της εκ περιτροπής εργασίας, πρέπει να τιμωρηθούν και με αποβολή από το ΤΑΙΣΥΤ!
Από το καλοκαίρι του 2010 οι εργοδότες των εκδοτικών επιχειρήσεων, σε αγαστή σύμπνοια, προτείνουν το δικό στους Μνημόνιο: μειώσεις μισθών που φθάνει και ξεπερνά το 15%, εκ περιτροπής εργασία, μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μειωμένη απασχόληση, γενίκευση των δελτίων παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ). Και για να μη μένει καμιά αμφιβολία για τον τρόπο που επιδιώκουν να τα περάσουν όλα αυτά, συνοδεύουν τις… προτάσεις τους με αθρόες απολύσεις.
Η πραγματικότητα που έτσι κι αλλιώς ήταν τριτοκοσμική, έχει εξελιχτεί σε εφιάλτη: ελάχιστοι συνάδελφοι -και ειδικά νεώτεροι- εργάζονται με πλήρη και σταθερή εργασία, όλο και περισσότεροι έχουν βρεθεί με ατομικές συμβάσεις, με ΔΠΥ, με ελαστικοποιημένη αμοιβή και ωράριο. Και φυσικά έχει σχηματιστεί ένα πλήθος απολυμένων ή εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν.

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση μας βρίσκει ανέτοιμους. Τα σωματεία του Τύπου κι ανάμεσά τους και η ΕΣΠΗΤ δεν θέλησαν να δουν πού οδηγούν τα μέτρα της Μνημονιακής κυβέρνησης, αφέθηκαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις μάλλον αδιάφορα, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων «τρέχοντας» εκ των υστέρων να αντιμετωπίσουν με τουφεκιές στον αέρα τον αδίστακτο κανονιοβολισμό της εργοδοσίας. Τα παραδείγματα πολλά: Αττικές Εκδόσεις, ΙΜΑΚΟ, Λυμπέρης, Option Press, Motorpress, 4Π… Οι όποιες αντιστάσεις αναπτύχθηκαν κυρίως από τα κάτω, δεν συντονίστηκαν, δεν στηρίχτηκαν από ένα σχέδιο που να δημιουργεί προϋποθέσεις νίκης.

Η επόμενη μέρα βρίσκει και πάλι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να σφυρίζουν αδιάφορα, ή εχθρικά: εδώ και μερικούς μήνες οι συνάδελφοι που βρέθηκαν με ελαστική εργασία και στο όριο (ή κάτω από αυτό) της ελάχιστης αμοιβής που ζητά το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ / ΤΑΙΣΥΤ για να μας ασφαλίσει μάταια ψάχνουν να μάθουν τη θέση του σωματείου μας, ακόμα περισσότερο μάταια ζητούν από το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ τη συμπαράστασή του για να μη χάσουν την ασφάλισή τους. Η απάντηση ήρθε στην παρ’ ολίγο συνέλευση της 8 Μάη από το στόμα του προέδρου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί ότι η διεκδίκηση αυτών των συναδέλφων να ασφαλιστούν στο ταμείο τους δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους για την ασφάλισή μας. Οι εργαζόμενοι που πετιούνται στην ανέχεια από τους εργοδότες τους, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν και από το σωματείο μας με αποβολή από το ΤΑΙΣΥΤ!

Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ θέτει ξεκάθαρα μια θέση αρχής: κάθε εργαζόμενος δημοσιογράφος (και φυσικά και τεχνικός ή διοικητικός) σε περιοδικό, portal, ή άλλης μορφής ενημερωτική περιοδική έκδοση, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο εργοδότης του δηλώνει την εργασία του, έχει θέση στο ασφαλιστικό ταμείο του Τύπου. Όποια συνδικαλιστική δύναμη θέτει σε αμφισβήτηση αυτή την αρχή ή υπεκφεύγει («ναι, μεν, αλλά») αξίζει να καταδικαστεί με τον πιο δεικτικό τρόπο. Η ΕΣΠΗΤ πρέπει να καταρτίσει άμεσα ένα σχέδιο δράσης, που να θέτει την διοίκηση του Ταμείου και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους, απαιτώντας την εδώ και τώρα ασφάλιση όλων των εργαζομένων στον Τύπο.


Νεότερη ενημέρωση, 1/6/2011

Ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσωπική βλαχοδημαρχαίικη προβολή υποψηφίων ενόψει των εκλογών στις 3-4 Ιούνη, μάθαμε ότι η παράταξη του προέδρου της ΕΣΠΗΤ ασχολήθηκε με το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ.
Αμέσως μετά την παραπάνω ανάρτησή μας για την προσπάθεια της ΕΣΠΗΤ να αποβάλει συναδέλφους από το ΕΤΑΠ, η παράταξη του προέδρου της ΕΣΠΗΤ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση. Αξιοθαύμαστη ταχύτητα! Μακάρι να υπήρχε τέτοια εγρήγορση και στις… μη-προεκλογικές περιόδους. Ένα σχόλιο και μια παρατήρηση.
Το σχόλιο: Η διαστρέβλωση είναι στις μέρες μας καθήκον για μερικούς. Τι μάθαμε λοιπόν από την ανακοίνωση αυτής της παράταξης; Ότι ο αγώνας για να αντισταθούμε στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και για να ασφαλίζονται όλοι οι συνάδελφοι στο ΕΤΑΠ είναι… φιλοεργοδοτική θέση. Και είναι αντιεργοδοτική και συναδελφική τοποθέτηση η αποβολή συναδέλφων από το ΕΤΑΠ. Περαστικά, παιδιά!
Η παρατήρηση: Αν και τα πράγματα είναι πασιφανή και δεν μπορεί κανείς να κάνει το άσπρο μαύρο, έχουμε ετοιμάσει μια απάντηση στον οχετό. Θα τη δημοσιεύσουμε όμως αμέσως μετά τις εκλογές. Πάει πολύ να κάνουμε προεκλογική διαφήμιση στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

*Αλήθεια, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, από πού κατάλαβαν ότι το δόγμα του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ είναι η «απεργία διαρκείας»; Άκουσαν πολλές φορές τους εκπροσώπους του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ να μιλούν για «απεργία διαρκείας»; Επειδή μπερδεύουν τα αυγά και τα πασχάλια, ας διευκρινίσουμε μερικές βασικές έννοιες: άλλο αγώνας διαρκείας, άλλο απεργία διαρκείας. Βέβαια, ούτως ή άλλως, με την παρούσα ηγεσία της ΕΣΠΗΤ, καμία από τις δύο αυτές έννοιες δεν έχει τύχη… Και, παρά τα παχιά λόγια, μετράμε θύματα μέχρι στιγμής.