14 June 2011

Ασυναρτησίες προεκλογικές

Όπως υποσχεθήκαμε εδώ (βλ. στο σημείο που λέει: «νεότερη ενημέρωση»), δημοσιεύουμε σήμερα απάντηση στην ψευδολογία που η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων χρησιμοποίησε (κατά την προσφιλή της τακτική) πριν από τις εκλογές της ΕΣΠΗΤ, για να πλήξει το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ. Δεν δημοσιεύσαμε τότε την απάντηση, για να μην «χαθεί» μέσα στο προεκλογικό κλίμα.
-----------------------------------------------


Πώς μπορείς να λες κουταμάρες και να μη γίνεσαι αμέσως αντιληπτός; Απλό. Ανάμεσα στις κουταμάρες  πετάς και κάμποσα ψέματα, προκειμένου όποιος ακούει να μείνει στα ψέματα κι όχι στις κουταμάρες.
Με μια ασυνάρτητη ανακοίνωση, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της ΕΣΠΗΤ, η παράταξη του προέδρου της ΕΣΠΗΤ προσπάθησε να αποκρύψει τη βούλησή της:
- να πετάξει έξω από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τους συναδέλφους που υπέστησαν την εργοδοτική βία της εκ περιτροπής εργασίας ή της μετατροπής τους σε μερικώς απασχολούμενους
- να κρατήσει επίσης μακριά από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τους συναδέλφους που εργάζονται με «μπλοκάκι».
Προσπάθησε δηλαδή να χρησιμοποιήσει τους επισφαλώς εργαζομένους ως ομήρους, ή ακόμη χειρότερα, σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Κι αυτά, για να μην ανοίξει τάχα μου εξαιτίας τους η πόρτα για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Δεν έχει ενημερώσει κανείς τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ ότι συνδικαλιστές σαν κι αυτόν έχουν επιτρέψει εδώ και 15 μήνες στην κυβέρνηση και στους εργοδότες να ισοπεδώσουν εργασιακές κατακτήσεις ενός αιώνα; Αντί να αποκλείουμε τους συναδέλφους από το Ταμείο, ας διαθέσουμε χρόνο, φαιά ουσία και κυρίως πράξη, για να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε δουλειά και δικαιώματα.
Βέβαια, στην περίπτωση του ΕΤΑΠ, η λαθροχειρία της διοίκησης της ΕΣΠΗΤ ίσως φανεί σε λίγο καιρό. Γιατί το ΕΤΑΠ μπορεί να συνεχίσει να ασφαλίζει συναδέλφους που θα περάσουν σε μερική απασχόληση, απλώς λαμβάνοντας υπόψη το κατώτατο όριο αμοιβής που απαιτεί να παίρνουν για να τους ασφαλίσει. Και κάνοντας έτσι τα στραβά μάτια στην προϋπηρεσία τους και σε όσα θα έπρεπε κανονικά να αμείβονται. Τότε θα έρθει και η ΕΣΠΗΤ να κάνει τα στραβά μάτια – και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ, που αφού έκανε πως δεν κατάλαβε την εργασιακή καταστροφή που ερχόταν, μετά συνέλαβε τη μεγαλοφυή στρατηγική να κλείσει τις πόρτες του ΕΤΑΠ σε συναδέλφους… Κυβερνητικοί, εργοδοτικοί ή και τα δύο;
Δεν θα διαθέσουμε περισσότερο χώρο για απαντήσεις σε ασυναρτησίες. Μόνο ένα σχόλιο: Θα ήταν πολύ-πολύ εύκολο να υποστηρίξει και η κίνηση ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ την αποβολή συναδέλφων από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αν… Αν δεν ήταν σταθερά προσανατολισμένη από την πρώτη στιγμή στον αγώνα για να αντισταθούμε στις νέες βάρβαρες εργασιακές σχέσεις. Αν δεν ήταν και εμπράκτως στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Αν δεν πίστευε ότι όλοι οι συντάκτες των περιοδικών πρέπει να ασφαλίζονται σε ένα Ταμείο, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (κι όχι στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ). Αν χώναμε το κεφάλι στην άμμο και κάναμε πως δεν βλέπαμε. Αν είχαμε αποφασίσει ότι είναι αντικειμενικό και σωστό να αποβληθούν από το επάγγελμα χιλιάδες συνάδελφοι, θύματα της εργοδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής. Αν κατοικοεδρεύαμε στα υπουργικά γραφεία και κάναμε υπόγειες συνεννοήσεις και παζάρια. Αν μας έδεναν χίλια νήματα με την κυβέρνηση του μνημονίου και της τρόικας. Αν δηλαδή ήμασταν κάτι σαν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΣΠΗΤ.
 
* Ποιος σας είπε συνάδελφοι της Ενωτικής Κίνησης ότι οι εργοδοτικές εισφορές για κάθε έναν "τυχερό" (δηλ. με μισθολόγιο ακόμη) συνάδελφο είναι 7%; Μήπως είναι περίπου 14% (μαζί με τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ κλπ.);. Και αν είναι έτσι, γιατί λέτε ότι είναι ασύμφορο για τους εργοδότες να πάνε τους εργαζομένους τους στο ΙΚΑ; Μήπως, επομένως, οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, εφαρμοζόμενες επί μειωμένων μισθών, συμφέρουν τους εργοδότες περισσότερο από το ΤΑΙΣΥΤ (και άρα πάει χαμένη όλη η μεγαλοφυής στρατηγική αποκλεισμού συναδέλφων από το ΕΤΑΠ); Μήπως επίσης πρέπει να σκέφτεστε λίγο περισσότερο πριν απαντήσετε στις τοποθετήσεις του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ;…