30 July 2014

Συνεχίζεται η αφωνία για το ασφαλιστικό

Οι εργοδότες οργανώνονται αλλά τα συνδικάτα των ΜΜΕ είναι απόντα


Αν πιστέψουμε τις ειδήσεις που «διαρρέουν» στον Τύπο (με τη συμβολή, δυστυχώς, κάποιων συναδέλφων μας) το ΕΤΑΠ ΜΜΕ πιθανότατα οδεύει στο ΙΚΑ και το αγγελιόσημο θα περικοπεί, ίσως στο μισό. Τη «μάχη» για τη διάσωση (μέρους) του αγγελιοσήμου αναλαμβάνει να τη δώσει η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, η οποία οργανώνεται σε ένωση όλων των ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Αυτή η είδηση, η οποία διατηρείται στην επικαιρότητα εδώ και καιρό, αντί να ξεσηκώσει τα σωματεία μας, δείχνει να τα αφήνει παγερά αδιάφορα. Εδώ και 20 μέρες το Παρατύπως αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να αφυπνίσει τους επικεφαλής των ενώσεών μας από τη θερινή ραστώνη, στην οποία έχουν για τα καλά μπει.
Αυτές τις μέρες το Υπουργείο Εργασίας θα πάρει στα χέρια του μια «μελέτη» από το ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό, η οποία σε μεγάλο βαθμό προϊδεάζει για την κατεύθυνση των αλλαγών που έπονται. Στη μελέτη αυτή ως βασικό πρόβλημα του ασφαλιστικού εντοπίζεται η «πολυδιάσπαση» και οι λύσεις που υποδεικνύονται στοχεύουν στα όρια ηλικίας και στο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση, στα ποσοστά αναπλήρωσης, στις κατώτατες συντάξεις και γενικά στην «εξίσωση» των παροχών προς τα κάτω. Η μελέτη ασχολείται και με το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο όπως σαφώς αναφέρεται δεν επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι οριακά πλεονασματικό.
Οι συγγραφείς της μελέτης προσφέροντας την επιστημονική τους τεκμηρίωση σε άλλη μια σφαγιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση βάζουν στο στόχαστρο τις δήθεν «κοινωνικές ανισότητες», ανάγοντας σε κυρίαρχες τις διαφορετικές ασφαλιστικές παροχές που έχουν τα επιμέρους ταμεία και προσπερνώντας τις πραγματικές αιτίες των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών φορέων:
  • Δεν γράφουν κουβέντα για τη ληστρική διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά για να καλύπτουν τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού
  • Δεν αναφέρουν λέξη για το PSI και το «κούρεμα» των αποθεματικών που οδήγησε εκατομμύρια ευρώ από την περιουσία των ασφαλισμένων στα ταμεία των τραπεζών
  • Ξεπερνούν με ελαφρότητα την τεράστια ανεργία, που στερεί έσοδα από τα ταμεία μας, αλλά και την κατάρρευση χιλιάδων επιχειρήσεων που άφησαν χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δεν ασχολούνται με την τεράστια εισφοροδιαφυγή η οποία στέρησε δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, αντίθετα εισηγούνται μέτρα για τους μικρούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ – ανάμεσά τους και πολλοί συνάδελφοι.
Η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και οι λύσεις που επιβάλλονται με τη συμμετοχή και την επιτήρηση της τρόικας δεν αποσκοπούν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά να αρπάξουν πόρους και περιουσίες για να καλύψουν τις «ανάγκες» του χρέους.


