18 July 2012

«… σε ξένον αχυρώνα»…

Μπορεί ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης να μαστίζεται από την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απλήρωτη, ακόμα και τη μαύρη εργασία, με τους συνάδελφους να βιώνουν ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής του νεοεκλεγμένου ΔΣ της ΕΣΠΗΤ αποδεικνύουν ότι κάποιοι στην Ένωση έχουν άλλες ιεραρχήσεις.
Ο λόγος περί της εκλογής του νέου προεδρείου, το οποίο απασχολεί εδώ και μία εβδομάδα και με τρεις απανωτές συνεδριάσεις του ΔΣ. Δυστυχώς οι δύο πρώτες παρατάξεις των πρόσφατων εκλογών, η νέα κοινή παράταξη «Ενωτική Κίνηση-Δημοσιογραφική Ανανέωση» από τη μια, και η «Νέα Κίνηση» από την άλλη, διεκδικούν με πάθος η καθεμία για τον εαυτό της τη θέση του προέδρου. Ακούστηκαν πολλά «επιχειρήματα».

Η «Ενωτική Κίνηση-Δημοσιογραφική Ανανέωση» δήλωσε ότι της οφείλεται η θέση του προέδρου διότι είναι πρώτη δύναμη, και μάλιστα διαμήνυσε ότι εάν αυτό δε συμβεί θα απέχει από κάθε ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου. Βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη θητεία, «Ενωτική Κίνηση» και «Δημοσιογραφική Ανανέωση» είχαν συμπράξει και εκλέξει πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ τον Γ. Πλαχούρη που εκπροσωπούσε τότε την τρίτη σε κατάταξη παράταξη! Άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά μέσα σε δύο χρόνια; Επίσης η ίδια πλευρά τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να εκλεγεί πρόεδρος… δημόσιος υπάλληλος, δηλ. συνάδελφος δημοσιογράφος από την Γ.Γ. Ενημέρωσης, διότι δεν αντιπροσωπεύει τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό όμως δεν είχε ενοχλήσει και πάλι στην περίπτωση του προηγούμενου προέδρου της ΕΣΠΗΤ που όμως ήταν επίσης εργαζόμενος στη Γ.Γ. Ενημέρωσης. Δείγμα νέων συνδικαλιστικών «ηθών» αποτελεί η υιοθέτηση των κυβερνητικών πρακτικών του «διαίρει και βασίλευε» και των διαχωρισμών τύπου δημόσιος-ιδιωτικός τομέας, ίσως αύριο ακούσουμε και το εργαζόμενος-άνεργος!
Η άλλη πλευρά, της «Νέας Κίνησης», ισχυρίστηκε ότι το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιος εκλεγμένος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς (επειδή αυτό βολεύει τον επικεφαλής της στη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου), αλλά και η πολύχρονη εμπειρία του στα συνδικαλιστικά δρώμενα της ΕΣΠΗΤ κ.ά.
Και οι δύο πλευρές λοιπόν παραμέρισαν πολύ γρήγορα τις πρώτες μετεκλογικές αβρότητες περί «ενότητας» και «συναίνεσης» «για το καλό του κλάδου», μόλις φάνηκαν οι εκατέρωθεν προθέσεις για την κατάληψη του προεδρικού… θρόνου.

Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ έθεσε στο Δ.Σ. και θέτει εδώ και πολύ καιρό στους συναδέλφους, τους βασικούς άξονες δράσης της ΕΣΠΗΤ, ότι το βασικό μας καθήκον πρέπει να είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής που υπηρετεί τα μνημόνια, τους τοκογλύφους δανειστές και το χιλιοπληρωμένο χρέος, την ντόπια και πολυεθνική εργοδοσία, τους ασύδοτους μιντιάρχες. Δηλώσαμε εξαρχής ότι θα ψηφίσουμε λευκό αφού δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικής συμφωνίας και ότι δε μας ενδιαφέρουν οι θέσεις του προεδρείου, αλλά οι θέσεις που διατυπώνει η Ένωση, οι μαζικές διαδικασίες βάσης, οι αντιστάσεις στους χώρους δουλειάς και οι αγώνες, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανακόψουμε τη λαίλαπα αυτή και να αλλάξουμε τη ζωή μας. Μάλιστα κάναμε και δύο συμβιβαστικές προτάσεις, προσπαθώντας να λήξει το θέμα και να προχωρήσει η Ένωση στο να ασχοληθεί με τα καυτά προβλήματα των μελών της.
Προτείναμε καταρχήν μισή θητεία προέδρου για καθεμία από τις δύο παρατάξεις που ενδιαφέρονται για τη θέση αυτή, ώστε όλοι τους να είναι… ευχαριστημένοι. Αλλά και τότε ο τσακωμός μεταφέρθηκε στο ποιος θα αναλάβει το πρώτο 18μηνο και ποιος το δεύτερο! Μετά από το διαφαινόμενο νέο αδιέξοδο, προτείναμε για πρόεδρο το συνάδελφο Θ. Αλατά, με πολύχρονη εμπειρία στο ΔΣ, τον οποίο μάλιστα και θα ψηφίζαμε με τις 2 έδρες που έχουμε, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Όμως ο συνάδελφος αρνήθηκε, οπότε το αδιέξοδο παρέμενε μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης 16/7/2012.
Ας αναλογιστούν όλοι ποιος ωφελείται από την παράλυση της ΕΣΠΗΤ μεσούσης της κυβερνητικής και εργοδοτικής επίθεσης και ας κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ξεκινήσουμε από την επαύριο με τα πιο σοβαρά! Διαφορετικά, η ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει θα βαρύνει αποκλειστικά τις δύο παρατάξεις…