10 July 2011

Καμιά ανοχή στην εργοδοτική τρομοκρατία - Όλοι στη συγκέντρωση στον Πήγασο την Τρίτη 12 Ιουλίου

Απέναντι στην κλιμακούμενη εργοδοτική τρομοκρατία στο χώρο των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά καλώντας μέσω της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους απολυμένους στον Τύπο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Πήγασο του Μπόμπολα την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 5 μμ. Ακολουθεί το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας:

"Πογκρόμ απολύσεων συντακτών ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι η εργοδοσία στον όμιλο Μπόμπολα, με διπλό στόχο. Απολύσεις και μειώσεις στους μισθούς όλων των εργαζόμενων του ομίλου του Μπόμπολα είναι το μέλλον που ετοιμάζουν και γι' αυτό και η εργοδοσία προσπαθεί να ξεμπερδέψει fast track με τις «ενοχλητικές φωνές» που αντιστέκονται στα σχέδια της. Γιατί οι ατομικές συμβάσεις είναι κεντρική επιλογή του μνημονίου της χρεοκοπίας με τα ΜΜΕ να φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο του πολιορκητικού κριού.


Η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες , να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις με χαρακτηριστικά αγώνα διαρκείας, ξεκινώντας από τα πογκρόμ στον Πήγασο. Για να μπει "stop" στην τραμπουκική συμπεριφορά της εργοδοσίας βάζοντας φρένο και στα δυο μέτωπα που ανοίγει: τις μαζικές περικοπές «αγκαζέ» με τις εκδικητικές, συνδικαλιστικές εκδιώξεις-απολύσεις από το χώρο εργασίας.

Το νέο «επεισόδιο» στο «σήριαλ» των απολύσεων παίχτηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου όταν ανακοινώθηκε στο συνάδελφο της Ημερησίας, Κώστα Σαρρή, (οικονομικός συντάκτης, imerisia.gr) ότι απολύεται για οικονομικούς λόγους. Λίγη ώρα αργότερα το ίδιο μήνυμα της απόλυσης ανακοινώθηκε και στη συνάδελφο Σόνια Χαιμαντά, που καλύπτει για χρόνια το ρεπορτάζ της βιομηχανίας των ΜΜΕ.

Οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι αδικαιολόγητες και εκδικητικές από τη μεριά της διοίκησης του Πήγασου αφού και οι δύο συνάδελφοι είχαν κρατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστική στάση ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζόμενων του ομίλου, ενώ με την πένα τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην προάσπιση της ποιότητας της ενημέρωσης στον τομέα τους, παρά τα εμπόδια και τις άνωθεν πιέσεις. Ακόμη και δημοσιογραφικά, η στάση των συναδέλφων μέσα από τη δουλειά τους ήταν να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζόμενων ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές του μνημονίου ή να διατυπώνουν άλλες προσεγγίσεις (αιρετικές) για το χρέος και την οικονομική κρίση. Και σε αυτό ήταν ενοχλητικοί για την εργοδοσία.

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ο Κ. Σαρρής, ήταν σύνεδρος, ενώ ήταν υποψήφιος τόσο στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ με την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» όπου εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όσο και στο παρελθόν για το μικτό συμβούλιο. Η συνάδελφος Σόνια Χαιμαντά ήταν υποψήφια για την ΕΣΗΕΑ με την «Συσπείρωση Δημοσιογράφων». Είναι προφανές ότι στο "δημοκρατικό" Μπομπολέϊκο έχουν αρχίσει τις "πολιτικές και συνδικαλιστικές" εκκαθαρίσεις. Παρόλο που η τυπική δικαιολογία είναι περικοπές προσωπικού λόγω κρίσης, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι το πρόσχημα. Και όσοι δεν συναινούν και καλούν τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο, μπαίνουν πρώτοι στη «μαύρη λίστα».

Η αρχή έγινε με την απόλυση στο « Έθνος» της Πόπης Χριστοδουλίδου υποψήφια για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την Δημοσιογραφική Συνεργασία και συνεχίστηκε με τον Κώστα Τομαρά και τη Βούλα Βονάτσου, επίσης υποψήφια για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την Δημοσιογραφική Συνεργασία, στην ίδια εφημερίδα. Τώρα αυτή η επίθεση των εκδικητικών συνδικαλιστικών απολύσεων έχει τη συνέχειά της στα πρόσωπα του Κώστα Σαρρή και της Σόνιας Χαιμαντά.

Τις αμέσως επόμενες μέρες ο «εθνικός μας εργολάβος» πέρασε στο επόμενο στάδιο: κάλεσε τους εργαζόμενους στο Εθνος να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 10% των αποδοχών τους και τσάκισμα των επιδομάτων, δίνοντας ασφυκτικά τελεσίγραφα και εκβιάζοντας σαφώς ότι όσοι δεν υπογράψουν θα απολυθούν και διαμηνύοντας σε μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα συνεχίσει τις αντεργατικές πρακτικές.

Οι βαρόνοι των ΜΜΕ σχεδιάζουν ακόμη περισσότερες επιθέσεις σε βάρος των εργαζόμενων του κλάδου. Με πρόσφατο χειροπιαστό παράδειγμα τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Flash, όπου ως απάντηση γίνονται διαδοχικές στάσεις εργασίας των δημοσιογράφων και τεχνικών του ραδιοφωνικού σταθμού.

Η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες ημέρες, ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο της χρεοκοπίας που προβλέπει τεράστιες επιθέσεις σε βάρος των εργαζόμενων. Και οι κάθε λογής Μπόμπολες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική στην πράξη, για να φύγουν χωρίς βάσανα για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως δήλωναν στελέχη στους διαδρόμους του Πήγασου.

Το «Μνημόνιο στον Τύπο» λειτουργεί ως πρελούδιο για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Καλούμε τα σωματεία του Τύπου να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πήγασο και όπου αλλού ξεδιπλωθούν ανάλογες πρακτικές. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες, τις λαικές συνελεύσεις της Πλατείας Συντάγματος και των γειτονιών , όλους τους φορείς και τους αγωνιστές του μαζικού κινήματος να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους των ΜΜΕ και να χτίσουν ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.



Απαιτούμε την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων


Δεν υπογράφουμε καμία ατομική σύμβαση εργασίας.


Ζητάμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις για όλους


Απαντάμε με κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 5 στον Πήγασο


(Εμ. Μπενάκη 5 Χαλάνδρι, στ μετρό: Δουκίσσης Πλακεντίας)





Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους απολυμένους στον Τύπο