Σε επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις στις 11 και 12 Ιουλίου προχωρά το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ με κεντρικά θέματα α) τον σχεδιασμό για την υλοποίηση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του πρόσφατου συνεδρίου, β) τον συντονισμό των Ενώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (πογκρόμ απολύσεων, περικοπών, επιβολή ατομικών συμβάσεων, ΣΣΕ, μαύρη εργασία, διαδίκτυο κ.α) και γ) την συντονισμένη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων και συνολικά του κλάδου, στα φαινόμενα βία και τρομοκρατίας από το κράτος, που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει την μορφή σχεδιασμένης επίθεσης.
Η τελευταία συνεδρίαση αφενός ασχολήθηκε με διαδικαστικά θέματα αλλά υπήρξαν και οι αποφάσεις που για το επόμενο διάστημα ανοίγουν καίρια ζητήματα. Από την πλευρά του το προεδρείο ακόμα δείχνει να «ψάχνεται», χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, ωστόσο τα ίδια τα προβλήματα και οι ανάγκες δεν αφήνουν περιθώρια. Έτσι έχουμε:
• Την ερχόμενη Δευτέρα 11/7 θα συζητηθούν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του 6ου τακτικού συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί η υλοποίηση τους. Υποτίθεται ότι ο πρόεδρος Σαββίδης έχει ήδη δεσμευτεί για καταστατικό συνέδριο μέχρι τον Οκτώβριο. Τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις αφορούν: το καταστατικό της ΠΟΕΣΥ, την εργασία στο διαδίκτυο, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης (υπόθεση Ανανιάδου), τον έλεγχο των επιχειρήσεων ΜΜΕ για την απόδοση του αγγελιοσήμου, την ενοποίηση των παροχών σύνταξης και περίθαλψης, την συμμετοχή στις γενικές απεργίες, την απόκρουση φαινομένων κατάργησης των ΣΣΕ (ατομικές συμβάσεις Αγγελιοφόρου) και φυσικά υπάρχει η πολιτική απόφαση που προβλέπει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλαίσιο, (ή αλλιώς το «Κάλεσμα Για Αγωνιστική Συμπόρευση» που κατέθεσε η Α.Ρ.ΠΑ και πέρασε κατά πλειοψηφία). Να σημειωθεί ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του συνεδρίου που αναφέρει ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν το επόμενο 6μηνο. Ίδωμεν λοιπόν τι θα προλάβουμε…
• Την Δευτέρα, αν όλα είναι έτοιμα, θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΣΥ για το πογκρόμ βίας και τρομοκρατίας κατά την τελευταία 48ωρη πανελλαδική απεργία, κατά την οποία θα ανακοινωθεί η πρόθεση της Ομοσπονδίας να κινηθεί και νομικά κατά των αρμοδίων υπουργών και κατά της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Ενδεχομένως να παραστούν και συνάδελφοι που έχουν δεχθεί τις «περιποιήσεις» των ΜΑΤατζήδων (ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις Λιακόπουλου, Κυπραίου, Τρίμη, Αυγερόπουλου, κ.α).
• Στο πρόγραμμα υπάρχει και συνάντηση με το ΕΣΡ προκειμένου να εξετασθούν θέματα που αφορούν τις άδειες και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
• Επίσης την Τρίτη 12/7, στην δεύτερη συνεδρίαση, θα κληθούν στην Αθήνα τα προεδρεία όλων των Ενώσεων προκειμένου να εξετασθούν τα μείζονα ζητήματα, να κατατεθούν και να συζητηθούν προτάσεις και να προγραμματισθούν δράσεις για το επόμενο διάστημα. Προτείναμε να κληθούν τα διοικητικά συμβούλια ώστε να υπάρξει αποκλεισμός θέσεων και απόψεων. Δεν το δέχθηκαν, αλλά ειδικά για την ΕΣΗΕΑ λόγω του γνωστού προβλήματος, δέχθηκαν να κληθούν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο ήδη η ΕΣΠΗΤ ζητά, ορθώς, να συμμετέχουν τα διοικητικά συμβούλια και όχι τα προεδρεία συμφωνώντας ότι στα προεδρεία δεν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις.
