02 September 2011

Όχι στο μποϋκοτάζ της συνέντευξης Παπανδρέου στη ΔΕΘ από την ΠΟΕΣΥ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω "ρεπορτάζ" του Ασύνταχτου Τύπου από το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, όπου οι προτάσεις για μποϋκοτάζ στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και για πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα "αναδιοργάνωσης" της ΕΡΤ, συνάντησαν την αντίδραση της πλειοψηφίας. Η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνεδρίαση του Γ.Σ. στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου και με ανακοίνωσή της καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το Σάββατο 10/9 στη ΔΕΘ.


Όχι στο μποϋκοτάζ της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε η «μνημονιακή» πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ. Όπως είχαμε προαναγγείλει, θέσαμε στη τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΠΟΕΣΥ την πρόταση αποχής των δημοσιογράφων από την καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη φιέστα της ΔΕΘ, αλλά δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής. Από τους παρόντες καταψήφισαν οι Σαββίδης (Συσπείρωση), Κουμπιάς, Δραγωγιας, Σπηλιοπούλου (Μεταρρύθμιση), Ντελέζος (Εκλογικός Συνδυασμός) και Ασβεστάς (Ενιαίο ψηφοδέλτιο της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.ΣΤ.Ε.-Ε.) Υπερψήφισαν Κατερίνης και Δεργιαδές (Α.Ρ.ΠΑ.- Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση) ενώ λευκό ψήφισε ο Ζαγγανάς (Δημοσιογραφική Συνεργασία). Απουσίαζαν οι Χριστακάκη (Συσπείρωση) και Μαστής (Ενότητα της ΕΣΗΕΠΗΝ). Η πλειοψηφία δεν αποδέχθηκε τους λόγους που επιβάλει η αναγκαιότητα της αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Υποστήριξαν ότι θα στερήσουμε από τους πολίτες το δικαίωμα να ενημερωθούν για τις θέσεις του πρωθυπουργού και πως θα κατηγορηθεί η ΠΟΕΣΥ για… λογοκρισία και πως θα δοθεί η δυνατότητα στους κακοπροαίρετους να προβοκάρουν σε βάρος των δημοσιογράφων. Τα επιχειρήματα είναι καταγέλαστα όταν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ψεύδονται συνειδητά, επιβάλουν την πιο σκληρή λογοκρισία και αδιαφάνεια στην ροή των πληροφοριών, συστηματικά με διάφορα εκβιαστικά μέσα χειραγωγούν τα ΜΜΕ και τρομοκρατούν το λαό και τους πολίτες με στημένες προβοκάτσιες, ώστε να παραμένει σε καθεστώς ελέγχου και αδράνειας. Από τα «λεφτά υπάρχουν», μέχρι «τα φάγαμε μαζί», και το γαϊτανάκι των δόσεων και του παραληρήματος της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει καθεστώς μεσαίωνα σε δικαιώματα και ελευθερίες, να πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις, να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απόλυτο προτεκτοράτο όπου οι «αγορές», οι πολυεθνικές και οι εγχώριοι προνομιούχοι πλουτοκλέφτες συνεργάτες τους θα κάνουν ανεξέλεγκτα αυτό που γουστάρουν.

Έγινε μαχητικο….
Επί του συγκεκριμένου θα επανέλθουμε, διότι η πλειοψηφία του δ.σ και πιο συγκεκριμένα το προεδρείο ευθύνεται και για ένα ακόμη ατόπημα. Ενώ το δ.σ. αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ να καλέσει «όλες τις ομοσπονδίες εργαζομένων στα ΜΜΕ και τις ενώσεις στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου απεργιακού – αγωνιστικού προγράμματος αντίδρασης στα μέτρα της κυβέρνησης», τελικά το κάλεσμα «μεταμορφώθηκε» σε «μαχητικό πρόγραμμα». Ως γνωστόν, το μαχητικό είναι κάτι πιο ευρύ, πιο ευέλικτο και ελαστικό. Στην εποχή, κατά την οποία επιβάλλονται σκληρά «χειρουργικής ακρίβειας» μέτρα, η απάντηση δε μπορεί παρά να είναι ανάλογη. Εμείς λέμε απεργιακές κινητοποιήσεις τώρα και μάλιστα διαρκείας, για να σταματήσει η ολοκληρωτική επίθεση με τις απολύσεις, τις περικοπές, την κατάργηση των ΣΣΕ, την διάλυση της ΕΡΤ, την χειραγώγηση του Τύπου, την συστηματική προπαγάνδα και τα φαινόμενα της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, που καθημερινά πληθαίνουν.
Η ΠΟΕΣΥ δεν μπορεί να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την όποια αναποφασιστικότητα ή δυσχέρεια των Ενώσεων να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. «Τα μέλη μας είναι οι Ενώσεις και εμείς καλύπτουμε πανελλαδικά τις αποφάσεις» είναι η μόνιμη επωδός των Σαββίδη – Κουμπιά, που βολεύονται από την θολούρα στην ΕΣΗΕΑ και την φιλομνημονιακή στάση της ΕΣΗΕΜΘ.

