09 July 2014

Περίεργη "σιωπή" για το ασφαλιστικό


Τα σωματεία εφησυχάζουν – η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς

Δυο εβδομάδες πέρασαν από τη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου μας για το ασφαλιστικό και το αγγελιόσημο χωρίς να υπάρχει μια κοινή δημόσια ανακοίνωση για το θέμα. Ένας περίεργος εφησυχασμός επικρατεί στις ηγεσίες των σωματείων μας αν και σε λίγες μέρες αναμένεται το πόρισμα του ΚΕΠΕ για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας και που όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
-         Κάποιοι θεωρούν τον κλάδο μας… υπεράνω μέτρων;
-         Υπάρχει κάποια «εσωτερική» πληροφόρηση την οποία οι «σοφοί» συνδικαλιστές την κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό;
-         Ή μήπως αληθεύει ότι κάποιοι έχουν λάβει… διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αγγίξουν το δικό μας ασφαλιστικό;
Στη σύσκεψη που έγινε στις 28/6 (μετά και από πρόταση του Παρατύπως στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, αλλά και στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ) με την παρουσία αρκετών συναδέλφων συνδικαλιστών από πολλά σωματεία του κλάδου μας (αλλά και απουσίες αδελφών σωματείων που μετέχουν στο διασωματειακό) ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία:
-         Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι πλεονασματικό και αυτό φαίνεται ότι αποτελεί δέλεαρ για την κυβέρνηση και τους επιτρόπους της τρόικας που αναζητούν «πλεονάζοντες» πόρους για να κλείσουν τις «τρύπες» του χρέους.
-         Οι συζητήσεις για το αγγελιόσημο γίνονται με διάφορους τρόπους και σε αυτές δεν μετέχουν μόνο οι εκπρόσωποι των διαφημιζόμενων επιχειρήσεων, αλλά και των εκδοτών – καναλαρχών.
-         Ο ιδιωτικού δικαίου ασφαλιστικός φορέας των συναδέλφων μας δημοσιογράφων και διοικητικών (ΕΔΟΕΑΠ) έχει σοβαρά ελλείμματα και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Η ΠΟΕΣΥ σε αυτή τη σύσκεψη εισηγήθηκε κάποια αιτήματα και κάποιες δράσεις, στα οποία με αριστοτεχνικό τρόπο απέφυγαν να πάρουν θέση οι περισσότεροι από τους μετέχοντες συνδικαλιστές. Πέρα από μια γενικόλογη διακήρυξη ενότητας κι αλληλεγγύης χρειάζεται να γίνουν πρακτικά βήματα για την υπεράσπιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κι αυτά περιμένουν οι εργαζόμενοι (είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε όχι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ), οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι από τα σωματεία. Γι αυτό και ρωτούν γιατί τα σωματεία δεν αντιδρούν σε όσα γράφονται, ή διατυπώνονται ως επιδιώξεις της κυβέρνησης. Και ζητούν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου μια ενημέρωση, αλλά και μια παρέμβαση σε όσα συζητούνται πίσω από τις πλάτες μας.
Ø      Έστω και τώρα θα ακολουθήσουμε μια τακτική προάσπισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας (όπως κάνουν πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων) παρεμβαίνοντας εκεί που σχεδιάζεται το μέλλον μας;
Ø      Θα απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας, ενημερώνοντάς τους για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και καλώντας τους να υπερασπιστούν ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που θα προσφέρει αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο;
Ø      Θα υπάρξει μια κοινή γραμμή των σωματείων του κλάδου μας υπεράσπισης των πόρων του ασφαλιστικού μας συστήματος, χωρίς ανακατανομές και άλλες «πονηρές» ρυθμίσεις σε βάρος τμημάτων εργαζομένων, με ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στο κοινό μας ταμείο;