01 December 2011

Βαθαίνει η κρίση στο χώρο των ΜΜΕ



Ασφυκτική γίνεται κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στα ΜΜΕ της χώρας, με τους εργαζόμενους να δέχονται μια άνευ προηγουμένου εργοδοτική επίθεση, που ήδη έχει συρρικνώσει τον κλάδο στο μισό του. Οι μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο τίτλων, η γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και η παράλληλη εντατικοποίηση της εργασίας με πρόσχημα την κρίση, αποτελεί κανόνα για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ενώ τα κρατικά Μέσα απειλούνται άμεσα με λουκέτο ελέω Μνημονίου και εφεδρείας.


Ελευθεροτυπία: Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν στα τέλη Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η διεύθυνση από τον περασμένο Αύγουστο. Οι οφειλές αφορούν το σύνολο του προσωπικού: εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς τύπου, λιθογράφους, συντάκτες περιοδικού τύπου και φωτορεπόρτερ. Ήταν η πρώτη φορά που κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας δεν υπήρχε στα περίπτερα.


ΚΕΡΔΟΣ: Στο άλλοτε «μαγαζί γωνία» η αντεργατική επίθεση έχει καθολικό χαρακτήρα, με τη διεύθυνση να προσπαθεί να επιβάλει υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση αποδοχών 20% σε όλους τους εργαζόμενους. Η Γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε και σε αυτό το μαγαζί να αντισταθεί.


Όμιλος Πήγασος: Μια νέα τακτική «μηνιαίων εκκαθαρίσεων» έχει εφαρμόσει εδώ και μήνες ο όμιλος Μπόμπολα, καρατομώντας εργαζόμενους από το Έθνος, την Ημερησία, τη Goal News, το ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM, αλλά και τα περιοδικά Car & Driver, Elle, Astra & Orama, Harmonia, Chronos oro, Sporty, W, Ιδανικό Σπίτι. Σε στάση εργασίας για τη διενέργεια γενικής συνέλευσης, ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, προχώρησαν οι εργαζόμενοι που αντιστέκονται από το καλοκαίρι, δεχόμενοι συντονισμένη επίθεση.


ΔΟΛ: Από το καλοκαίρι ακούγονταν φήμες στους διαδρόμους για νέες απολύσεις στο μαγαζί του Ψυχάρη. Και επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά στα τέλη Σεπτέμβρη ο κύβος ερρίφθη και 22 συνάδελφοι πετάχτηκαν στο δρόμο, μεταξύ των οποίων συνδικαλιστές και όσοι ύψωναν φωνές αντίστασης στη «σφαγή» που συντελείται εδώ και πολλούς μήνες στον Οργανισμό. Στον Οργανισμό κυοφορούνται πολλές αλλαγές, με τους εργαζόμενους να έχουν στοιχηθεί πίσω από την Εργασιακή Επιτροπή που τους αντιπροσωπεύει.


Αγγελιοφόρος Θεσς/κης: Σε συνεχή κρίση εδώ και πολλούς μήνες η πάλαι πότε κραταιά εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, με τους εργαζόμενους να έχουν να αντιμετωπίσουν 14 αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων και τις αξιώσεις της διεύθυνσης για νέες περικοπές στους μισθούς τους που φτάνουν και το 35%. Ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Αντίστοιχη εικόνα και στην εφημερίδα Μακεδονία.


EΡΤ, ΑΠΕ- ΜΠΕ: Σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα δημοσιογράφοι και τεχνικοί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα πρακτορεία ειδήσεων, καθώς οι επιταγές του Μνημονίου περί εργασιακής εφεδρείας και ενιαίου μισθολογίου, απειλεί άμεσα εκατοντάδες κόσμου. Οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων αρνούνται παραδειγματικά να συμπληρώσουν την όποια δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα της εφεδρείας και καλούν το σύνολο του κλάδου σε συμπαράσταση.


ΣΚΑΪ: Από τη νέα μόδα των ιδιωτικών συμφωνητικών που κουρεύουν ασύστολα μισθούς και εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν θα μπορούσε να λείπει ο όμιλος Αλαφούζου. Άμεσες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με πρωτοστατούντες τους τεχνικούς της ΕΤΕΡ και συμπαραστάτες από τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου.