11 November 2012

Απεργία στον Λυμπέρη για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων


Τη δική τους παρέμβαση στην υπόθεση του επικείμενου λουκέτου στις εκδόσεις Λυμπέρη κάνουν τα σωματεία του Τύπου με τη 48ωρη απεργία που κήρυξαν για τις 12 και 13 Νοεμβρίου. Επιχειρώντας έτσι -μαζί με τις νομικές ενέργειες που έχουν κάνει σωματεία και εργαζόμενοι- να θωρακίσουν τις απαιτήσεις και τα δικαιώματα των 200 εργαζομένων και των εξωτερικών συνεργατών του Ομίλου, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στις εταιρείες όπου υπάρχει συμμετοχή της οικογένειας Λυμπέρη (δείτε την ανακοίνωση των ενώσεων εδώ).
Η ενεργοποίηση των σωματείων, όμως, δεν μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα αν δεν συνοδευτεί από τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την διεκδίκηση και την υπεράσπιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων. Γιατί μπορεί ο επικεφαλής του Ομίλου να ανακοίνωσε το «τέλος εποχής», αλλά οι δραστηριότητες εξακολουθούν να υφίστανται και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεχίσουν:
  • Το εταιρικό έντυπο του Αεροδρομίου 2Board, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εκδίδεται από διάδοχο σχήμα με επικεφαλής τα ίδια τα στελέχη του Λυμπέρη.
  • Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Best και V FM, πέρα από κέρδη που αποκομίζουν ακόμα και τώρα, διαθέτουν δημόσιες συχνότητες που αξίζουν ίσως και εκατομμύρια ευρώ και γι αυτό ο ιδιοκτήτης μέσω του δικηγόρου του διαμήνυσε ότι τους θέλει ανοικτούς.
  • Τα εβδομαδιαία περιοδικά που «μετέφερε» σε εγκαταστάσεις του Ομίλου Φιλιππόπουλου (Εγώ, 7 Μέρες TV, Τηλεκοντρόλ, αλλά και το Hello) ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν και αυτή την εβδομάδα με «νέο» εκδοτικό σχήμα.
  • Τα περιοδικά των Τεχνικών Εκδόσεων (4 Τροχοί κ.λπ.), όπου ο Λυμπέρης κατέχει το 33% εξακολουθούν να εκδίδονται.
  • Ακόμα ο Όμιλος έχει συμμετοχή σε σειρά άλλων επιχειρήσεων, όπως το πρακτορείο Άργος.
  • Αλλά και η Δέσμη Εκδοτική (Αθηνόραμα), όπου ο Λυμπέρης κατέχει το 50%.

Ο ιδιοκτήτης, είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα επιδιώξει με κάθε τρόπο τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ομίλου είτε πουλώντας τίτλους, είτε εμφανίζοντας δήθεν «νέα» εταιρικά σχήματα, πίσω από τα οποία θα κρύβονται τα συμφέροντά του. Εκείνο που δεν είναι βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, θα πάρουν όλες τις νόμιμες αμοιβές τους, όσοι εξακολουθήσουν να έχουν δουλειά θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους.
Οι μέχρι τώρα κινήσεις της ιδιοκτησίας του Ομίλου πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων αποδεικνύουν και στον πιο καλόπιστο ότι στα σχέδια του Αντώνη Λυμπέρη τα δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας και οι οφειλές προς τους εργαζόμενους δεν συνυπολογίζονται. Όπως και σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση λουκέτου η εργοδοσία επιδιώκει την διάσωση όσο περισσότερων περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό της.
Ακριβώς γι αυτό το λόγο απαιτείται η ενότητα και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων όλου του Ομίλου. Η συμμετοχή στην απεργία και η ενεργοποίηση όλων των δυνατών τρόπων αντίδρασης είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι εργαζόμενοι για να διαφυλάξουν όσα δικαιούνται.
Απαιτείται ακόμα να συστοιχηθούν σε αυτό τον αγώνα και οι εργαζόμενοι του Αθηνοράματος, αλλά και οι εργαζόμενοι των Αττικών Εκδόσεων του Ομίλου Φιλιππόπουλου, αλλά και κάθε άλλης επιχείρησης που μπορεί να αναλάβει τη συνέχιση εκδόσεων και δραστηριοτήτων του Ομίλου Λυμπέρη.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 12 στο κτίριο του Ομίλου Λυμπέρη στο Κορωπί.