02 September 2011

Χορηγοί επικοινωνίας της ΔΕΘ οι γαλέρες του διαδικτύου!

Πριν λίγο καιρό αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός απαράδεκτου «συμφωνητικού παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα», που υποχρεώνει η εταιρεία DPG Digital Media (ιδιοκτησίας Γιαννακόπουλου) να υπογράφουν οι δημοσιογράφοι για να απασχοληθούν στα δικτυακά Μέσα που διαθέτει. Κι ενώ πρόκειται για την παροχή καθαρά εξαρτημένης εργασίας με καθημερινή παρουσία, οι εργαζόμενοι βαφτίζονται «σύμβουλοι», οι αμοιβές τους «12 μηνιαίες δόσεις», ούτε λόγος, φυσικά, για δώρα, ασφάλιση, ενώ η αποζημίωση απλά «δεν προβλέπεται».
Συνάδελφος δημοσιογράφος που απασχολούνταν σε πόρταλ της εταιρείας και χρειάστηκε έκτακτη ιατρική κάλυψη διαπίστωσε ότι χάνει όλα τα δικαιώματά του από τον ασφαλιστικό μας φορέα, αφού η «σύμβαση» που είχε υπογράψει τον εμφάνιζε ως ελεύθερο επαγγελματία - σύμβουλο και δεν προβλέπει καμία υποχρέωση του εργοδότη ακόμη και στην περίπτωση θανάτου!
Προ καιρού είχαν καταγγελθεί δεκάδες απολύσεις από την ίδια εταιρεία, η οποία διατείνεται ότι είναι η πλέον αναπτυσσόμενη εταιρεία ενημέρωσης στο διαδίκτυο και ότι απασχολεί 350 άτομα προσωπικό.
Ήδη τα ασφαλιστικά μας ταμεία (ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ) αντιμετωπίζουν με αμηχανία το ζήτημα, ενώ η ύπαρξη ανασφάλιστης εργασίας με μεσαιωνικού τύπου συμβάσεις με τόσο κραυγαλέο τρόπο θα έπρεπε να έχει κινήσει διαδικασίες των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Δεν φαίνεται όμως ότι ιδρώνει το αυτί κανενός από την δράση τέτοιων «ενημερωτικών επιχειρήσεων». Αντίθετα, μάλιστα, τα «δύο μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα του Ομίλου, Newsbomb.gr και Newscode.gr» είναι χορηγοί επικοινωνίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ή όπως πανηγυρικά ανακοινώνουν τα ίδια «πρωταγωνιστούν στην 76η ΔΕΘ».
Είναι πραγματικά τραγικό, οι πρωταγωνιστές της ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και της παράβασης όλης της εργατικής νομοθεσίας, ακόμα και έτσι όπως έχει καταντήσει με τις μνημονιακές παρεμβάσεις, να αναλαμβάνουν την επικοινωνία της κορυφαίας κρατικής έκθεσης και την προβολή των συνεντεύξεων Τύπου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι προκλητικό αντί να είναι υπόλογοι για δεκάδες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων, οι επικεφαλής αυτού του ομίλου να εμφανίζονται χορηγοί επίσημης κρατικής δραστηριότητας.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ και πρώτα και κύρια τις δημοσιογραφικές οργανώσεις να απαιτήσουν άμεσα τη λύση της όποιας σύμβασης της ΔΕΘ με εισφοροφυγάδες.
Καλούμε τα ασφαλιστικά ταμεία να απαντήσουν αν έχουν επιληφθεί ή όχι των καταγγελιών που έχουν γίνει για την ανασφάλιστη εργασία στον όμιλο DPG και τι προτίθενται να κάνουν.
Καλούμε το ΣΕΠΕ να παρέμβει άμεσα και να ζητήσει καταστάσεις προσωπικού από τα «Μέσα» αυτά, όπου να φαίνεται αν απασχολούν δημοσιογράφους.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που κτίζεται στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερους χορηγούς επικοινωνίας από τέτοιες γαλέρες.