03 January 2012

Μια απαράδεκτη πρόταση με θύμα τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ


Στο ασφυκτικό εργασιακό τοπίο του Τύπου, με τις δεκάδες απολύσεις, τους εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους και τα Μέσα που απειλούνται με λουκέτο, κάποιοι εμφανίζουν ως εναλλακτικό σενάριο μια πραγματικά εξοργιστική πρόταση:

Να χρηματοδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Να στηριχτούν οι θέσεις εργασίας στις εφημερίδες που έχουν χρέη, από ένα μέρος των αποθεματικών.

Αυτή η πρόταση που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ταμείου, ο οποίος υποτίθεται ότι καλείται να διαφυλάξει την περιουσία των ασφαλισμένων, φαίνεται ότι υπάρχει και καλλιεργείται καιρό και, φυσικά, έχει την στήριξη της κυβέρνησης, η οποία με αυτό τον τρόπο θα εμφανιστεί γαλαντόμα με… ξένα χρήματα.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι ενώ το ΕΤΑΠ ΜΜΕ καιρό τώρα αρνείται να δώσει στοιχεία για το ποιες επιχειρήσεις χρωστούν, ποιοι δεν πληρώνουν συστηματικά τις εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενούς τους, ενώ δεν προχωρά σε μέτρα για την διεκδίκηση αυτών των χρημάτων καθώς και όλων των ανείσπρακτων ή μη αποδιδόμενων εισφορών, έρχεται σήμερα να εμφανιστεί ως χρηματοδότης των χρεωμένων επιχειρήσεων.

Η πρόταση αυτή, όταν μάλιστα διατυπώνεται ενώπιον συναδέλφων που αγωνιούν για το μέλλον τους, είναι πραγματικά επικίνδυνη.

Πρόκειται στην ουσία για μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσουν οι εργαζόμενοι τις επιχειρήσεις όπου εργάζονται. Να γίνουν οι εργαζόμενοι συμμέτοχοι μιας ψευδούς συντήρησης θέσεων εργασίας, που θα ροκανίζει την αυριανή ασφάλιση και τη σύνταξη χιλιάδων ασφαλισμένων. Να προσφέρουν οι ασφαλισμένοι το υστέρημά τους στα αφεντικά του Τύπου, που για χρόνια απομυζούν τις επιχειρήσεις τους και σήμερα προφασίζονται τους… απένταρους.

Τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι χρήματα που προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων και από την είσπραξη του Αγγελιόσημου, χωρίς καμιά συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και με ελάχιστη συμμετοχή των ίδιων των επιχειρηματιών του Τύπου. Τα αποθεματικά αυτά, είναι η εγγύηση για τη μελλοντική ασφάλιση και τη σύνταξη των χιλιάδων νέων και παλαιότερων εργαζομένων.

Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις, με την αρωγή και των διοικήσεων των Ταμείων, επιβουλεύονται αυτά τα χρήματα και έχουν βάλει ήδη χέρι, κλέβοντας κατά καιρούς -είτε φανερά, είτε έμμεσα - τεράστια ποσά. Ήδη με την αναγκαστική συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων, θα «κουρευτούν» περίπου τα μισά.

Από αυτά, λοιπόν, τα χρήματα θεωρούν κάποιοι ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις «υπερχρεωμένες» εκδοτικές επιχειρήσεις. Και αυτό το προτείνουν ως λύση στην κρίση του Τύπου, αποπροσανατολίζοντας τον αγώνα που πρέπει να δοθεί για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. Και αλήθεια ποιες εφημερίδες σκέφτονται να ενισχύσουν: την «Ελευθεροτυπία» που η ιδιοκτησία της προσπαθεί να περάσει στις πλάτες των εργαζομένων της τα χρέη; Την «Μακεδονία» που η ιδιοκτησία της έχει εγκαταλείψει απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενους; Το «Έθνος» που ο ιδιοκτήτης του απειλεί να κλείσει αν δεν γίνουν αποδεκτές οριζόντιες περικοπές; Το «Βήμα» και τα «Νέα» που ο ιδιοκτήτης τους απολύει και κλέβει τους μισθούς; Μήπως και την «Αυριανή», που ο εκδότης της έχει… ξεχάσει από πότε έχει να πληρώσει; Ή μήπως να επιδοτήσουμε και τον ιδιοκτήτη της «Απογευματινής» να την επανεκδόσει; Και γιατί να μην επιδοτήσουμε και το Άλτερ, την ΙΜΑΚΟ, τον Όμιλο Λυμπέρη και όλες τις επιχειρήσεις που απολύουν, περικόπτουν αποδοχές, αφήνουν απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόεμνους;

Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια:

Οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι των επιχειρήσεων ΜΜΕ να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι ιδιοκτήτες τους. Να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους από τα… αποθεματικά τόσων χρόνων που έγιναν βίλες, κότερα και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Να πληρώσουν αυτά που οφείλουν, να αποδώσουν όσα τόσα χρόνια κλέβουν, να πάψουν να στηρίζονται στο κράτος.

Τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι περιουσία των εργαζομένων και ο μόνος τους προορισμός είναι η εξασφάλιση της υγείας, της περίθαλψης και της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν είναι χρηματοδοτικό fund, για να «ενισχύει» τις επιχειρήσεις. Η διοίκηση του Ταμείου έχει χρέος να διαφυλάξει την περιουσία του και να διασφαλίσει την χρηματοδότησή του χτυπώντας την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαποφυγή.

Κάτω τα χέρια από τα ταμεία!