«Λύση» η ισοπέδωση δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης το ΕΤΑΠ ΜΜΕ έχει μείωση εσόδων κατά 48,9%. Οι εισπραγμένες ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουν το 48% των δαπανών για σύνταξη. Με αυτά τα στοιχεία το μέλλον του Ταμείου είναι εντελώς αβέβαιο, ιδιαίτερα αν εκλείψει ο πόρος του αγγελιοσήμου. Ένας πόρος που στον κλάδο μας υποκαθιστά τις σκανδαλωδώς χαμηλές εργοδοτικές εισφορές, αλλά και που έχει τροφοδοτήσει εδώ και έξι χρόνια όλο το ασφαλιστικό σύστημα.
Αγνοώντας την εκρηκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ασφαλιστικό μας σύστημα εξαιτίας των αντεργατικών πολιτικών οι επιστήμονες που εργάστηκαν για τη μελέτη θεωρούν ως πανάκεια την ενοποίηση των εισφορών και των παροχών και δεν ασχολούνται καθόλου με την ανάγκη χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Κι ας γράφουν οι ίδιοι ότι από τις προηγούμενες ενοποιήσεις που έγιναν (ταμεία που μπήκαν στο ΙΚΑ με το Ν. 3655/2008, ενοποίηση ΟΑΕΕ) προέκυψαν σοβαρά ζητήματα στέρησης εσόδων και δημοσιονομικού κόστους.
Είναι φανερό ότι η όποια λύση ενοποίησης προταθεί δεν στηρίζεται σε καμιά ουσιαστική μελέτη. Ακόμα και τα στοιχεία του κόστους που παρατίθενται στη μελέτη είναι «υπέρ» του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Το κόστος λειτουργίας του ανά ασφαλισμένο είναι υποπολλαπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος του ΙΚΑ και σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύει το 1,02% του συνόλου των δαπανών. Με ιδεοληψίες περί δήθεν «κοινωνικής ισότητας» και «οικονομιών κλίμακας» οδηγείται και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε ένα ενιαίο ταμείο που καταρρέει, όπως και όλη η κοινωνική ασφάλιση.

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δυστυχώς, ο κλάδος μας μένει αμέτοχος. Τα σωματεία μας δεν δείχνουν να ανησυχούν, δεν έχουν καν ζητήσει μια επίσημη ενημέρωση για τις επιδιώξεις του υπουργείου, δεν έχουν εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση. Το χειρότερο: κάποιοι εντός του κλάδου επενδύουν στον «κανιβαλισμό» αποσκοπώντας στη διάσωση ενός μέρους των ασφαλισμένων, σε βάρος των υπολοίπων. Σε αυτή τη «λύση» έχουν συμμάχους τους εργοδότες μας, οι οποίοι οργανώνονται για να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση προς όφελός τους.
Ως Παρατύπως διατυπώνουμε ξεκάθαρα την άποψή μας: λύση στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να υπάρξει για λίγους και εκλεκτούς – καμιά λύση δεν μπορεί να αγνοεί τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Αντίθετα πρέπει σήμερα να διεκδικήσουμε την ένταξη όλων των συναδέλφων μας που εργάζονται σε διαδικτυακά ΜΜΕ στις δομές του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, αξιοποιώντας τις θετικές αποφάσεις δικαστηρίων.
Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τον ασφαλιστικό μας φορέα, γιατί διαχειρίζεται χρήματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η περιουσία και το μέλλον των σημερινών και των αυριανών ασφαλισμένων να τίθεται ως προαπαιτούμενο στις επιδιώξεις των δανειστών μας.
Τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν αποτελούν προνόμια, αλλά τον ιδρώτα και τον κόπο δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Δεν δεχόμαστε καμιά περικοπή σε συντάξεις και παροχές. Ζητάμε ίσα δικαιώματα για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Απαιτούμε την δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
Διεκδικούμε τα κλεμμένα των ταμείων μας από τράπεζες, εργοδότες και κράτος. Ζητάμε τη δήμευση της περιουσίας των μεγαλο-εργοδοτών που χρωστούν στα ταμεία μας.


Καλούμε έστω και τώρα τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να καλέσουν σε ξεσηκωμό τον κλάδο και να ηγηθούν του αγώνα για να μη χαθεί ένα από τα τελευταία δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.