10 September 2012

H Γ.Σ. της ΕΣΠΗΤ να ορίσει την πολιτική και τακτική του σωματείου

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση που το κοινό σχήμα «Δημοσιογραφική Ανανέωση & Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων» εξέδωσε στις 5 Σεπτεμβρίου, με την οποία σχολιάζει τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ σε σώμα (μετά 52 ημέρες διεργασιών και με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί το σωματείο είτε σε νέες εκλογές είτε σε δικαστικά διορισμένο προεδρείο). Ο λόγος έκδοσης αυτής της ανακοίνωσης ήταν προφανώς η «μομφή» στη στάση του «Παρατύπως» στο ζήτημα της συγκρότησης προεδρείου.

Το «Παρατύπως», στη σημερινή –οδυνηρή για τους εργαζόμενους- συγκυρία, θεωρεί άχρηστη, στείρα και αποπροσανατολιστική μια τέτοια «πολεμική», μακριά από τα πραγματικά ερωτήματα που θέτει η επίθεση κυβέρνησης, τροικανών και εργοδοτών, τους οποίους παρεμπιπτόντως «αγνοεί» σταθερά η «πρώτη δύναμη» σε κάθε της ανακοίνωση. Δηλώνουμε, λοιπόν, καθαρά ότι αυτόν το δρόμο δεν θα τον ακολουθήσουμε.

Ο δρόμος που προκρίνουμε είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης και του αγώνα, ο οποίος μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει και την κριτική, όχι όμως την πολεμική, η οποία από στελέχη της ΕΣΠΗΤ έχει κατά καιρούς εκδηλωθεί με ιδιαίτερα αθέμιτους τρόπους.

Η προσπάθεια του «Παρατύπως», με τους δύο εκλεγμένους διοικητικούς συμβούλους του, καθώς και με όσες δυνάμεις διαθέτει στη ΓΣ της ΕΣΠΗΤ και στους χώρους δουλειάς, θα είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, σε επίπεδο βάσης και στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης ενός ενωτικού κινήματος συναδελφικής αλληλεγγύης, στήριξης των ανέργων και μαχητικής διεκδίκησης των σμπαραλιασμένων δικαιωμάτων μας.

Προτιμάμε, λοιπόν, να δηλώσουμε τη συμφωνία μας με την παρατήρηση που διατυπώνεται στην παραπάνω ανακοίνωση, πως «είναι αυτονόητο ότι με τη συζήτηση στο ΔΣ και με τις ψηφοφορίες παράγεται τελικώς πολιτική». Προχωράμε, όμως, ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι και με τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στις Γενικές Συνελεύσεις παράγεται επίσης πολιτική.

Όπως έγινε στη ΓΣ, στην οποία καταψηφίσθηκε η πολιτική του προηγούμενου προεδρείου της ΕΣΠΗΤ. Όπως προτείνουμε να γίνει και από δω και πέρα στις Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου το προεδρείο και ολόκληρο το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη γραμμή και τακτική, όπως η πλειοψηφία των συνδικαλιστικά ενεργών συναδέλφων θα κρίνει και θα ψηφίσει.



Υ.Γ. Το «Παρατύπως» δε δίνει άλλοθι ούτε σε λογικές ιδιωτικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, ούτε όμως και σε αντιλήψεις περί κουρέματος «συνταξιοδοτικών προνομίων» συναδέλφων άλλων κλάδων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όπως ακούστηκε στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΣΠΗΤ από μέλος της ΔΗΑΝΑ-ΕΚΔ, αλλά και πρακτικές εργοδοτικού συνδικαλισμού ή απεργοσπασίας, όπως έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν σε διάφορους αγώνες συναδέλφων.