Οι εκπρόσωποι της Α.Ρ.ΠΑ ζήτησαν από την ΠΟΕΣΥ να πάρει πρωτοβουλίες κατά των απολύσεων και των περικοπών και προτείναμε η Ομοσπονδία να μην αποκλείει δράσεις «εναλλακτικής» παρέμβασης όπως το «μποϋκοτάζ» «επικοινωνιακών» εκδηλώσεων των κυβερνώντων. Η απάντηση του προεδρείου ήταν ότι η ΠΟΕΣΥ έχει μέλη της Ενώσεις και όχι τα μέλη των Ενώσεων. Κατά συνέπεια πρώτα θα πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση των Ενώσεων και η ΠΟΕΣΥ να συνδράμει όπου θα υπάρχουν κενά.
Κατά συνέπεια για μας τίθεται ένα μείζον ζήτημα: πρέπει να βρούμε τρόπους να ενεργοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την ΠΟΕΣΥ και να μην επιτρέψουμε να παραμείνει ένας στείρος γραφειοκρατικός μηχανισμός που θα κρύβεται πίσω από τυπικά εμπόδια. Γι αυτό έχει σημασία να γίνει το καταστατικό συνέδριο.
Εξάλλου και η θέση τους για την μη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη πανελλαδική απεργία εκεί στηρίχθηκε. Επιλέχθηκε η συμμετοχή με 4ωρες στάσεις εργασίας κατόπιν εισηγήσεων από τις Ενώσεις με το επιχείρημα ότι η συμμετοχή μας στην απεργία θα δημιουργούσε κενό ενημέρωσης για τυχόν πολύ σοβαρά γεγονότα.
Αλήθεια ποια ήταν αυτά; Οι εικόνες τρόμου και βίας; Εμείς έχουμε προτείνει τη λύση των απεργιακών δελτίων από τις δημόσιες ή ακόμα και τις δημοτικές, με ευθύνη των απεργιακών επιτροπών ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σφαιρικά και ψύχραιμα για τις εξελίξεις. Η θέση μας που πέρασε και ως απόφαση του συνεδρίου είναι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να απεργούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Τα προβλήματα είναι κοινά και προέχουν. Ιδίως τώρα με την καταπάτηση των ΣΣΕ, τις απολύσεις και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς η μη συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι υποχώρηση και δώρο στους καναλάρχες – εκδότες και κυρίως στην κυβερνητική εξουσία που αντιστρατεύεται συνολικά και μετωπικά κάθε ταξικό αγώνα.
Τα λαμόγια της εξουσίας δεν καταλαβαίνουν από αβρότητες ούτε σέβονται δικαιώματα. Είναι υπηρέτες των αφεντικών και της άρχουσας τάξης και όχι του λαού και της κοινωνίας. Όταν εμείς εργαζόμαστε και οι άλλοι απεργούν, κερδίζουν αυτοί και χάνουμε εμείς. Όσο για την ενημέρωση την είδαμε: κινδυνολογία, τραμπουκισμοί και ωμή βία, ξύλο και αγριότητες κατά πάντων και προπάντων κλίμα τρομοκρατίας και βαναυσότητας ενώ καμία αναφορά σε αιτήματα, σε προτάσεις, σε διεκδικήσεις, σε προβληματισμό.
Αν αυτό δεν είναι προπαγάνδα σε βάρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων τι είναι; Αυτό το παιχνίδι πρέπει να πάψουμε να το παίζουμε…
ΠΟΕΣΥ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ΌΧΙ των διευθυντών και των αφεντικών
*Το παραπάνω κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το blog του Ασύνταχτου Τύπου