26 October 2011

Στα λόγια υπέρ των ΣΣΕ, στην πράξη στρουθοκαμηλισμός

«Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις» έγραφε το πανό της ΠΟΕΣΥ στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση. Ένα αίτημα που μπαίνει ως κεντρικό σε κάθε ανακοίνωση των σωματείων, όχι μόνο του Τύπου. Αυτό το αίτημα επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ (25/10). Με μια λεπτομέρεια: όταν καλείται η ΠΟΕΣΥ να κρίνει τη συνδικαλιστική στάση σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ, τότε η πλειοψηφία οχυρώνεται πίσω από την αυτοτέλεια των Ενώσεων.
Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: πέντε συνάδελφοι – μέλη της ΕΣΗΕΜΘ από τις εφημερίδες Αγγελιοφόρος και Αγγελιοφόρος της Κυριακής, ανάμεσά τους και ο εργασιακός εκπρόσωπος, ζητούν με επιστολή τους από το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ να κρίνει τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ στην επιχείρηση που εργάζονται.
Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, στην οποία από το Μάρτιο του 2011 έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 30 απολύσεις από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι κλήθηκαν σε συνέλευση στις 18/10 (ημέρα απεργίας στα ΜΜΕ) με αίτημα να εξουσιοδοτήσουν τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ να διαπραγματευτεί για λογαριασμό τους νέες μειώσεις αποδοχών.
Όπως αναφέρει η επιστολή των συναδέλφων στη συνέλευση αυτή τους ανακοινώθηκε ότι το σωματείο βρίσκεται σε διαβούλευση με την εκδοτική επιχείρηση «για τη μείωση του εργατικού κόστους κατά το τρέχον, αλλά και το επόμενο έτος». Και μάλιστα η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ ζήτησε «να της επιτρέψουν να συζητήσει, σε αντίθεση με τους όρους των εν ισχύι ΣΣΕ, τον περιορισμό των μηνιαίων αποδοχών των δημοσιογράφων-μελών της στις δυο εφημερίδες σε ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει στο 20-25% (η αρχική πρόταση της εργοδοσίας αναφέρεται σε μειώσεις 30-40%), με αντάλλαγμα την ανάκληση των 14 απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 6 έως 12 μηνών».
Είναι φανερό, ότι στη Θεσσαλονίκη οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μια συντονισμένη εργοδοτική επίθεση μείωσης αποδοχών και θέσεων εργασίας. Το ίδιο διάστημα στο άλλο μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα που εκδίδει τις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 44 «εθελούσιες» έξοδοι, η εργοδοσία ζητά άλλες 30 απολύσεις και μειώσεις μισθών 40%. Σε αυτή την άγρια επίθεση φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει τους «όρους σφαγής».
Κι ενώ στην επιστολή-καταγγελία τους οι 5 συνάδελφοι του Αγγελιοφόρου ζητούν από την ΠΟΕΣΥ να πάρει θέση, «για να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε σε απεργίες που εσείς συντονίζετε σε πανελλαδικό πεδίο με αιτήματα σχετικά με την υπεράσπιση των ΣΣΕ και ταυτοχρόνως να καλούμαστε από το πρωτοβάθμιο σωματείο μας, όπου ανήκουμε ως φυσικά πρόσωπα, να συναινέσουμε σε διαπραγματεύσεις για την καταστρατήγηση των ΣΣΕ», στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ κάνουν ότι... δεν καταλαβαίνουν.
Το θέμα τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση (25/10) με την ευκαιρία της συζήτησης για την κλιμάκωση του αγώνα, από τον εκπρόσωπο της Α.Ρ.ΠΑ. αφού (υποτίθεται) ότι η ΠΟΕΣΥ λαμβάνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις συντονισμού για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις εργοδοσίας και κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ισχύει η εκάστοτε σύμβαση που υπογράφει με τους εργοδότες του Τύπου η ΕΣΗΕΑ, η δημιουργία ντεφάκτο δεδομένων υπονομεύει την διαπραγματευτική ισχύ των συνδικάτων.
Πριν μερικούς μήνες στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ δέχτηκε έντονη κριτική για την υποχωρητική στάση της στο εκδοτικό συγκρότημα του Αγγελιοφόρου και μάλιστα υπήρξε και σχετικό ψήφισμα του συνεδρίου. Το ψήφισμα αυτό έχει… καταχωνιαστεί, με ευθύνη του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ (όπως άλλωστε όλα τα ψηφίσματα του συνεδρίου).
Και σε εκείνη και στην σημερινή περίπτωση η άρνηση τοποθέτησης επί του θέματος με διάφορα διαδικαστικά τερτίπια, ισοδυναμεί με συνδικαλιστική και πολιτική κάλυψη των ενεργειών μιας διοίκησης που έρχονται σε κατάφωρη παραβίαση αρχών και κανόνων συνδικαλιστικής δράσης. Μιας διοίκησης που κατηγορείται ανοικτά για «κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό».
Ως πότε θα συνεχίζει η πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ να κάνει τη στρουθοκάμηλο;