24 August 2011

Η ΕΡΤ είναι υπόθεση του λαού – να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας για την υπεράσπισή της

Την πλήρη αντίθεση των εργαζομένων της ΕΡΤ στα κυβερνητικά σχέδια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση κατέγραψε η χθεσινή (23/8) συνέλευση στη Μεσογείων, που ήρθε σε συνέχεια των εξαγγελιών Μόσιαλου για συρρίκνωση διά της αναδιοργάνωσης.
Η κατάργηση καναλιών, σταθμών και δραστηριοτήτων εξαγγέλθηκε μεν από τον αρμόδιο υπουργό, είχε όμως προαναγγελθεί εδώ και μήνες από τον... πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, και ήταν από καιρό διατυπωμένη απαίτηση τραπεζιτών και επιχειρηματιών της ενημέρωσης. Αποτελούσε δε δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους τροϊκανούς.
  • Το βασικό στοιχείο της αναδιοργάνωσης, βέβαια, δεν είναι η... αναδιοργάνωση. Είναι η μείωση του κόστους, η περικοπή θέσεων εργασίας, η περαιτέρω συρρίκνωση της ενημέρωσης του λαού. Αν ο στόχος ήταν η ενίσχυση και αναβάθμιση της ΝΕΤ, της ΕΤ3, του ΠΡΙΣΜΑ+, του ERT WORLD κλπ., αυτά μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την κατάργηση π.χ. της ΕΤ1 ή της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.
  • Ακόμη και στη βάση του κόστους μιλώντας, όλοι ξέρουν ότι τα κόστη δημιουργήθηκαν α) από τις στρατιές των αργόμισθων εξυπηρετούμενων, που αντάλλασσαν έναν καλό μισθό με τις "καλές υπηρεσίες" διαπλοκής, από τα ΜΜΕ στα οποία βασικά εργάζονταν, β) από τους συμβούλους που πηγαινοέρχονταν για να κάνουν εισηγήσεις, γ) από τις σκανδαλώδεις αναθέσεις έργου σε παχυλά αμειβόμενους εξωτερικούς αστέρες κ.τ.ό. Ακόμη και με όλα αυτά, η ΕΡΤ φέτος, μετά τις περικοπές που έχει επιβάλει η μνημονιακή κυβέρνηση, θα έχει οικονομικό πλεόνασμα.
  • Ο στόχος τους είναι να προχωρήσουμε σε μια πιο ΑΓΟΡΑΙΑ "δημόσια" ραδιοτηλεόραση που θα μοιάζει ακόμη περισσότερο με τα σκουπίδια που συνήθως σερβίρουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ στα προγράμματά τους. Κι επίσης μια "δημόσια" ραδιοτηλεόραση όπου: 
α) το κράτος θα αποχωρεί από αυτήν όλο και περισσότερο,

β) θα την εξορίζει από το σύστημα τηλεθέασης, ακροαματικότητας, αναγνωσιμότητας και διαφημιστικών κονδυλίων, προς όφελος των επιχειρηματιών ΜΜΕ,
γ) θα είναι αυστηρά υπάκουη στην κυβέρνηση και στους εντολοδότες της από Ε.Ε. και ΔΝΤ,
δ) θα είναι απαλλαγμένη από ενοχλητικούς εργαζόμενους που επιμένουν να... έχουν γνώμη,
ε) θα δίνει έδαφος περαιτέρω διείσδυσης στους ιδιώτες καναλάρχες (βλ. σύμπραξη της ΕΡΤ με την ΕΙΤΗΣΕΕ για να προβάλει τις εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών),
στ) θα προσθέσει πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους στους ήδη χιλιάδες απολυμένους συναδέλφους, που θα πιέσουν κι άλλο όσους ήδη εργάζονται, θα συμπιέζει κι άλλο τις αμοιβές και θα εξαφανίζει τις ΣΣΕ,
ζ) θα βάζει βαθιά στο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας την ΕΡΤ κι έτσι θα την εξαρτά από τις ανάγκες και την ατζέντα των (ούτως ή άλλως κρατικοδίαιτων) ιδιωτικών ΜΜΕ,
η) η αναδιοργάνωση δεν είναι απλώς αναδιοργάνωση του συστήματος ΕΡΤ - έχει σκοπό να αναδιαρθρώσει όλο το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, γραφειοκράτες συνδικαλιστές, η γερμανική, γαλλική κλπ. Ραδιοτηλεόραση θα εισηγηθούν (και θα επιβάλουν) το μοντέλο διακυβέρνησης και ύπαρξης της ΕΡΤ (ανεξάρτητη επιτροπή την αποκαλεί ο Μόσιαλος).
θ) Δεν είναι ασήμαντο επίσης το τι θα γίνει η περιουσία της ΕΡΤ, για παράδειγμα στις έδρες των ραδιοσταθμών που καταργούνται. Ηδη έχουν αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους διάφοροι «επενδυτές», που αναρωτιούνται πώς θα βάλουν χέρι στο μέλι.
  • Η μοναδική πρόταση αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ που μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι: περισσότεροι και καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι σταθερής απασχόλησης, μεγαλύτερη επένδυση χρημάτων και πόρων, επέκταση λειτουργιών. Μόνο έτσι (και με τη θεσμοθέτηση κοινωνικού ελέγχου) μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα, αλλά και να ακουστεί η κοινωνία και οι ανάγκες της.
  • Η συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει ΤΟ ΘΕΜΑ για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Η ΕΡΤ δεν είναι "κάτι άλλο" που δεν τους αφορά. Τα σωματεία του Τύπου έχουν καθήκον να οργανώσουν αυτόν ακριβώς τον αγώνα και να σταματήσουν να υπεκφεύγουν και να αοριστολογούν. 
  • Η ΕΡΤ, όμως, είναι και υπόθεση όλου του λαού. Ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις φρόντισαν να την απαξιώσουν στη συνείδηση του κόσμου, το θέμα για όλους τους παραπάνω λόγους είναι κομβικής σημασίας. Οφείλουμε να απευθυνθούμε σε όλο το λαό. Θα χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση (από όσους τουλάχιστον δεν θεωρούν την υπόθεση χαμένη), καμπάνια ενημέρωσης, συλλαλητήρια, συνεννόηση με πρωτοβάθμια συνδικάτα και ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε κάθε πόλη να "συνομιλήσουν" με τις "πλατείες" και τους "αγανακτισμένους", να εξηγήσουν ότι η συρρίκνωση της ΕΡΤ είναι ακόμη μια νίκη για τους "αλήτες ρουφιάνους καναλάρχες" και για την τρόικα. Ακόμη, μπορεί το ζήτημα να τεθεί σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρας (κι εκεί να πάρει την ευθύνη του όποιος εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος συμφωνεί με τη συρρίκνωση της δημόσιας ενημέρωσης, και να καταγγελθεί ονομαστικά και δημόσια). 
  • Αυτά είναι λίγα μόνο από όσα πρέπει να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ομως επειδή το θέμα είναι μεγάλης σοβαρότητας, το μόνο όριο για τις δράσεις μας είναι... φαντασία.

ΥΓ. Κάτι ακόμη, εν είδει αστεϊσμού, που όμως σημειολογικά δεν είναι καθόλου αστείο: ποιοι εγκέφαλοι το σκέφθηκαν ότι υπηρεσίες της ΕΡΤ θα συστεγαστούν με υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Καταστολής του Πολίτη, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Μόσιαλου;