12 November 2013

Χειροπέδες στην ΕΡΤ, η χούντα δεν τελείωσε το 73

Απέναντι στο «μαύρο» κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ απαντάμε με αγώνες διαρκείας

 Την «ανωμαλία» της ελεύθερης ΕΡΤ προσπάθησε να επιλύσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με την κατάληψη του Ραδιομεγάρου από τα ΜΑΤ την περασμένη Πέμπτη. Προσπαθώντας έτσι να δώσει τέλος σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα ενημέρωσης, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό παράδειγμα αυτοδιαχείρισης και πολιτισμού, σε μια «ενοχλητική» κατάσταση όπου η κοινωνία απέκτησε φωνή και σταμάτησε να είναι αποκλεισμένη από τον ραδιοτηλεοπτικό αέρα. Η ελεύθερη ΕΡΤ ήταν ένα αγκάθι στο μάτι της τροϊκανής κυβέρνησης, και ένα αγκάθι στο μάτι των καναλαρχών που μόλις προ ολίγων ημερών είχαν πάρει και τις ψηφιακές συχνότητες ως νέο δωράκι για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη μνημονιακή επέλαση και στο άπλωμα της δυστυχίας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε τον Ιούνη εν μια νυκτί να ρίξει μαύρο στην ενημέρωση και στη δημοκρατία, δεν συμμορφώθηκε ούτε καν με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, δεν επικύρωσε στη Βουλή την πράξη κατάργησης της ΕΡΤ, έφτιαξε ένα κακέκτυπο δημόσιας τηλεόρασης που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό, κατέλαβε αστυνομικά το Ραδιομέγαρο δημιουργώντας υποψίες για δολιοφθορές που μετά θα τις φορτώσει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Και τέλος έφτασε το βράδυ του Σαββάτου, διά των δυνάμεων καταστολής, να προπηλακίσει στην Αγία Παρασκευή τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, βουλευτές, εργαζόμενους της ΕΡΤ και εκατοντάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονταν γι’ αυτή την κατάσταση.
Στην πραγματικότητα, όσο ο κυβερνητικός θίασος θα είναι αναγκασμένος να νομοθετεί τα e-mail της τρόικας, όσο θα εφαρμόζει ενθουσιωδώς τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, όσο θα καταργεί και τα τελευταία εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όσο θα διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες, όσο θα ξεπουλάει τα κοινωνικά αγαθά και κάθε δομή και υποδομή της χώρας, όσο θα βυθίζει το λαό και τον τόπο στη δυστυχία και στο μαρασμό, όσο θα σπρώχνει ανθρώπους στην αυτοκτονία, άλλο τόσο θα είναι υποχρεωμένη να βάζει όλο και περισσότερες χειροπέδες στα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, στη Δημοκρατία, να κυβερνά με Προεδρικά Διατάγματα, να καταστέλλει «άγριες απεργίες» όπως των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ  με δικαστές διώξεις και αργίες-απολύσεις,  να επιστρατεύει απεργούς, να στέλνει τα ΜΑΤ σε κάθε διαδήλωση, να βάζει πλάτη σε κάθε εργοδότη που απολύει και τρομοκρατεί εργαζόμενους, όπως συμβαίνει στο ΔΟΛ. Ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός που βιώνουμε είναι η σύγχρονη «δημοκρατία» τους!  
Αυτό το success story του Σαμαρά έθεσαν σε αμφισβήτηση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε ένα επιτυχημένο υπόδειγμα αντίστασης αλλά και δημιουργίας, απλήρωτοι και βαλλόμενοι από το κράτος, αλλά υποστηριζόμενοι από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα-μήνυμα, τέτοιο που δεν είχε καταφέρει ποτέ η ιδιωτική ή κρατική ραδιοτηλεόραση. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους τα δελτία ειδήσεων που εξέπεμψε από το πεζοδρόμιο και υπό το βλέμμα των ΜΑΤ η ελεύθερη ΕΡΤ τα παρακολούθησαν περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι. Και κυρίως, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το πείραμα ΕΡΤ θα παραμείνει ένα κεντρικό κοινωνικό κεκτημένο για τους επόμενους αγώνες του κλάδου των ΜΜΕ, των εργαζόμενων ευρύτερα, αλλά και του λαού συνολικά.
Μόνος δρόμος για την ανατροπή τους είναι οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες, οι αποφασιστικές απεργίες που θα ελέγχονται και θα συντονίζονται από τα σωματεία και τις συνελεύσεις τους, κι όχι τους γραφειοκράτες «συνδικαλιστικούς υπαλλήλους», η διαρκής μαχητική αντίσταση, μέχρι ο κόσμος της εργασίας να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας για την ΕΡΤ συνεχίζεται, από την ΕΡΤ3 που αντέχει ακόμη, από μια σειρά ΕΡΑ της περιφέρειας και από το Διαδίκτυο. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, διευρύνεται και συνδέεται με τον μεγάλο αγώνα των Πανεπιστημίων, των σχολικών φυλάκων κ.λπ.:
• Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, στις 12μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων της ΕΡΤ, των διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου, της ΟΛΜΕ, των σχολικών φυλάκων και άλλων εργαζομένων που πλήττονται από τις μνημονιακές απάνθρωπες πολιτικές.• Την ίδια μέρα (Πέμπτη 14/11), στις 7μμ, θα γίνει στο Πολυτεχνείο μεγάλη συναυλία με τη λαϊκή ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και του Πολυτεχνείου. 
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!