31 May 2014

Παράνομες οι ομαδικές απολύσεις στον ΔΟΛ

Παράνομες έκρινε το Εφετείο Αθηνών τις ομαδικές απολύσεις δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών υπαλλήλων, που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2010 στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ).
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι ο ΔΟΛ υπερέβη το επιτρεπόμενο όριο που θέτει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις (Ν. 1387/1983) και δεν τήρησε τη διαδικασία της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπό αυτά τα δεδομένα αποφάνθηκε ότι οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν το επίμαχο διάστημα στον ΔΟΛ -και που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 30 που έγιναν στο «Βήμα»- ήταν παράνομες. Στην ίδια κρίση είχε καταλήξει και το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η απόφαση εκδόθηκε με αφορμή αγωγή που κατέθεσε ο συνάδελφος Τάκης Τσιμπούκης κατά του ΔΟΛ για την απόλυσή του από την εφημερίδα «Το Βήμα». Αποδεικνύει δε ότι ο όμιλςο που αποτέλεσε «εκτροφείο» ανάμεσα σε άλλους, και του βασικού πρωταγωνιστή των σχεδίων της κυβέρνησης να διαλύσει την δημόσιο ραδιοτηλεόραση Π. Καψή, όχι μόνο δε «σέβεται τους νόμους», αλλά τους καταπατεί απροσχημάτιστα, κυνηγώντας λυσσαλέα κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του, και της Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ, απολύοντας όλους τους συναδέλφους που πρωτοστάτησαν στο πρώτο μαζικό κύμα αντιδράσεων, στην αρχή των μνημονιακών μέτρων στο χώρο του Τύπου, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ανεξάρτητη από την εργοδοσία και το κράτος, εργατική συνδικαλιστική δράση.
Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και εκτός των δικαστικών αιθουσών, εκεί όπου κρίνονται πραγματικά τα δίκια των εργαζόμενων.