14 June 2011

Ενίσχυση της αγωνιστικής φωνής στις εκλογές της ΕΣΠΗΤ

Ενισχυμένη βγήκε από τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες της ΕΣΠΗΤ η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Συντακτών ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, που την εμπιστεύτηκαν 105 συνάδελφοι και εξέλεξε στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ τέσσερις αντιπροσώπους. Πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων έχετε ήδη πάρει από εδώ.
Οι εκλογές της ΕΣΠΗΤ έδωσαν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, ένα από τα οποία είναι ότι καθίσταται φανερό πως έχουν ακόμη δύναμη στην ΕΣΠΗΤ οι μηχανισμοί κομμάτων και υπουργείων, που κινητοποιούνται με ένα τηλέφωνο όποτε υπάρχουν εκλογές.
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα όμως είναι ότι και στην ΕΣΠΗΤ εγκαθιδρύεται και αποκτάει μονιμότητα ένας ριζοσπαστικός, αντιεργοδοτικός, αγωνιστικός πόλος. Ενισχύθηκε η κίνηση ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, η φωνή που αδιάλλακτα υποστηρίζει την αντίσταση των εργαζόμενων συντακτών, σε μια εποχή που η κρίση στον Τύπο επιχειρείται να εμφανιστεί περίπου ως μοιραία και ολίγον ως. λυτρωτική («θα μείνουμε λιγότεροι, αυτό είναι σίγουρο» λένε σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, μερικοί από όσους ζήτησαν πρόσφατα την ψήφο των μελών της ΕΣΠΗΤ). Κι επίσης σε μια εποχή που στην ΕΣΠΗΤ είναι φανερή η κρίση του κυρίαρχου μοντέλου συνδικαλισμού, του συνδικαλισμού που άλλοτε ενδύεται το μανδύα του «δημιουργικού» κι άλλοτε το μανδύα του ρεαλισμού, με κοινή αφετηρία τη διάθεση. συνεννόησης με την εργοδοσία, την κυβέρνηση (σε όποια της εκδοχή) και γενικότερα την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων. Και κοινό σκοπό την αποδοχή της ισοπέδωσης κάθε δικαιώματος. Αυτό ακριβώς είναι το νήμα που διαπερνάει τη συνδικαλιστική γεωγραφία της κατεστημένης ΕΣΠΗΤ.
Η ενίσχυση της κίνησης ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ αποτυπώνει ακριβώς την αποτυχία της κατεστημένης αντίληψης της ΕΣΠΗΤ να αντισταθεί στη λαίλαπα που έχει έρθει και τσακίζει θέσεις εργασίας και δικαιώματα. Η ΕΣΠΗΤ του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ΕΣΠΗΤ που φλερτάρει επικίνδυνα και με όλες τις όψεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, είναι καταδικασμένη να. καταδικάζει τους εργαζόμενους συντάκτες στην ανεργία και την ανέχεια. Δεν επιθυμεί να οργανώσει κανέναν αγώνα, επειδή τον θεωρεί μάταιο. Αποφεύγει να οργανώσει τους συναδέλφους γιατί θέλει να αποφύγει τους πολλούς-πολλούς μπελάδες. Μισεί θανάσιμα την αντίσταση και την αγωνιστική διάθεση, επειδή αυτή γεννάει την ελπίδα για κινητοποίηση και νίκες - «και τότε τι δουλειά θα κάνουμε εμείς οι μεγαλοσυνδικαλιστές που μέχρι τώρα ξέραμε ότι με μια κουβεντούλα στο υπουργείο μπορεί και να λύσουμε μερικά ζητηματάκια;».
Επίσης, και στις πρόσφατες εκλογές που διενεργήθηκαν στην ΕΣΠΗΤ για το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι όλες οι βασικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ένωσής μας έχουν απεμπολήσει (μέσω της "Ενιαίας Δημοσιογραφικής Ενωσης") την ιδέα του Συνδικάτου Τύπου. Κι έχουν θάψει στο σκοτάδι τη στάση που κράτησαν σε κάθε ένα θέμα οι εκπρόσωποί τους που εκλέγονται επί πάρα πολλά χρόνια στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.

Για τη στάση μας στο Συνέδριο

Μέσα σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από τη μαζική εμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο των αγώνων, ξεκινάει στις 17 Ιουνίου το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Σε μια εποχή που αμφισβητείται έντονα το σύνολο του πολιτικού συστήματος, το κλίμα αυτό δεν μπορεί να μείνει έξω από την πόρτα του Συνεδρίου. Πρέπει να διαπεράσει το σύνολο των διαδικασιών του. Η κίνηση ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, με τους τέσσερις αντιπροσώπους στο Συνέδριο,

- θα δώσει τη μάχη για να εισβάλει ορμητικά η κοινωνία και οι ανάγκες της στις εργασίες του Συνεδρίου. Θα δώσει τη μάχη για να εισβάλει μαχητικά στο Συνέδριο ο κάθε ένας συνάδελφος εργαζόμενος στα ΜΜΕ, αλλά και τα αιτήματα του κινήματος και των αγώνων μας ενάντια στην επέλαση του μνημονίου, της τρόικας, των ΔΝΤ-ΕΕ, που σαρώνει δικαιώματα και ζωές.

- Θα δώσει τη μάχη για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη δημιουργία επιτέλους του Συνδικάτου Τύπου.

- Θα δώσει τη μάχη για να αναδειχτεί και στο Συνέδριο η ανάγκη του αγώνα απέναντι στο μαύρο μέτωπο που έχουν συμπήξει κυβέρνηση - εργοδότες - τροϊκανοί - ντόπιοι και ξένοι πιστωτές. Θα απευθύνει ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης, με στόχο την ανατροπή της επίθεσης και της κυβέρνησης, σε όλους τους συνέδρους που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτού του αγώνα.

- Θα δώσει τη μάχη για να αποτυπωθεί και στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ η ενδυνάμωση του αγωνιστικού μπλοκ.