23 November 2011

Αλληλεγγυη στους απεργους εργατες της Ελληνικης Χαλυβουργιας

H πολυήμερη κινητοποίηση των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας που αντιστέκονται σθεναρά χωρίς να λογαριάζουν το προσωπικό κόστος εδώ και περίπου 1 μήνα στις μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους και στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας τους, έχει αφυπνίσει πολύ κόσμο στο εργατικό κίνημα. Σήμερα, Τέταρτη, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από το χώρο των ΜΜΕ επισκέφτηκε τους απεργούς σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους, προσφέροντας και το συμβολικό πόσο των 300 ευρώ ως έμπρακτη ενίσχυση στον πολυήμερο αγώνα τους. Η ανταπόκριση από τους απεργούς ήταν ενθουσιώδης.


Η πρωτοβουλία που έλαβαν οι συλλογικότητες: Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτος Τύπος – ΕΣΗΕΜ-Θ, Παρατύπως / Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Συντακτών – ΕΣΠΗΤ, Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση ΑΡΠΑ – ΠΟΕΣΥ, Δίκτυο Αλληλεγγύης και Παρέμβασης – ΕΠΗΕΑ, Ανασυγκρότηση Τεχνικών Τύπου Αθήνας – ΕΤΗΠΤΑ εξέδωσε και το παρακάτω ψήφισμα:

Η απεργία διαρκείας των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδας που ήδη έχει κλείσει δυο εβδομάδες αποτελεί μια ηρωική απάντηση στην απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει 34 εργάτες, επειδή με συντριπτική πλειοψηφία στη γενική συνέλευση του σωματείου τους απέρριψαν την πρότασή της για επιβολή 5ωρης εργασίας, με αντίστοιχη μείωση μισθών, είτε απολύσεις 180 σε σύνολο 378 εργαζομένων. Το εργοδοτικό σχέδιο οδηγεί σε δραματική μείωση των μισθών κατά 50% ωθώντας τους χαλυβουργούς στη φτώχεια και την ανέχεια.


Η εργοδοσία έχοντας αποθρασυνθεί από το αντιδραστικό μνημονιακό νομικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, το οποίο βέβαια τηρεί ευλαβικά και η νυν εθνοσωτήρια συγκυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, και παράλληλα αξιοποιώντας το πέπλο σιωπής που έχουν απλώσει τα κυρίαρχα ΜΜΕ, προχώρησε με κυνικό τρόπο το αντεργατικό σχέδιό της επιδιώκοντας να γίνει η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που θα επιβάλει το 5ωρο. Όμως λογάριασε χωρίς τους εργάτες της Χαλυβουργίας Ελλάδας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι ότι δεν γυρνάν για δουλειά μέσα στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ και ότι πίσω δεν κάνουνε. «Διαλέξαμε το δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας, υπερασπίζοντας το ψωμί και το μέλλον των παιδιών μας», δηλώνουν κάνοντας υπερήφανους όλους τους εργαζόμενους για το δύσκολο αλλά δίκαιο δρόμο που διάλεξαν.


Σε πολλούς κλάδους οι μαζικές απολύσεις, η επιβολή τοπικών «μνημονίων» λιτότητας και ελαστικοποίησης της εργασίας, η απλήρωτη δουλειά και ο εργοδοτικός δεσποτισμός είναι μια καθημερινότητα. Ιδιαίτερα έχει πληγεί και ο χώρος των μέσων ενημέρωσης, όπου οι εκδότες-καναλάρχες κατά το δοκούν απολύουν, μειώνουν μισθούς, επιβάλουν εκ περιτροπής κι ελαστική εργασία, τρομοκρατούν εργαζόμενους συντάκτες, τεχνικούς και υπαλλήλους στις επιχειρήσεις τους.


Η μεγάλη μάχη των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδος φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το δίλημμα «ή αυτοί ή εμείς».


-Ή η κυβέρνηση, οι τροϊκανοί επιτηρητές, η εργοδοσία, οι τραπεζίτες, ο κόσμος του κεφαλαίου, που βλέπουν τη σημερινή καπιταλιστική κρίση ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία να λεηλατήσουν τα εργατικά δικαιώματα και δρομολογούν τα πιο βάρβαρα μέτρα για να αποπληρωθούν οι πιστωτές,


-Ή εμείς, ο κόσμος της εργασίας, που μπορούμε με τον κοινό, ενωτικό αγώνα μας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να φέρουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας, να βάλουμε φραγμό στις απολύσεις, την ελαστική εργασία, την υποτακτική ζωή, να οργανώσουμε την αντίσταση, την ανυπακοή, την ανατροπή της χούντας που μας έχουν επιβάλει και να δείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος γι’ αυτό τον τόπο, με τους εργαζόμενους στο τιμόνι.


Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις! Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας


Να πάρουμε πίσω τον κλεμμένο πλούτο μας. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Απαγόρευση των απολύσεων.