25 June 2011

Επίσημη «πρώτη» της ΠΟΕΣΥ με μια από τα ίδια


Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ για 4ωρες στάσεις εργασίας
σε αναντιστοιχία με την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον Τύπο
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη η αναντιστοιχία λόγων και έργων. Οι δημοσιογράφοι στην 48ωρη μάχη που θα δώσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις 28 και 29 Ιουνίου θα δώσουν το «παρών» με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας. Με πρόσχημα την ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης για τις πολύ σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, ο κλάδος μας θα απέχει ουσιαστικά από την ύψιστη μάχη για την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και θα έχει ρόλο θεατή στο μεγαλειώδες «κίνημα των πλατειών». Τα δυο μέλη του Δ.Σ. που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του Παρατύπως), φυσικά, δεν συμφώνησαν με αυτή την απόφαση και αντιπρότειναν τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Απεργούμε χώρια, δηλαδή ποτέ!

Το επαναλαμβανόμενο αίτημα των αστέρων της τηλεοπτικής και έντυπης ενημέρωσης, να μην απεργούν οι δημοσιογράφοι όταν οργανώνονται γενικές απεργίες βρήκε ευήκοα ώτα και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ από καιρό τώρα επαναλαμβάνει το αίτημα –πρόσκληση προς τις δημοσιογραφικές ενώσεις να μην απεργούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να καλύπτουν τις απεργιακές εκδηλώσεις. Αντίστοιχο «αίτημα» απευθύνουν από καιρού εις καιρό και οι καναλάρχες, οι ιδιοκτήτες ενημερωτικών πόρταλς (που έτσι κι αλλιώς κάνουν κανονική απεργοσπασία), οι εκδότες και γενικά όλοι αυτοί που πασχίζουν για την… ενημέρωση.
Τα μνημονιακά μέτρα που πρώτοι εφάρμοσαν οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, μπορεί να απορρίπτονται από τον κλάδο των εργαζομένων στην ενημέρωση, αλλά θα πρέπει να αντιπαλεύονται σε… άλλο χρόνο. Μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να… διευκολύνουν με τη στάση τους την προβολή του απεργιακού κλίματος και την… διάχυση στην κοινωνία των αιτημάτων των υπόλοιπων εργαζομένων. Ένα επαναλαμβανόμενο αίτημα της «κοινωνίας» προς τους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να γίνονται απεργοσπάστες διευκολύνοντας μερικές δεκάδες παπαγαλάκια να εκτοξεύουν τις γνωστές ύβρεις τους προς όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία (με το αζημίωτο, φυσικά, αφού τα διαφημιστικά έσοδα θα μπουν στα ταμεία των επιχειρήσεων των ΜΜΕ κανονικά).
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, το θέμα τέθηκε σε ειδικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύνεδροι των τριών συνεργαζόμενων σχημάτων (Παρατύπως - ΕΣΠΗΤ, Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΗΕΑ και Ασύντακτος Τύπος - ΕΣΗΕΜΘ), το οποίο και υπερψηφίστηκε. Το ψήφισμα ρητώς αναφέρεται στην συμμετοχή των δημοσιογράφων σε όλες τις γενικές απεργίες και εισηγείται εναλλακτική πρόταση για το κενό ενημέρωσης, όταν υπάρχουν εξελίξεις (εναλλακτική ενημέρωση με απεργιακά δελτία στην δημόσια τηλεόραση, τα οποία θα μπορούν να ενημερώνουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και τα πολιτικά γεγονότα και τα οποία μπορούν «να βγουν στον αέρα» με ευθύνη των απεργιακών επιτροπών, αλλά και έκδοση απεργιακών φύλλων, ηλεκτρονική ενημέρωση κ.λπ.).
Το ψήφισμα αυτό επικαλέστηκαν οι δυο εκλεγμένοι σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ (23/6), ζητώντας να συζητηθεί και να αποφασιστεί η συμμετοχή στην απεργία.
Στο πνεύμα αυτό το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ την ίδια μέρα αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την συμμετοχή στην 48ωρη απεργία και μάλιστα καλώντας τις άλλες ενώσεις και ομοσπονδίες του κλάδου να συστήσουν ειδική Επιτροπή Απεργιακού Δελτίου, «με στόχο την ενίσχυση της προβολής των απεργιακών μας κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων και την άμεση και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών».
Κι όμως, η απόφαση που κατέληξαν (πολύ γρήγορα είναι αλήθεια) οι Ομοσπονδίες των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων, είναι απλά η συμμετοχή στον 48ωρο αγώνα με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας.


Υ.Γ. Έχει μια σημασία να γνωρίζουμε ποια θέση υποστήριξε το έτερο μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ που προέρχεται από την ΕΣΠΗΤ: την ομόφωνη απόφαση – πρόταση της ΕΣΠΗΤ, ή το αίτημα της… κοινωνίας;


Διαβάστε και άλλες σχετικές γνώμες παρακάτω:
http://financialcrimesnews.blogspot.com/2011/06/blog-post_7096.html

http://asyntaxtostypos.wordpress.com/2011/06/24/%cf%80%ce%bf%ce%b5%cf%83%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/