18 January 2012

Και εις ανώτερα, πρόεδρε και αντιπρόεδρε της ΕΣΠΗΤ



Ένα ύποπτο και προβοκατόρικο δημοσίευμα της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων, με κατασκευασμένες κατηγορίες. Πλαχούρης – Μπαζαίος, παραδίδουν μαθήματα για το πώς να σπιλώνονται άνθρωποι και ονόματα. Στις πλάτες των εργαζομένων κάποιοι το παίζουν εργατοπατέρες κάνοντας φθηνό συνδικαλισμό.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η διεύθυνση της εταιρείας Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ο.Ε. πρότεινε στους 10 εργαζομένους της να δεχθούν να εργάζονται με μερική απασχόληση 6ώρου για χρονικό διάστημα 1 έτους και να μειώσει τις αποδοχές τους κατά 25%. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, πραγματοποίησαν επί τόπου συνέλευση και αποφάσισαν να μη συναινέσουν στην πρόταση. Όρισαν δε εκπροσώπους για να μεταφέρουν την απόφαση αυτή στην εργοδοσία. Μετά τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, οι περισσότεροι (όχι όλοι βέβαια) δέχθηκαν τελικά να υπογράψουν 7ωρη εργασία, για χρονικό διάστημα εξαμήνου, με μείωση 12,5%. Για όλα αυτά ενημέρωσαν την ΕΣΠΗΤ εγγράφως.
Από τον Οκτώβριο άρχισαν όμως σταδιακές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, με αποτέλεσμα να οφείλονται πλέον αμοιβές δύο μηνών περίπου (+ Δώρο Χριστουγέννων) στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν και προσέφυγαν (όλοι τελικώς) στην Επιθεώρηση Εργασίας τις πρώτες ημέρες του 2012. Η υπόθεσή τους θα εξεταστεί στην Επιθεώρηση αύριο, 19 Ιανουαρίου. Για τις εξελίξεις αυτές ενημέρωσαν, επίσης εγγράφως, την ΕΣΠΗΤ.

Και εδώ αρχίζουν τα ύποπτα.
1. Η ΕΣΠΗΤ «ξέχασε» να ενημερώσει τον νομικό της σύμβουλο για να παρασταθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό όμως λύθηκε εύκολα, έστω και την τελευταία στιγμή, από τους εργαζόμενους. Τα χειρότερα ακολούθησαν: την προηγουμένη της εξέτασης της υπόθεσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, η παράταξη του προέδρου (Γ. Πλαχούρης) και του αντιπροέδρου (Γ. Μπαζαίος) της ΕΣΠΗΤ, ανάρτησε στο μπλογκ της ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τους εργαζόμενους μέλη της. Καλύτερο δωράκι στην εργοδοσία (λίγο πριν την Επιθεώρηση Εργασίας, μάλιστα) δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο εργοδότης.
2. Η ανακοίνωση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροπαραταξιακά το πρόβλημα των εργαζομένων. Και μάλιστα χρησιμοποιεί έναν απίστευτο αχταρμά: ανακριβή ονόματα, λειψές «ενημερώσεις», σκόπιμη λασπολογία. Ασύστολα ψεύτες, ασυγχώρητα εργοδοτικοί, αθεράπευτα προβοκάτορες.

Τα φιλοεργοδοτικά και φιλοκυβερνητικά συντροφάκια του υπουργού Εργασίας (πρώην συνδικαλιστής κι αυτός) που παρεπιδημούν στην ΕΣΠΗΤ, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Συγχέουν σκοπίμως τη μερική απασχόληση με την «πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση από άτυπη ένωση προσώπων». Κατά τ’ άλλα, για την πραγματικά πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στο χώρο του Τύπου που γίνεται αυτές τις μέρες στο ΔΟΛ, δεν είχαν μια κουβέντα να πουν. Αλλά, βέβαια, εκεί είναι Ψυχάρης – δεν συμφέρει. Με την ίδια ακριβώς έννοια, οι κεφαλές της ΕΣΠΗΤ «ξέχασαν» να υλοποιήσουν την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ (της 11ης Ιανουαρίου 2012) να εκδοθεί καταγγελία για όσα τους ανακοίνωσε ο Λυμπέρης, ο οποίος μίλησε στους εκπροσώπους των σωματείων για ένα συνολικά νέο καθεστώς στον όμιλό του (αμοιβές κατά το δοκούν, ώρες εργασίας κατά το δοκούν, μέρες εργασίας κατά το δοκούν κ.ά.). Αλλά, βέβαια, κι εκεί είναι Λυμπέρης – δεν συμφέρει.

Αυτό που ελπίζουμε, είναι όταν θα ζητηθεί από το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ η επόμενη κήρυξη απεργίας, να μην κοιλοπονάει το προεδρείο της καμιά βδομάδα μέχρι να πάρει την απόφαση, όπως συνέβη παλαιότερα (π.χ. Περιοδικός Τύπος Α.Ε.).

Θα το πούμε για μία ακόμη φορά. Δεν υπάρχουν καλοί εργοδότες και κακοί εργοδότες. Όλοι ζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων τους. Και όσο περισσότερους εργαζόμενους έχουν, τόσο καλύτερα ζουν. Αυτοί βέβαια είναι ένας φανερός εχθρός. Υπάρχει και ο κρυφός εχθρός, αυτός που χρησιμοποιεί την προβιά του (εργοδοτικού-κυβερνητικού) συνδικαλιστή, αυτός που αμείβεται για να εκπροσωπεί και να συμβουλεύει μνημονιακούς υπουργούς. Και ο φανερός και ο κρυφός εχθρός, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτε. Με την ίδια ευκολία που γλείφουν μεγαλοεκδότες και υπουργούς, με την ίδια ευκολία είναι έτοιμοι να σπιλώσουν ανθρώπους και ονόματα.
Το ελάχιστο που μετά από όλα αυτά αναμένουμε, είναι μία δημόσια συγγνώμη για τα ψέματα, τις σκόπιμες ανακρίβειες και τη σπίλωση ανθρώπων, αλλά και του ίδιου του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ.

ΥΓ.1 «Συνάδελφοι» πρόεδρε και αντιπρόεδρε, άξιος ο μισθός σας στο υπουργείο Επικρατείας, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην ΕΣΠΗΤ και δεν ξέρουμε κι εμείς πού αλλού…

ΥΓ.2 Το εν λόγω δόλιο δημοσίευμα της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων αναρτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012. Το αμέσως προηγούμενο δημοσίευμα ήταν στις… 26 Ιουνίου 2011. Έξι ολόκληρους μήνες, προφανώς δεν υπήρχε τίποτε αξιόλογο να γραφτεί, και τώρα δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία. Νομίζατε ότι θα βγάλετε λαβράκι, ε; Παρασυρθήκατε όμως και εκτεθήκατε για άλλη μια φορά. Και εις ανώτερα… Καλή σταδιοδρομία…!