Αδιαφάνεια
Τρίτη απαράδεκτη συμπεριφορά της πλειοψηφίας: το προεδρείο αρνείται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣΥ τα ψηφίσματα του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Το ζητήσαμε ως Α.Ρ.ΠΑ από την πρώτη συνεδρίαση. Δυστυχώς ο πρόεδρος Σαββίδης και ο γραμματέας Κουμπιάς κωφεύουν διότι δεν επιθυμούν την διαφάνεια. Προειδοποιούμε για τελευταία φορά: την επόμενη τα «γαλλικά» θα ακουστούν μέχρι την Βουκουρεστίου, όπου στη διάρκεια του συνεδρίου είχατε «παρκάρει» τους συνέδρους σας για καφέ, αντί να βρίσκονται στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ και να μετέχουν ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου. Γελοίες απόψεις, όπως του Ασβεστά και άλλων, ότι τα ψηφίσματα «πέρασαν» όχι από την πλειοψηφία των συνέδρων αλλά από τους παρόντες συνέδρους, δεν θα τις ανεχτούμε ξανά. Είναι προσβολή. Είναι προσωπική επίθεση σε κάθε σύνεδρο χωριστά που έλιωσε τις καρέκλες του συνεδρίου και παρακολούθησε, ως όφειλε, όλες τις διαδικασίες και ψήφισε ή καταψήφισε τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο σώμα.
Το προεδρείο κάνει πλάτες σ αυτές τις αντιδημοκρατικές απόψεις και στηρίζει την αδιαφάνεια. Οφείλει να αναρτήσει τα ψηφίσματα σήμερα κιόλας. Αλήθεια τι τους ενοχλεί; Η έκφραση συμπαράστασης στους Αγανακτισμένους, η καταδίκη της ΕΣΗΕΜΘ για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την διαγραφή της Αννανιάδου ή το κάλεσμα για κινητοποιήσεις διαρκείας και η σκληρή κριτική στην ταξική πολιτική που εφαρμόζουν τα αφεντικά και η τροικανή κυβέρνηση;

Μυστικά κονδύλια – ΔΕΘ
Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η ΠΟΕΣΥ να ζητήσει να δοθούν όλα τα στοιχεία γύρω από τα περίφημα μυστικά κονδύλια που εδώ και 75 χρόνια μοίραζαν σε ρουφιάνους τους όλες οι κυβερνήσεις της χώρας. Η υπουργάντζα το Μούσια-λο να αφήσει τα μούσια ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και να δώσει όλα τα στοιχεία στο λαό. Η ΠΟΕΣΥ ζητά από την δικαιοσύνη να παρέμβει όπως και από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Οφείλουν να πουν στο λαό ποιοι είναι οι ρουφιάνοι, πόσα φάγανε και πόσα τσέπωσαν. Να σταματήσει η κοροϊδία.
Στην ΔΕΘ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα υπάρξει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Η αρχική πρόταση ήταν η συνεδρίαση να περιοριστεί στα της ΕΡΤ. Μετά από παρέμβαση του Ζαγγανά και δική μας, η συνεδρίαση του Γ.Σ. θα κινηθεί παράλληλα στο δίπολο ΕΡΤ- μείζονα προβλήματα καθώς το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από το προκρουστιο σκηνικό που έχει στηθεί στο χώρο του Τύπου. Για τα κεντρικά ζητήματα του Τύπου ( ΣΣΕ, απολύσεις, περικοπές, λουκέτα, κ.λ.π) αποφασίσθηκε να γίνει και νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη, εμείς προτείνουμε, στην συνεδρίαση να κληθούν όλα τα μέλη των δ.σ όλων των Ενώσεων και οι δύο συνεδριάσεις που θα γίνουν (Παρασκευή 9/9 και Σάββατο10/9) να είναι ανοιχτές σε όλους τους δημοσιογράφους.

Το πρωί του Σαββάτου 10/9 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων για το θέμα της ΕΡΤ.