17 July 2012

Για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δράση της ΕΣΠΗΤ το επόμενο διάστημα


Οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της ΕΣΠΗΤ αποτέλεσαν συνέχεια της αποδοκιμασίας που εξέφρασε με μαζικό τρόπο η πλειοψηφία των συναδέλφων μελών της Ένωσης στο απερχόμενο προεδρείο, κατά την τελευταία ετήσια γενική συνέλευση. (Τα αποτελέσματα εδώ) Οι δύο παρατάξεις που «συγκυβέρνησαν» στο προηγούμενο Δ.Σ. -Ενωτική Κίνηση και Δημοσιογραφική Ανανέωση- οι οποίες κατέβηκαν και σε κοινό εκλογικό μέτωπο, γνώρισαν σημαντική μείωση κατά 110 και πλέον ψήφους και αυτό αποτελεί ασφαλώς αποδοκιμασία των συναδέλφων στην προηγούμενη γραμμή πλεύσης του σωματείου, στη γραμμή συμβιβασμού, υποταγής και συνδιαλλαγής με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις των μνημονίων και της διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτό το αποτέλεσμα βέβαια έχει πολλαπλούς αποδέκτες…

Η μειωμένη συμμετοχή των συναδέλφων (κατά 130 άτομα σε σχέση με το 2010) δυστυχώς επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ ότι η ΕΣΠΗΤ παραμένει μακριά από τις αγωνίες των μελών της, δεν προβάλλει ως όργανο χρήσιμο για τη ζωή τους και τα προβλήματά τους, και για αυτό μια σημαντική μερίδα της γυρίζει την πλάτη. Κι όλα αυτά, βέβαια, συνυφαίνονται με το κυρίαρχο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης από τη νέα τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που πήραν επάξια το …χρίσμα των ΔΝΤ-ΕΕ, την υποχώρηση των συλλογικών διαδικασιών, την φαινομενική «αναποτελεσματικότητα» των δίχρονων σκληρών αγώνων όλου του λαού και του κλάδου μας για την ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής που τα υπηρετεί πιστά.

Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ ευχαριστεί τους 89 συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό του, και συνέβαλαν στην εκλογή δυο μελών του στο νέο Δ.Σ. Δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να μάχεται μέσα στο Δ.Σ., αλλά πρωτίστως μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης, για την οργάνωση της αντίστασης και των αγώνων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, κόντρα στην εργοδοσία και την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Πιστεύουμε ότι το νέο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ θα κριθεί σε έξι κρίσιμα μέτωπα:
  1. Ανυποχώρητο αγώνα κατά των μνημονίων, για την ανατροπή τους και την εκδίωξη των τροϊκανών και των τσιρακιών τους
  2. Ανεργία: Δράσεις για τους ανέργους μας, με οργάνωσή τους, αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια.
  3. Ασφαλιστικό: Υπεράσπιση/διεύρυνση του δημόσιου καθολικού κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Αγώνας με κάθε τρόπο για να καταργηθεί ο νόμος που εισάγει τον εκ γενετής χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ και την ιδιωτική επικούρηση. Τέλος στην ομερτά περί της εργοδοτικής εισφοροδιαφυγής, όλα τα ΔΠΥ στο ΕΤΑΠ, όπως και οι συνάδελφοι των πόρταλ.   
  4. Δημοκρατία των συνελεύσεων και των μελών. Συνελεύσεις ανά τρίμηνο με τα εκάστοτε θέματα αιχμής, και πρόγραμμα επισκέψεων στα μαγαζιά το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.
  5.  Άμεση διακήρυξη της ΕΣΠΗΤ εντός διμήνου και μαζί με τις άλλες Ενώσεις φτιάχνουν εργασιακές επιτροπές σε κάθε χώρο εργασίας μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτός είναι ο δρόμος για το Συνδικάτο Τύπου. 
  6. Κοινοί αγώνες μέσα στα μαγαζιά απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, αλλά και με όλη την κοινωνία, κοινές διεκδικήσεις, κοινές απεργίες.